Eb 2024: Cristiano Ronaldo gólokkal tette emlékezetessé világrekordját

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 22:42
null
Cristiano Ronaldo gólt ünnepel a liechtensteiniek elleni meccsen (Fotó: Getty Images)
Portugália korán vezetést szerzett Liechtenstein ellen, aztán a második félidőben lőtt újabb gólokkal 4–0-ra megnyerte a két labdarúgó-válogatott csütörtök esti lisszaboni Európa-bajnoki selejtezőjét. Cristiano Ronaldo a 197. válogatott mérkőzésével világrekorder lett, és a csapatkapitány – kétszer is – kipipálta a 47. válogatottat, amelynek gólt lőtt a karrierje során. Ugyancsak a J-csoportban történt: Bosznia-Hercegovina hazai pályán 3–0-ra megverte Izlandot, míg Szlovákia meglepetésre nem bírt otthon Luxemburggal (0–0).

PORTUGÁLIA–LIECHTENSTEIN 4–0

Roberto Martínez, az új szövetségi kapitány Rui Patrício – Danilo Pereira, Rúben Dias, Goncalo Inácio – Joao Cancelo, Bruno Fernandes, Palhinha, Raphaël Guerreiro – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Joao Félix összeállításban küldte pályára a portugál válogatottat, azaz az Eb-selejtező nyitánya mérföldkövet jelentett Cristiano Ronaldo pályafutásában.

A csapatkapitánynak ez volt a 197. mérkőzése a portugál nemzeti csapatban, ezzel maga mögött hagyta Bader al-Mutavát, és egyedül mondhatja el magáról: ő a világ legtöbbszörös válogatott labdarúgója. (A 38 éves kuvaiti rivális sem vonult még vissza, úgyhogy a párharcot nem tekinthetjük lezártnak.)

A meccs jól kezdődött a portugálok számára, hiszen a 8. percben, egy szögletet követő rövid felszabadítás után Joao Cancelo a vendégek kapujába lőtt – a labda egy védőn is irányt változtatott, 1–0. VIDEÓ ITT!

A gólparádéban reménykedő lisszaboni közönség az első félidőben csak kihagyott helyzeteket (többek között CR-től) és tizenegyesgyanús helyzetek VAR-ozását láthatta, valamint egy minden erejével a védekezésre összpontosító, a szerencsével sem hadilábon álló liechtensteini csapatot.

A második félidőre aztán megjöttek a gólok is: a 47. percben Bernardo Silva közeli lövéssel büntette a bizonytalan vendégvédelmet (2–0, VIDEÓ ITT!), majd Cristiano Ronaldo percei következtek – a kapitány előbb értékesített egy tizenegyest (3–0, VIDEÓ ITT!), majd 17 méteres szabadrúgásbombával keserítette el Benjamin Büchel kapust, beállítva a végeredményt (4–0, VIDEÓ ITT!).

Egy kis stat: Cristiano Ronaldo, akit a 78. percben lecseréltek, a 119. és a 120. gólját szerezte a válogatottban (ez a világrekord eddig is az övé volt), és a liechtensteini a 47. válogatott, amelyiknek a kapujába talált karrierje során. Korábban kétszer is játszott a fejedelemség válogatottja ellen, de csak gólpassz jött össze neki.

BOSZNIA-HERCEGOVINA–IZLAND 3–0

Egy kapu előtti kavarodás nyomán korán megszerezték a vezetést a hazaiak: a 14. percben Rade Krunic lőtt az izlandiak kapujába, 1–0. VIDEÓ ITT!

Még a szünet előtt jött a második hazai gól, megint csak jobb oldali támadás végén – és megint Krunic, a Milan légiósa emelt a hálóba, 2–0. VIDEÓ ITT!

A második félidőben Amar Dedic jobblábas, távoli lövése is beakadt a jobb alsóba, meglepően sima lett a vége, 3–0. VIDEÓ ITT!

A bosnyák válogatottba a magyar NB I-ből behívott labdarúgók közül Kenan Kodro (Fehérvár), Amer Gojak (FTC), Adnan Kovacevic (FTC) és Jasmin Mesanovic (Kisvárda) egyaránt kispados volt, akárcsak a csapatkapitány, Edin Dzeko. Kodro a 67. percben pályára lépett.

SZLOVÁKIA–LUXEMBURG 0–0

Nem sikerült az olasz szövetségi kapitány, Francesco Calzona első Eb-selejtezője a szlovák válogatott élén: bár a hazaiak kísérleteztek több kapura lövéssel, a kiegyenlített játékot hozó mérkőzésen nem tudtak a hálóba találni. A kevés gólhelyzet közül a legnagyobbat Róbert Polievka hagyta ki a második félidő elején, a besztercebányai támadó Anthony Moris kapus kezébe fejelt. Az újpesti Tim Hall kispados volt a luxemburgi csapatban.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ

J-CSOPORT
Portugália–Liechtenstein 4–0
(1–0)
Lisszabon. G: Joao Cancelo (8.), B. Silva (47.), C. Ronaldo (51., 63. – az elsőt 11-esből)
Bosznia-Hercegovina–Izland 3–0 (2–0)
Zenica. G: Krunic (14., 40.), Dedic (63.)
Szlovákia–Luxemburg 0–0
Nagyszombat

KÖVETKEZIK
Március 26., vasárnap
Liechtenstein–Izland
Luxemburg–Portugália
Szlovákia–Bosznia-Hercegovina

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik