Schumachert újra megműtötték, de nincs túl az életveszélyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.31. 10:39
null
A grenoble-i klinika előtti Ferrari-zászló: mindenki Schumacherért szorít (Fotó: Reuters)
A vasárnap síbalesetben súlyos fejsérülést szenvedő Michael Schumachert kezelő orvosok keddi beszámolója szerint az elmúlt 24 órában enyhe javulást tapasztaltak Schumacher állapotában, s éjszakára annyira csökkent a koponyájában keletkezett vérömleny mérete, hogy megkockáztatták a második műtétet. A hematomát sikerült eltávolítani, így időt nyertek, de azt még mindig korai lenne kijelenteni, hogy a hétszeres Formula–1-es világbajnok túl van az életveszélyen.

Schumacher hétfő éjszaka tíz órától kétórás műtéten esett át, a bal agyféltekéjéből eltávolították a hematomát, kapva azon az alkalmon, hogy a vérömleny mérete lecsökkent, és a korábbi nagy kockázat jelentősen kisebb lett. A vérömleny jól hozzáférhető helyen volt, de így is kellett a család beleegyezése az operáció elkezdéséhez.

A reggeli vizsgálatok során nem tapasztalták a vérömleny újrakeletkezését vagy a korábbi sérülések rosszabbodását, de találtak olyan, kisebb sérüléseket az agyon, amelyeket eddig a hematomától nem láthattak.

Az orvosok kiemelték, a korábbi autóversenyző továbbra is életveszélyes állapotban van, továbbra is kómában tartják, a testhőmérsékletét pedig alacsony tartományban, 34-36 fok között őrzik.

A család továbbra is Schumacher mellett van, újabb tájékoztatás akkor várható, ha változás áll be a versenyzőlegenda állapotában.

Sabine Kehm, Schumacher sajtósa újabb részleteket hozott nyilvánosságra a vasárnapi balesetről.

„Úgy tűnik, a következő dolog történt: Michael nem volt egyedül, nemcsak a fiával síelt, hanem egy kisebb baráti társasággal is – mondom mindezt kellő óvatossággal és az után, hogy beszéltem néhány emberrel, akik a helyszínen tartózkodtak – idézi a Bild Sabine Kehmet. – Azt hiszem, ismétlem, azt hiszem, hogy Schumacher és a csoport a megfelelő helyen haladtak. A két pálya között volt egy terület, amelyet vastag hóréteg borított. Ezen ment keresztül Michael, de nem gyorsan. Egy barátjának segített, aki elesett. Ezután visszafordult, és – ahogy sejtjük – egy sziklára mehetett rá, amit a nagy hó miatt nem vett észre, és hirtelen elesett, és beütötte a fejét egy másik sziklába. Rendkívüli eset ez rendkívül szerencsétlen körülmények között. Hatalmas balszerencséje volt. De semmiképp sem azért történt a baleset, mert túl gyorsan siklott volna."

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ PERCRŐL PERCRE

11.30 Még egyszer nyomatékosították, az újságíróknak és a rajongóknak meg kell elégedniük a sajtótájékoztatón elhangzottakkal. Amint lesz újdonság, ismét összehívják a sajtó munkatársait.

11.27 Az egyik szakorvos elmondta, Schumacher nem részesül kivételes ellátásban, bárkit, aki bekerül a kórházba ilyen sérülésekkel, ugyanilyen szintű gondossággal és szakértelemmel látnak el.

11.24 A műtétet hat-hét szakorvos végezte.

11.21 Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa a Twitteren azt írta, hogy az elhangzottak alapján az történt, ami ilyenkor jó esetben történni szokott…

11.19 „Amint történik valami, beszámolunk róla, de nem tartunk sajtótájékoztatót abban az esetben, ha nincs mit mondanunk."

11.16 Minél tovább tart a mostani, viszonylagos jó állapota, annál nagyobb az esélye a felépülésre.

11.15 Jelen állapotában még veszélyes lenne Schumacher átszállítása másik kórházba.

11.12 „Óriási meglepetés volt számunkra, mennyit javult tegnap reggel óta Schumacher állapota, a nagy hematoma méretének csökkenése bizakodással töltött el minket."

11.11 „Csak azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, mi történt az elmúlt 24 órában, nem azért, hogy spekuláljunk, mi fog történni ezután" – mondták újságírói kérdésre válaszolva.

11.09 Most az a legfontosabb, hogy az orvosok nyertek egy kis időt. Schumacher továbbra is kómában van, s olyan sérüléseket is találtak az agyán, amelyekről eddig nem tudtak.

11.05 Egyértelmű a javulás, de a mértékéről nem mondhatnak semmit, azt sem jelenthetik ki, hogy Schumacher túl van az életveszélyen. Az orvosok megerősítették, hogy jó döntést hoztak a műtéttel.

11.04 A hematoma kisebb lett, így sikerült eltávolítani. A műtét két órán át tartott.

11.03 A reggeli vizsgálatok megerősítették, hogy a helyzet jobb, mint egy nappal korábban.

11.02 A családdal történt egyeztetést követően megoperálták, így kisebb javulás történt Schumacher állapotában.

11.01 Az orvosok elmondták, hogy éjszaka a vizsgálatok után arra jutottak, hogy újabb operációra van szükség annak érdekében, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Ez a beavatkozás természetesen kockázatokat rejtett, de Schumacher már jobban volt, ezért merték javasolni.

10.59 Mindenki csendben várja a 11 órát.

10.56 Az orvosok megérkeztek a sajtóterembe.

10.52 A sajtótájékoztatót éppen két nappal a vasárnapi baleset után tartják meg, ekkor telik le az ilyen súlyos esetekben mindig kritikus 48 óra.

10.45 Sabine Kehm, Schumacher menedzsere a helyszínen tartózkodó újságíróknak elmondta: a legendás pilóta családja nincs jól, mindenkit sokkoltak a történtek.

10.40 A sajtótájékoztató 11 órakor kezdődik, ezt Schumacher menedzsmentje is megerősítette. A helyszínen 35 televíziós stáb áll készenlétben, természetesen a Nemzeti Sport Online is beszámol a fejleményekről.

10.30 A legfrissebb hírek szerint Schumacher védősisakja három darabra tört – derült ki a Paris Match nevű lap beszámolójából.

SCHUMACHER ÁLLAPOTA TOVÁBBRA IS VÁLSÁGOS

Michael Schumacher vasárnap 11.07 perckor síbalesetet szenvedett, fejjel egy sziklának csapódott. Az orvosi segítség már 11.15-kor megérkezett, a sokkot kapó legendás pilótát azonnal kórházba szállították és megoperálták. Koponyáját felnyitották a nyomás csökkentése érdekében, jelenleg mesterséges kómában tartják Az állapota rendkívül súlyos, az életéért küzd, az orvosok pedig óráról órára dolgoznak, további beavatkozásról egyelőre nincs szó. Az orvosok szerint elképzelhető, hogy maradandó agykárosodást szenvedett, ám az biztos, hogy ha nem lett volna rajta védősisak, nem élte volna túl a balesetet. Ma 11 órakor újabb sajtótájékoztató következik.

A hétfői sajtótájékoztatóról és a nap további történéseiről ide kattintva olvashat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik