Gianni Infantino: Ez minden idők legjobb világbajnoksága

Vágólapra másolva!
2018.07.13. 14:18
null
Gianni Infantino mindennel elégedett, ami az oroszországi tornán történt (Fotó: AFP)
Napokon belül véget ért az oroszországi világbajnokság, ebből az alkalomból pedig Gianni Infantino FIFA-elnök tartott amolyan összegző sajtótájékoztatót a Luzsnyiki Stadionban péntek kora délután.

 

„Pár éve mondom, hogy ez lesz a valaha volt legjobb világbajnokság, ezt most a torna végéhez közeledve megerősíthetem – mondta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első embere. – Sok olyan emberrel beszéltem, aki számtalan tornán járt, és ők is ezen a véleményen voltak. Ezért is köszönöm mindenkinek, aki tett róla, hogy ez így legyen. Természetesen a játékosok, az edzők és a bírók a főszereplők, de több mint százezer ember dolgozott Oroszországban, hogy minden simán menjen.”

Nyilván sokan felkapták a fejüket arra a kijelentésre, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága, ezért rá is kérdeztek arra GianniInfantinónál, hogy miből gondolja ezt.

„Elképesztő érdeklődés volt a szurkolók és a tévénézők részéről, ahogy az internetes platformjaink is nagyon népszerűek voltak, a döntőt vélhetően több mint egymilliárd ember nézi majd, Oroszországba pedig egymillió külföldi drukker érkezett, a stadionok kihasználtsága kilencvennyolc százalékos volt – mondta a két éve megválasztott sportvezető. – A videobíró bevezetése is jól sült el, és lekopogom, eddig minden doppingminta negatív lett. Azt se feledjük, minden mérkőzés nagyon érzelmes, szenvedélyes volt, és eddig mindössze egy darab gól nélküli döntetlen született a tornán. Több mint húsz éve veszek részt nagy tornák szervezésében, és el kell, hogy mondjam, infrastrukturális, biztonsági szempontból tényleg kimagaslóan teljesít Oroszország, ahogy a hozzáértés mértéke és a lebonyolítás is kiváló. Higgyék el, a munkám fontos része, hogy ezt eldöntsem, de mások is ezt mondták nekem. Oroszországra is hatással volt a torna, nemcsak az infrastrukturális fejlesztések miatt, hanem a futball is beleivódott a DNS-ébe, illetve az ország megítélése is változott. Mindenki élvezte a helyiek vendéglátását, szerintem sok előítélet megváltozott.

Infantino egyébként elegáns öltönyét az önkéntesek piros kapucnis pulóverére cserélte, mondjuk, abban nem igazán ment bele, hogy fair-e, hogy minden résztvevővel ellentétben az elképesztően sokat dolgozó önkéntesek nem kapnak fizetést, illetve más, kínos kérdésekre is hosszú, de végeredményben igazán tartalom nélküli válaszokat adott. Azt viszont elárulta, hogy még nem dőlt el, hogy már a 2022-es (téli) katari torna is negyvennyolc csapatos lesz-e, illetve részletesen beszélt a videobíró előnyeiről is.

„Egy héttel a megválasztásom után indultak a tesztek, eleinte szkeptikus voltam, de máshogy nem lehet eldönteni, hogy működik-e a rendszer. Ezt követően egyre izgatottabb lettem, és márciusban úgy határoztunk, hogy próbáljuk ki ezen a tornán, és az eredmény rendkívül pozitív. A lesgólok ideje például lejárt. Hányszor kellett lesgólokról írniuk a vébé kapcsán? A VAR egyértelműen dönt ezekben a helyzetekben. Szerintem elrettentő hatása is van, az előző tornákon hat-hét piros lapot osztottak ki durva szabálytalanságért, a mostanin nullát. Most már nehéz elképzelni a vébét videobíró nélkül, neki köszönhetően igazságosabb lett a torna. Már csak egy különleges döntő vár ránk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik