Eb 2020: Engem mindig lehet hibáztatni – Frank de Boer

Vágólapra másolva!
2021.06.27. 21:46
null
Frank de Boer még nem döntött a jövőjéről (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Csehország 2–0-ra megverte Hollandiát a Puskás Arénában. A meccset követő két sajtótájékoztatón Tomás Holes, Jaroslav Silhavy és Frank de Boer értékelt.

 

Az első sajtótájékoztatón először a meccs emberének megválasztott Tomás Holes, majd Jaroslav Silhavy, a csehek szövetségi kapitánya értékelt. A gólt szerző és gólpasszt adó (2004 óta először fordul elő, hogy egy meccsen gól és gólpassz is fűződött egy Eb-meccsen egy cseh játékos nevéhez) Holest arról faggatták a cseh újságírók: a mai meccs hasonlítható-e ahhoz, amikor a Slavia Prahában gólt szerzett tavasszal az Arsenal ellen az Európa-ligában.

„Igen, ez hasonló pillanat volt, mint az Arsenal elleni gólom, de ezzel nyolcaddöntőben vagyunk, az Arsenal ellen nem győztünk, és nem is jutottunk tovább. Ez egy valóra vált álom, életem legjobb meccse volt” – fogalmazott Holes, aki eredeti posztját tekintve védekező középpályás.

Holeshez hasonlóan Jaroslav Silhavy is pályafutása legjobb meccséről beszélt.

„Látva, hogy a csapat milyen nagyszerűen futballozott, hogy a 25. perctől nem hagyta irányítani a hollandokat, azt mondhatom, igen, nekem is ez az edzői pályafutásom egyik legjobb meccse. Az, hogy az alapvetően védekező játékos Holes, akinek az első számú feladata Wijnaldum őrzése volt, most nyerőemberré tudott válni, mutatja a csapaszellemet. Ráadásul a gólpassza előtt már majdnem lecseréltük görcs miatt, de így is gólpasszt adott. A hollandok tíz emberrel is erősek voltak, de nem hagytunk nekik teret a játékhoz, és ennek meg is lett az eredménye. Nagyon boldog vagyok, főleg, hogy tele volt a stadion, fantasztikus hangulat volt, és így tudtunk győzelmet aratni, örömet szerezni a drukkereinknek. Nagyszerű érzés volt, hogy a holland szurkolók is megtapsoltak minket. Az Eb-n ez volt a legjobb teljesítményünk, hiszen sikerült borítanunk a papírformát.”

A cseh szakvezető ezután a dánok elleni negyeddöntőről beszélt, amelyet Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban rendeznek meg.

„Hozzá vagyunk szokva az utazásokhoz. Igaz, hogy messze lesz a meccs, de nagyon örülünk, hogy odautazhatunk, mert ez azt jelenti, bejutottunk a negyeddöntőbe, és ez a legfontosabb. Úgy vélem, a folytatásban Dánia ellen is képesek lehetünk meglepetésre, de az talán még sokkal nehezebb mérkőzés lesz. Azok után, ami Eriksennel történt, a dánok felálltak a padlóról, és szombaton is bebizonyították, mennyire erős csapatot alkotnak, ám ellenük is a igyekszünk a legjobbunkat nyújtani, és továbbjutni” – hangsúlyozta Silhavy.

Következett a holland szövetségi kapitány, Frank de Boer sajtótájékoztatója.

Először is arról kérdezték a trénert a holland kollégák, nem gondolja-e úgy, hogy túl későn érkeztek meg Budapestre, alig egy nappal a kezdés előtt, és nem tudtak alkalmazkodni a hőséghez.

„Úgy gondoltuk, ez a legjobb döntés. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de úgy véltük, melegben nem olyan jó utazni. A cseheknek is hozzá kellett ehhez szokni, ők nálunk is később érkeztek ide” – reagált De Boer. Majd a kiállítás utáni cseréről kérdezték, amikor nem egy védőt hozott be Matthijs de Ligt helyére, hanem Donyell Malen helyett cserélt be egy másik támadót (Quincey Promes).

„Malennel kapcsolatban azt mondtam korábban, hatvan percet tud játszani. A cseréje előtt, a kiállítás után döntenem kellett, hogy gyorsan kettőt cserélünk, vagy csak Malent hozzuk le. Utóbbi mellett döntöttünk. Dumfries helyzeténél így is megvolt a lehetőségünk, hogy megszerezzük a vezetést – mondta a hollandok szövetségi kapitánya, aki vállalta a felelősséget a vereségért. – Én vagyok a felelős, ki más? Engem mindig lehet hibáztatni, mindig vállalom a felelősséget. Nem volt jó meccsünk, ezt el kell ismerni. Nem azért, mert nem támadtunk, mert domináltunk és voltak helyzeteink, lehetett volna egy–nulla nekünk, de nem lett, és egyetlen apró momentum miatt felborult minden. Persze, a játékosokat is lehetne hibáztatni, játszhattak volna jobban is, ezt még ki kell elemeznünk. Több helyzetet szerettünk volna kialakítani, a cseh csapat azonban jó ellenfél, nem lehet kihagyni a helyzeteket ellene, mert az megbosszulja magát. A második félidőben az lett volna a cél, hogy Malen átmegy a másik oldalra, hogy próbáljon meg több területet nyerni, de nem sikerült. Több játékos nem nyújtott olyan teljesítményt, amit vártunk, és nem sikerültek az utolsó passzok, nem voltak jók a felíveléseink. Taktikailag nem volt vészes a meccs, de a kiállítással minden megváltozott.”

De Boer elismerte, Wijnaldum visszafogott teljesítménye is hozzájárult a vereséghez, mert a csehek jól védekeztek vele szemben, keveset volt nála a labda, keveset vállalkozott. Majd arra a kérdésre is reagált, a kudarc után marad-e szövetségi kapitány.

„Nagyon jó csapatunk van, a jövőt illetően nem kell még döntést hoznunk. Elemzésre, arra, hogy döntéseket hozzunk, még lesz időnk. Most a vereség keserű érzésével fekszem le, átgondolom a jövőt, és ha majd döntést hoztam, akkor a szövetséget és másokat is tájékoztatni fogom. A 2000-es Eb-n, még játékosként is úgy éreztem, bejuthattunk volna a döntőbe, most is ez volt a helyzet, ami nagyon fáj. A jövőt pedig át kell gondolni, ahhoz időre van szükség” – fogalmazott De Boer.

Aki kiállt a 3–5–2-es hadrend mellett, amivel szakított a négyvédős, holland hagyományokkal.

„A 3–5–2-es rendszer, úgy vélem, működhet, ma is uraltuk a találkozót, folyamatosan támadtunk, de az ellenfél is megoldást talált a játékunkra védekezésben. Ezzel együtt a rendelkezésre álló játékosokkal szerintem ez a legjobb rendszer, ezen nem változtatnék akkor sem, ha újrakezdenénk a meccset, mert megvannak azok a játékosaink, akik ebben a rendszerben képesek jó játékra.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
HOLLANDIA–CSEHORSZÁG 0–2 (0–0)

Budapest, Puskás Aréna, 52 834 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
HOLLANDIA: Stekelenburg – Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind (Timber, 81.), Van Aanholt (Berghuis, 81.) – F. de Jong, Wijnaldum, De Roon (Weghorst, 73.) – Depay, Malen (Promes, 57.). Szövetségi kapitány: Frank de Boer
CSEHORSZÁG: Vaclík – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderábek – Holes (Král, 85.), Soucek, Masopust (Jankto, 79.), Barák (Sadílek, 90+2.), Sevcík (Hlozek, 85.) – Schick (Krmencík, 90+2.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy
Gólszerző: Holes (68.), Schick (80.)
Kiállítva: De Ligt (55.)

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország (42. mérk.)
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc (41. mérk.)
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország (44. mérk.)
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna (43. mérk.)
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
41. mérk. győztese–42. mérk. győztese (45. mérk.)
Július 2., péntek, 21.00
München
39. mérk. győztese–Olaszország (46. mérk.)
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
43. mérk. győztese–44. mérk. győztese (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
46. mérk. győztese–45. mérk. győztese
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik