Spanyol arany, avagy a Nationalelf megbukott a Torresteszten

Vágólapra másolva!
2008.06.29. 19:48
A spanyol labdarúgó-válogatott 1–0-ra nyert Németország ellen a svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság döntőjében. A végig jobban játszó hispán csapatban a mindent eldöntő találatot Fernando Torres szerezte a találkozó 33. percében. Spanyolország 1964 után ülhet ismét Európa trónjára – megérdemelten.
KATTINTSON A KÉPRE AZ ONLINE TUDÓSÍTÁSHOZ!
Fotó: Reuters
KATTINTSON A KÉPRE AZ ONLINE TUDÓSÍTÁSHOZ!
KATTINTSON A KÉPRE AZ ONLINE TUDÓSÍTÁSHOZ!
Fotó: Reuters
KATTINTSON A KÉPRE AZ ONLINE TUDÓSÍTÁSHOZ!

El Niño megcsinálta. Egy „kölyök” átírta a futball – Gary Lineker által kreált – alaptörvényét, miszerint a végén mindig a németek nyernek. Fernando Torres a 33. percben aláemelt a labdának, ami nagy magányában pattogott a német gólvonal mögé. Másfél óra múlva pedig már a spanyolok történetük második Európa-bajnoki címüket ünnepelhették.

KÉPGALÉRIA

Pedig a találkozó első tíz perce egyértelmű német fölényt hozott. A spanyolok némiképp megilletődötten játszottak Joachim Löw félelmetes armadája ellen. Szinte az összes német játékos duzzadt az önbizalomtól, egyedül Miroslav Klose lába (később a Carlos Marchenával való ütközéskor a férfiassága is) remegett meg. A lengyel származású csatár egyedül vezethette volna a kapura a labdát a 3. percben, de túlságosan hosszan szöktette magát, így az első igazán nagy helyzet kimaradt.

Az ijedt nyuszika képében tetszelgő hispán csapat aztán az első negyedóra elteltével hirtelen vad oroszlánná vált. A mélynövésű spanyol középpálya remekül szűrte meg a Michael Ballack vezette német támadásokat, s a pálya közepét szinte teljesen megszállva irányítása alá vonta a játékot.

A 33. percben aztán a mezőnyfölény góllá is érett. Alig tízperccel azután, hogy Torres telibe fejelte a kapufát (természetesen a labdával), megkerülte az életében még ilyen lassan nem futó Philipp Lahmot, és a kimozduló Jens Lehmann lába fölött a kapuba emelt. 0–1

A Torresteszten megbukó német válogatott persze nem tört totálkárosra, s az első félidő utolsó perceiben ismét a spanyol kapu elé szorította Xaviékat. Siker azonban nem koronázta a próbálkozásokat, jöhetett a pihenő – hátrányban.

A szünetben aztán a Nationalelf futballistái megitták az ilyenkor szokásos vért, s a második félidő első pillanataitól kezdve felborították a pályát. A 60. percben Ballack majdnem egyenlített, de kapáslövése nem sokkal a kapu mellé ment.

Látva a német erődemonstrációt a torna előtt a legtapintatosabb véleményformálók által is csak szenilisnek nevezett Luis Aragonés cserére szánta el magát. A középpályát átlagban 25 százalékkal „megemelve”, azaz Cesc Fabregas helyett Xabi Alonsót a pályára küldve stabilizálta csapatát, így a 65. perctől a spanyol kontrákban újra benne volt a gólveszély.

A mérkőzés utolsó szakaszában már a hispánok álltak közelebb az újabb gól megszerzéséhez. Előbb Torres lépett ki óriási helyzetben, de Lehmann talán ha öt centivel előbb ért a labdához, majd Marcos Senna maradt le az előbb említett távolsággal Daniel Güiza középre fejelt labdájáról.

Az eredmény azonban már nem változott, az erejével teljesen elkészülő Nationalelf ellen a spanyol válogatott megérdemelten nyert, és 1964 után ismét Európa-bajnoki győzelmet ünnepelhetett.

SOMLÓVÁRI DÁVID

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!


EURÓPA-BAJNOKSÁG

DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1 (0–1)
NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1

Nézőszám: 51428
Játékvezető: Roberto Rosetti
Asszisztensek: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno

A KEZDŐCSAPATOK
NÉMETORSZÁG SPANYOLORSZÁG
Jens Lehmann Iker Casillas
Arne Friedrich Sergio Ramos
Per Mertesacker Carles Puyol
Christoph Metzelder Carlos Marchena
Philipp Lahm Joan Capdevila
Thomas Hitzlsperger Marcos Senna
Torsten Frings Xavi Hernández
Bastian Schweinsteiger Andrés Iniesta
Michael Ballack Cesc Fabregas
Lukas Podolski David Silva
Miroslav Klose Fernando Torres
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Joachim Löw Luis Aragonés

Gólszerző: Fernando Torres (33')
Csere: Philipp Lahm h. Marcell Jansen (46'), Thomas Hitzlsperger h. Kevin Kuranyi (58'), Miroslav Klose h. Mario Gomez (78'), Cesc Fabregas h. Xabi Alonso (63'), David Silva h. Santiago Cazorla (66'), Fernando Torres h. Daniel Güiza (78')
Sárga lap: Michael Ballack (42'), Kevin Kuranyi (88'), Iker Casillas (42'), Fernando Torres (74')

STATISZTIKÁK

Lövések (kapura) 4(3) 14(8)
Szabálytalanságok 20 19
Szögletek 4 7
Lesek 5 4
Labdabirtoklás 53% 47%


KATT A KÉPRE A FINÁLÉ LEGJOBB FOTÓIÉRT!
Fotó: Reuters
KATT A KÉPRE A FINÁLÉ LEGJOBB FOTÓIÉRT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik