Varane csúsztatott, Muslera potyázott: a franciák 2006 után ismét elődöntősök!

BACSKAI JÁNOS (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)BACSKAI JÁNOS (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.07.06. 17:55
null
Varane fejese kulcsfontosságú volt – Uruguay hátrányban nem tudott újítani (Fotó: AFP)
Elsőként Franciaország jutott be a 2018-as labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, miután Nyizsnyij Novgorodban megérdemelt, 2–0-s győzelmet aratott Uruguay felett. A franciák a brazil–belga találkozó győztesével találkoznak az elődöntőben. Ez 1958, 1982, 1986, 1998 és 2006 után a hatodik alkalom, hogy Franciaország bejutott a legjobb négy közé a világbajnokságon.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ

URUGUAY–FRANCIAORSZÁG 0–2 (0–1)
Nyizsnyij Novgorod,
Nyizsnyij Novgorod Stadion, 43 319 néző. Vezette: Pitana (argentin)
Uruguay: Muslera – Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt – Nández (Urretaviscaya, 73.), Torreira, Vecino, Bentancur (C. Rodríguez, 59.) – L. Suárez, Stuani (Maxi Gómez, 59.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté – Mbappé (O. Dembélé, 88.), Griezmann (Fekir, 93.), Tolisso (Nzonzi, 80.) – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Varane (40.), Griezmann (61.)
Sárga lap: Bentancur (38.), C. Rodríguez (69.), ill. L. Hernández (33.), Mbappé (69.)

Sok jót nem ígért az uruguayiaknak az, hogy a Portugália ellen megsérült Edinson Cavani nem került bevethető állapotba – a kitűnő csatár eddig 45 gólt szerzett a válogatottban, állandó társa, Luis Suárez 53-at, a keret összes többi tagja együttvéve 42-t… Cavani helyére a nemzeti csapatban csak ötgólos, tétmérkőzésen 2013 óta gólképtelen Stuani került a kezdőcsapatba, a franciák Tolissóval pótolták az eltiltott Matuidit.

Az a nézőknek nem ígért sok jót, hogy a legutóbbi 5 uruguayi–francia mérkőzésen összesen 1 gól esett. A francia–argentint idéző gólzáporra nem lehetett számítani: Uruguay jól kezdett, tíz perc után a franciák átvették az irányítást, de az első 30 percben ettől függetlenül ziccerbe egyik csapat játékosai sem keveredtek. A legnagyobb lehetőség Kylian Mbappé előtt adódott, ám a fiatal támadó elkapkodta Giroud neki továbbstukkolt labdáját. A legszórakoztatóbb momentum meg az volt, amikor Lloris kapus majdnem lenyelt egy szitakötőt…

A negyeddöntő viszonylag békésen csordogált a 40. percig, amikor a jobb oldalon szabadrúgáshoz jutott Franciaország. Antoine Griezmann remekül nyesett középre, Raphaël Varane elindult a rövid sarok felé, megelőzött két uruguayit, és mintaszerű gólt csúsztatott a hosszú sarokba (0–1). Először került hátrányba a 2018-as világbajnokságon Uruguay!

Három perccel később kis híján jött az egyenlítés: most az uruguayiak íveltek kapu elé egy szabadrúgást, Cáceres remekül bólintott a jobb alsó sarok felé, de felbukkant Lloris, és a vb egyik legnagyobb bravúrjával kiszedte a labdát a gólvonal elől. A kipattanót Godín az égbe küldte…

Itt volt az ideje, hogy az elmúlt években megfiatalított és némileg kreatívabb játékosokkal „megpakolt” uruguayi középpálya előálljon valamivel, mert az első félidőben akcióból teljesen veszélytelennek tűnt a dél-amerikai csapat, és az akkor látottnál jóval több kellett volna a kiesés elkerüléséhez. Az uruk agresszívabban és keményebben támadtak le, így többször meg tudták zavarni a francia védelmet, viszont a helyzetek kialakításával továbbra is hadilábon álltak.

Muslera keresgél a kapujában súlyos hibája után (Fotó: AFP)
Muslera keresgél a kapujában súlyos hibája után (Fotó: AFP)

A 60. perchez közeledve Óscar Tabárez kettőt cserélt, lehozta a láthatatlan Stuanit és Bentancurt, érkezett Maximiliano Gómez és Cristian Rodríguez. Változás jött, ám nem olyan, mint amire az uruguayiak számítottak: a 61. percben Antoine Griezmann eresztett el a balösszekötő helyéről egy erős, ám nem jól helyezett lövést, amelyhez Muslera borzasztó ügyetlenül nyúlt hozzá, és beütötte a labdát saját kapujába (0–2).

A helyzet kritikusra fordult, és az addig látottak alapján nagyon kevés remény volt arra, hogy Uruguay visszajöjjön a meccsbe. Rodríguez veszélyes lövése elzúgott a francia kapu mellett, a 66. percben meg kitört egy kis balhé, miután Godín megpróbálta felrángatni a földről Mbappét, és hirtelen mindenkiből felszabadult a visszafojtott agresszió.

A balhézás nem hozta közelebb az uruguayiakat a szépítéshez, no de más sem – a dél-amerikaiak hívei csendesen lógatták a fejüket a lelátón, mivel csapatuk helyzetbe sem tudott kerülni. Az utolsó percek elcsordogáltak, minden pályán levő játékos tisztában volt azzal: ez a meccs a franciáké. Uruguay a 2010-es világbajnokságon és a 2014-es tornán is úgy hajtott fejet a kieséses szakaszban, hogy egyik csatárcsillaga nem léphetett pályára (mindkétszer Luis Suárez töltötte eltiltását), 2018-ban a sérült Cavanit nem sikerült megfelelőképpen pótolni. Az uruguayi válogatott számára kedvezőtlenül alakult a meccsforgatókönyv, és a dél-amerikaiak hátrányból képtelenek voltak megfelelő erővel, intenzitással támadni.

A francia válogatott 2006 óta először, összességében hatodszor jutott be az elődöntőbe világbajnokságon. Eddig kétszer sikerült megtenni az utolsó előtti lépést, a fináléba – jöhet az újabb kísérlet.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik