BACSKAI JÁNOS (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló) 2018.06.17 16:00 Frissítve: 2018.06.17 16:37

Kolarov szabadrúgásból varázsolt, Szerbia győzelemmel kezdett

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának nyitó mérkőzésén Szerbia csapatkapitánya, Alekszandar Kolarov remek szabadrúgásgóljával 1–0-ra legyőzte a legutóbbi vb-n negyeddöntős Costa Ricát.

Keylor Navas nem tudott mindent védeni (Fotó: AFP)

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Costa Rica–Szerbia 0–1 (0–0)
Szamara, Kozmosz Aréna, 41 423 néző. Vezette: Diedhiou (szenegáli)
COSTA RICA: K. Navas – Gamboa, Acosta, G. González, Ó. Duarte, Calvo – Venegas (Bolanos, 60.), D. Guzmán (Colindres, 73.), Borges, B. Ruiz – Urena (J. Campbell, 67.). Szövetségi kapitány: Óscar Ramírez
SZERBIA: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, D. Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics – Tadics (Rukavina, 83.), Milinkovics-Szavics, Ljajics (Kosztics, 70.) – A. Mitrovics (Prijovics, 90.). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
Gólszerző: Kolarov (56.)
Sárga lap: Calvo (22.), D. Guzmán (56.), ill. Ivanovics (59.), Prijovics (98.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

JÓ KEZDÉS UTÁN KEVÉS IZGALOM

A 2014-es világbajnokságon nagy meglepetésre a nyolc közé (és egy tizenegyespárbaj híján az elődöntőbe) menetelő Costa Rica és Szerbia kifejezetten élénken nyitotta meg a mérkőzést, a „mozgolódásból” elsősorban a közép-amerikaiak profitáltak helyzetekkel. Góllal nem, mert Marcos Urena és Giancarlo González is elhibázta lehetőségét. Különösebben utóbbi lehetett bosszús, mivel egy beívelés után teljesen egyedül maradt, ám ziccerből pocsék fejessel próbálta hálóba juttatni a labdát.

A szerbek az első félidőt leginkább meddő labdajáratással töltötték, irányítás alá vonták a középpályát, ám ziccereket nem tudtak kialakítani. Az iram is visszaesett az első tizenöt perc után, jobbára békésen csordogált a mérkőzés a félidei 0–0 irányába. A legnagyobb felhördülést Szergej Milinkovics-Szavics ollózása keltette, ám egyrészt az asszisztens (tévesen) lest intett, másrészt Keylor Navas védeni tudott.

PAZAR KOLAROV-GÓL

A szerbeknek elsősorban gyorsabb és „élesebb” támadójátékra lett volna szüksége, az igen stabil védelmű Costa Rica-i csapat pedig szokása szerint türelmesen várt a lehetőségekre, és hagyta kezdeményezni ellenfelét.

Az 50. percben – a mérkőzésen először – teljesen ki tudta passzolni Szerbia a közép-amerikaiak védelmét, ám hiába húzhatott Alekszandar Mitrovics egyedül kapura, nem tudott túljárni a bravúrral hárító Navas eszén. A mérkőzés addigi legnagyobb helyzete volt!

Ami ekkor nem jött össze Szerbiának, összejött az 56. percben: déli szomszédaink jobbösszekötőből kaptak szabadrúgást, a csapatkapitány, Alekszandar Kolarov állt a labda mögé, és csodálatosan tekert bal lábbal a rövid sarokba. Keylor Navasnak ezúttal semmi esélye sem volt (0–1).

Szerb kicsi a rakás (Fotó: AFP)

MESSZINEK TŰNIK 2014

A Costa Rica-i válogatott talán legnagyobb gyengesége, hogy nem elég hatékony a támadójátéka – a csapat legutóbbi tíz mérkőzéséből csak egyszer szerzett egynél több gólt. Óscar Ramírez szövetségi kapitány gyorsan bedobta a kispadról Christian Bolanost és Joel Campbellt, az már más kérdés, hogy a két szélső 2017–2018-ban együttvéve egy gólig jutott nemzeti mezben... Daniel Colindres beállításával két csatárra váltottak a közép-amerikaiak, Campbell jól mozgott, ám a gólhoz nem kerültek közelebb a piros mezesek.

Costa Rica helyenként némi nyomás alá tudta helyezni a szerb kaput, viszont lehetőségei a délszlávoknak adódtak – a 75. percben Dusan Tadics élesen beadott labdájába Navas még belekapott, pont ennyi kellett ahhoz, hogy a középen helyezkedő Filip Kosztics ne tudjon a kapuba találni. Öt perccel a vége előtt Luka Milivojevics gyönyörű labdaszerzése – talán a vb eddigi legszebb védekező megmozdulása volt – után Mitrovics dönthetett volna, de rosszul vette át a labdát, majd hiába esett el, nem kapott tizenegyest.

Az ötpercesre tervezett, végül nyolc percre nyúló ráadás feléhez közeledve kirobbant egy kis bunyó a kispadoknál: Nemanja Maticsnak nem adták vissza a labdát a Costa Rica-i kispadról, majd heveny lökdösődés kezdődött. Ettől eltekintve különösebb izgalom nem volt, Szerbia közepes teljesítménnyel és egy remek szabadrúgásgóllal legyőzte Costa Ricát – messzinek tűnik a 2014-es menetelés.

 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.