Eb 2020: Lukaku? Nem lesz álmatlan éjszakám miatta – Chiellini

Vágólapra másolva!
2021.07.01. 21:52
null
Roberto Mancini a csütörtöki sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
Roberto Mancini bízik az ellenfél sérültjeinek felépülésében, Roberto Martínez, a belgák kapitánya nem mer jóslásba bocsátkozni ez ügyben; Giorgio Chiellini kész a bevetésre, és nem lesz álmatlan éjszakája Romelu Lukaku miatt; Axel Witsel szerint nem fog működni az, amit a portugálok elleni nyolcaddöntő utolsó húsz percében csináltak – íme, néhány szemelvény a labdarúgó Európa-bajnokság csütörtöki sajtótájékoztatóiról, amelyek a péntek esti Belgium–Olaszország negyeddöntőt vezették fel.

 

„A franciák melletti legjobb európai csapattal találkozunk, talán a világ legjobbjával – vezette fel a mérkőzést Roberto Mancini, az olaszok szövetségi kapitánya. – A belgák vezetik a világranglistát, de természetesen megpróbáljuk legyőzni őket. Tisztelem Belgiumot, ettől függetlenül a saját játékunkat fogjuk játszani, azt, amiben jók vagyunk és amiben hiszünk.”

Az olasz kapitány elmondta: tartottak az osztrákok elleni nyolcaddöntőtől, hiszen a kieséses szakasz első mérkőzése mindig a legnehezebbek egyike.

„Persze minden mérkőzésből lehet erőt meríteni – folytatta Mancini. – Az osztrákokkal nagyon megszenvedtünk, de volt huszonhat kapura lövési kísérletünk, szóval bármilyen nehéz meccs is volt, rászolgáltunk a győzelemre. Ez az Európa-bajnokság is arra tanít, hogy nincsenek könnyű ellenfelek. Ami a belgák elleni csatát illeti, nagyon szép mérkőzésre számítok, amelyik vélhetően olyan kiegyenlített lesz, hogy az a csapat nyeri meg, amelyik eggyel kevesebbet hibázik.”

Kevin De Bruyne és Eden Hazard ott van a belga csapattal Münchenben, de egyelőre nem tudni, felgyógyultak-e teljesen, meccsképes állapotban lesznek-e péntek este. Mancini mindenesetre bízik a két belga játékában, mert „a szurkolók akkor a legelégedettebbek, ha a lehető legjobb játékosokat látják a pályán, egy futballmeccs ettől is különleges”.

Az olaszoknak is vannak sérültjeik, vagyis inkább voltak, mert a hírek szerint Alessandro Florenzi és Giorgio Chiellini kész a játékra – utóbbi ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón is megerősítette.

Chiellini a csütörtöki edzésen – a védő újra harcra kész (Fotó: AFP)
Chiellini a csütörtöki edzésen – a védő újra harcra kész (Fotó: AFP)

 

„Örülök, hogy újra rendben vagyok, és nem irigylem a kapitányunkat, hiszen sokan bizonyítottuk, milyen nagyon-nagyon szeretnénk pályára lépni ezen a meccsen – fogalmazott Chiellini, akit természetesen a belgák talán legveszélyesebb gólvágójáról, Romelu Lukakuról is kérdeztek. – Nagyon tiszteljük, hiszen közelről láttuk, milyen remek idénye volt az Interben. Nehéz ellene játszani, de nem lesz álmatlan éjszakám miatta, és biztos vagyok abban, hogy akárcsak én, ő is jól alszik majd. Ugyanakkor szinte sértés lenne a többi kiváló belga támadóra nézvést, ha csak Lukakuról beszélnénk, csak rá készülnénk…”

Utóbbi megállapítással egyetért Axel Witsel is, aki a belgák sajtótájékoztatóján így fogalmazott:

„Több olyan játékosunk is van, aki különleges adottságai révén képes eldönteni mérkőzéseket, igaz, az ő csapatuk meg rendkívül egységes. Kiélezett csata vár ránk, amelyben nagy szükség lesz a bátorságunkra. Az például nem fog működni, amit a portugálok elleni utolsó húsz percben csináltunk: igazi futball helyett csak a védekezésre összpontosítottunk…”

Axel Witsel a csütörtöki sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
Axel Witsel a csütörtöki sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)

 

Witsel elismeréssel szólt Jorginhóról és Verrattiról, egyáltalán az egész olasz középpályáról; szerinte ott dúl majd a legnagyobb csata, hiszen mindkét fél szereti irányítani a játékot. Szó esett Witsel januári Achilles-ín-szakadásáról, műtétjéről, csodával felérő felépüléséről is:

„Csoda?! Inkább megfeszített munka… – replikázott a játékos. – Fáradságot nem ismerve végigdolgoztam az utolsó hónapokat, és ez kifizetődött. Meccspercekhez jutni volt a legnagyobb kihívás, de sikerrel jártam, és bízom benne, hogy pénteken is pályára lépek.”

Na de pályára lép-e a már emlegetett két sérült, Kevin De Bruyne és Eden Hazard? Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya erre kérdésre bizton számíthatott:

„Versenyt futunk az idővel Eden és Kevin dolgában. Egyelőre nem tudom megmondani, játszanak-e majd, egészen az utolsó pillanatig ki kell várnunk. Értem, hogy mindenki erre a válaszra vár, de egyelőre nem tudok szolgálni vele… Eden felépüléséhez különösen rövidnek tűnik a meccsig hátralévő idő, és bár Kevin jól érzi magát, nagy kérdés, ugyanezt tudjuk-e mondani majd akkor is, amikor labda kerül a lába elé. Szóval péntek estig türelmet kérek. Az biztos, hogy nem futballszakmai, hanem orvosi döntés születik majd.”

Roberto Martínez és segítője, Thierry Henry a belgák csütörtöki tubize-i tréningjén (Fotó: AFP)
Roberto Martínez és segítője, Thierry Henry a belgák csütörtöki tubize-i tréningjén (Fotó: AFP)

 

A belgák kapitányát emlékeztették: 2013-ban a Wigan menedzsereként legyőzte Mancini Manchester Cityjét az FA-kupa döntőjében, azaz régóta jól ismerik egymás munkásságát – meglephetik-e még a másikat?

„A statisztikák alapján a torna két legjobb csapata találkozik pénteken, nagy kár, hogy már a negyeddöntőben sor kerül erre a meccsre. Nem hinném, hogy bármelyikünk is meglepetésekkel szembesül majd. Apróságokon fog múlni, ki jut tovább” – válaszolt Martínez, aki szerint Mancini remek munkát végez a squadra azzurra élén, hatékonyan elegyíti az olasz futball legszebb hagyományait a modern játék követelményeivel.

„Talán mellettünk szól, hogy a mi csapatunk régebben dolgozik együtt ebben az összetételben” – tette hozzá.

A belgák csütörtöki napja egyébként nem a tervek szerint alakult: Münchenben akkora közlekedési dugóba keveredtek, hogy végül csak a sajtótájékoztatóra hivatalos Martínez és Witsel kelt útra az Allianz Arena felé.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ, PÉNTEK

BELGIUM–OLASZORSZÁG – élőben az NSO-n!
München, Allianz Arena, 21.00 (Tv: M4 Sport). Vezeti: Vincic (szlovén)

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

BELGIUM
KAPUSOK:
1 Thibaut Courtois (Real Madrid – Spanyolország), 12 Simon Mignolet (FC Bruges), 13 Matz Sels (Strasbourg – Franciaország)
VÉDŐK: 4 Dedryck Boyata (Hertha BSC – Németország), 18 Jason Denayer (Olympique Lyon – Franciaország), 5 Jan Vertonghen (Benfica – Portugália), 2 Toby Alderweireld (Tottenham – Anglia), 3 Thomas Vermaelen (Vissel Kobe – Japán)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 Axel Witsel (Borussia Dortmund – Németország), 8 Youri Tielemans (Leicester City – Anglia), 19 Leander Dendoncker (Wolverhampton – Anglia), 7 Kevin De Bruyne (Manchester City – Anglia), 17 Hans Vanaken (FC Bruges), 26 Dennis Praet (Leicester City – Anglia), 15 Thomas Meunier (Borussia Dortmund – Németország), 11 Yannick Carrasco (Atlético Madrid – Spanyolország), 16 Thorgan Hazard (Borussia Dortmund – Németország), 21 Timothy Castagne (Leicester City – Anglia), 22 Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir – Törökország)
TÁMADÓK: 10 Eden Hazard (Real Madrid – Spanyolország), 9 Romelu Lukaku (Internazionale – Olaszország), 23 Michy Batshuayi (Crystal Palace – Anglia), 20 Christian Benteke (Crystal Palace – Anglia), 14 Dries Mertens (Napoli – Olaszország), 25 Jérémy Doku (Rennes – Franciaország), 24 Leandro Trossard (Brighton – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Martínez (spanyol)

OLASZORSZÁG
KAPUSOK: 21 – Gianluigi Donnarumma (AC Milan), 26 – Alex Meret (Napoli), 1 – Salvatore Sirigu (Torino)
VÉDŐK: 15 – Francesco Acerbi (Lazio), 23 – Alessandro Bastoni (Internazionale), 19 – Leonardo Bonucci (Juventus), 3 – Giorgio Chiellini (Juventus), 2 – Giovanni Di Lorenzo (Napoli), 13 – Emerson Palmieri (Chelsea – Anglia), 24 – Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain – Franciaország), 4 – Leonardo Spinazzola (AS Roma), 25 – Rafael Tolói (Atalanta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 18 – Nicolo Barella (Internazionale), 16 – Bryan Cristante (AS Roma), 8 – Jorginho (Chelsea – Anglia), 5 – Manuel Locatelli (Sassuolo), 7 – Gaetano Castrovilli (Fiorentina), 12 – Matteo Pessina (Atalanta), 6 – Marco Verratti (PSG – Franciaország)
TÁMADÓK: 9 – Andrea Belotti (Torino), 11 – Domenico Berardi (Sassuolo), 20 – Federico Bernardeschi (Juventus), 14 – Federico Chiesa (Juventus), 17 – Ciro Immobile (Lazio), 10 – Lorenzo Insigne (Napoli), 22 – Giacomo Raspadori (Sassuolo)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Mancini

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország (45. mérk.)
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország (46. mérk.)
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
46. mérk. győztese–45. mérk. győztese
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik