H. Á. 2021.08.24 16:37 Frissítve: 2021.08.24 16:56

UEFA: az Eriksent megmentő koppenhágai hősök kapják az elnöki díjat

Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöki díját az idén a nyári Európa-bajnokságon a Dánia–Finnország (0–1) mérkőzés első félidejében szívinfarktust kapó Christian Eriksen életét a Parken Stadion gyepén megmentő orvosi csapat tagjai, valamint a csapattársa megmentésében nagy szerepet játszó dán válogatott csapatkapitánya, Simon Kjaer kapják.

Eriksen drámája az Eb-n a megmentőinek köszönhetően nem lett tragédia (Fotó: Getty Images)

 

Az UEFA az elnöki díjának odaítélésével kívánja elismerni azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a dán válogatott csapatkapitánya, a nemzeti csapat orvosi stábja, valamint a koppenhágai Parken Stadion orvosai tettek az Eb második napján a finnek elleni meccs 43. percében szívinfarktust kapó Christian Eriksen megmentéséért.

Az orvosi csapat gyors reagálásának és a szakértő sürgősségi kezelésnek köszönhetően Eriksent még a pályán sikerült újraéleszteni, s azóta már a gyógyulás útjára lépett – áll az UEFA hivatalos honlapján, amely hozzáteszi, a dán válogatott csapatkapitánya, Simon Kjaer is megkapja a díjat, mivel ő kezdte meg az összeeső csapattársa ellátását, amíg a csapat orvosa megérkezett, s ezt követően is kivételes vezetői tulajdonságokról tett tanúbizonyságot.

„Az idei elnöki díj túlmutat a labdarúgáson. Fontos és örök érvényű emlékeztetőként kell szolgáljon, hogy ne feledjük: mennyire értékes az emberi élet. A díjazottak az Európa-bajnokság valódi hősei. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom nekik ezt az elismerést. Egyúttal szeretném legjobb kívánságaimat tolmácsolni Christian Eriksennek, aki jelenleg a mielőbbi felépülésén dolgozik” – fogalmazott Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke.

„Szeretném Mortennek és Mortennek megköszönni, amit értem tettek, fantasztikus munkát végeztek, és az életemet mentették meg. Szintén hatalmas köszönet illeti jó barátomat, a csapat kapitányát, Simont, és a válogatott többi tagját a támogatásukért. Végül, de nem utolsósorban jár a köszönet a szurkolóknak is, akiktől rengeteg támogató üzenetet kaptam én és a családom is. Sokat jelentett, és rengeteg erőt adott. Köszönöm szépen” – üzent a szervezet honlapján Christian Eriksen.

A DÍJAZOTTAK
Helyszíni orvosi csapat:
Morgens Kreutzfeld (az orvosi csapat vezetője), Frederik Flensted (a stadion egészségügyi vezetője), Anders Boesen (pályaszéli mentőorvos), Peder Ersgaard (mentős)
Az UEFA helyi orvosi csapata: Jens Kleinefeld, Valentin Velikov
A dán válogatott orvosi csapata: Morten Skjoldager (fizioterapeuta), Morten Boesen (csapatorvos), Simon Kjaer (csapatkapitány)

Eriksen megmentőiről itt írtunk bővebben még a nyári Eb alatt.

Az UEFA elnöki díját 1998-ban alapították meg, és eddig azon egykori játékosok, edzők, sportvezetők kapták meg, akik eredményes pályafutásuk mellett a pályán kívül is példamutató, a sportot segítő tevékenységet végeznek. A korábbi években megkapta a díjat többek között Didier Drogba, Éric Cantona, Bobby Charlton, Franz Beckenbauer, Francesco Totti, David Beckham, Paolo Maldini vagy éppen Johan Cruyff is.

2021.12.03 21:40:26

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz nem arra gondolni, hogy az UEFA mennyivel megértőbb volt az angolokkal szemben.

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.