Vettel a Red Bull új diffúzora miatt vált verhetetlenné?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.25. 21:00
null
Vettel Red Bullja utolérhetetlenné vált az új diffúzorral, tovább fütyülhetnek a szurkolók (Fotó: Reuters)
Adrian Newey és tervezőcsapata a Belga Nagydíj után átalakította a Red Bull RB9-esének diffúzorát, és ezzel végső csapást mért Sebastian Vettel riválisaira a 2013-as F1-es világbajnokság fejlesztési háborújában. A Mercedesnél vita van arról, hogy bármelyik versenyen le lehet-e győzni Vettelt, akit Bernie Ecclestone szerint csak jövőre tudnak elkapni ellenfelei. Közben Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója hozzá illő nyilatkozatot adott a spanyol Asnak: megfejtette, kinek a szurkolói fütyülik ki Vettelt.

Az olasz La Stampa leleplezte a Red Bull új csodafegyverét, a Belga Nagydíj után átalakított diffúzort, amelynek köszönhetően olyan stabillá vált az autó hátsó része a kanyarokban és kigyorsításkor, mintha a korábbi évek immár illegális rendszerét használná az istálló. Pedig mindezt az idei, sokkal szigorúbb szabályrendszer keretein belül, azaz teljesen legálisan oldotta meg Adrian Newey tervezőcsapata, amely ezzel végső csapást mért a szoros szezonhajrában bízó ellenfelekre.

A MERCEDES IGAZGATÓJA SZERINT VETTEL MINDENT VISZ, DE HAMILTON MÉG REMÉNYKEDIK

Bár Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója Sebastian Vettel Szingapúri Nagydíjon mutatott fölénye után azt mondta, elképzelhető, hogy az idény hátralévő összes versenyét a német nyeri meg, Lewis Hamilton ebbe nem törődik bele. Ha már a vb-címről le is mondott, a versenyeken még odateszi magát Vettel ellen.

„Mindig küzdeni akarok, még a szingapúri futamon is úgy gondoltam, hogy nyerhetek, és ezt a mentalitást az idény hátralévő versenyeire megtartom – mondta Hamilton. – Semmi újdonság sincs abban, hogy Seb ennyire erős. A belső kamerás felvételek alapján látszik, hogy egyáltalán nem erőlködik. Ha ennyire jó autód van, előbb-utóbb rájössz, hogy minden sokkal könnyebben megy.”

Hamilton rámutatott, Vettel győzelmei mellett az sem a véletlen műve, hogy rendszerint Fernando Alonso ér célba másodikként, a Ferrari ugyanis a versenyeken jól taktikázik, és ez előre repíti a spanyolt.

BERNIE ECCLESTONE: JÖVŐRE MEGDŐL VETTEL EGYEDURALMA

Bár Alan Permane, a Lotus vezető versenymérnöke úgy véli, hogy jövőre a szinte nulláról megépítendő autók közül ugyanúgy a Red Bullé lesz a legjobb, mint az idén, és Vettelt szinte lehetetlen lesz legyőzni, Bernie Ecclestone ezt másképpen látja. Az F1 ura szerint jövőre nagy esélyt kapnak a riválisok a világbajnok legyőzésére.

„Teljesen új autók lesznek új motorokkal, új szabályokkal. Ennél nagyobb lehetőség nem is adódhat a Ferrari és a Mercedes számára, hogy legyőzze Vettelt. Amikor ilyen nagy mértékben átalakítják az autókat, nem feltétlenül a legjobb pilóta nyer, hanem a legjobban eltalált autó – mondta Ecclestone a német Bildnek, majd arról is beszélt, hogy szerinte az idei vb már eldőlt. – Vettel most már senkinek sem ad esélyt. Olyan, mint Schumacher és Senna a legszebb időszakában, a földbe döngöli az ellenfeleket.”

HELMUT MARKO BEAZONOSÍTOTTA A FÜTYÜLŐ SZURKOLÓKAT

Bár már szinte mindenki elítélte a Sebastian Vettelt a versenyek utáni eredményhirdetés során kifütyülő szurkolókat, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elmondta, szerinte a versenytársak is tehetnek arról, hogy éppen a háromszoros világbajnokkal viselkednek ellenségesen a nézők. Vagyis meg tudta állapítani, konkrétan mely versenyzők fanatikusai pfujolnak.

„Már kezd unalmas lenni ez a fütyülés, amiért egyértelműen Alonso és Webber rajongói okolhatóak. Olaszországban a Ferrari-szurkolók fütyültek, Szingapúrban viszont az ausztrálok voltak többségben – mondta Marko. – Sebastian azért nyer, mert többet dolgozik, mint a többiek. Ez az út vezet a sikerhez, ezért választottuk Ricciardót a csapattársának, és nem Räikkönent. A másik dolog a Twitter. Alonso és Hamilton egész nap azon lóg, hízeleg a szurkolóinak, de Seb nem teszi ezt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik