F1: Nico Rosberg bejelentette visszavonulását

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.02. 14:23
Nico Rosberg, a Formula–1 2016-os világbajnoka bejelentette visszavonulását a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) gáláján, Bécsben.

„Különleges nap ez a számomra, hogy átvehetem ezt a trófeát. Elképesztő pillanat, de más okból is. Megragadnám a lehetőséget, hogy bejelentsem: vége a Formula–1-es karrieremnek” – mondta a vb-címvédő.

„Huszonöt éve versenyzek, és az álmom mindig az volt, hogy Formula–1-es világbajnok legyek. Kemény munkával, fájdalommal, áldozatokkal ennek az elérése volt a cél, és most elértem. Megmásztam a magam hegyét, ott állok a csúcson. Mély hálát érzek most leginkább – az összes ember iránt, aki az álmom megvalósulásához hozzásegített. Ez a szezon átkozottul kemény volt” – fogalmazott Rosberg.

NICO ROSBERG
Nemzetisége: német
Született: 1985. június 27., Wiesbaden
Magasság/testsúly: 178 cm/67 kg
Első futam: 2006, Bahreini Nagydíj
Csapatai: Williams (2006–2009), Mercedes (2010–)
GP-rajtok: 206
Győzelmek: 23
Dobogós helyezések: 57
Pole pozíciók: 30
Leggyorsabb körök: 20
Vb-pontok: 1594.5
Legjobb vb-helyezés: 1. (2016)

„Az előző két évben megtapasztalt csalódások után úgy nyomtam, mint az őrült, olyan motivált voltam, mint még soha. És ez természetesen hatással volt a szeretteimre is. Nem találom a szavakat, hogy eléggé megköszönhessem feleségemnek, Viviannek – megértette, hogy ez a nagy év, a nagy lehetőség, és megteremtette számomra a lehetőséget a futamok között a regenerálódásra. A szuzukai verseny megnyerése után – attól a pillanattól fogva, hogy a világbajnoki cím elérése már az én kezemben volt – óriási nyomás nehezedett rám. Elkezdtem gondolkodni azon, hogy abbahagyom, ha világbajnok leszek. Abu-Dzabiban vasárnap reggel már tudtam, ez lehet az utolsó versenyem, és ez kitisztította a fejem a rajt előtt. Élvezni akartam minden pillanatát ennek az élménynek, tudván, hogy ez lehet az utolsó… s aztán kialudtak a lámpák, és életem leginkább feszült ötvenöt köre következik. Hétfő reggel meghoztam a döntésem.”

„A döntésemet egyedül az nehezítette meg, hogy tudtam, a versenyzői családomat nehéz helyzetbe hozom. De Toto Wolff megértette. Tudta, hogy meggyőződéssel hoztam meg a döntésem, és megerősített támogatásával. Mindig is a legnagyobb büszkeségem lesz, hogy megnyerhettem a világbajnokságot ezekkel a fantasztikus emberekkel és a Mercedesszel. Most csak élvezni akarom a pillanatot. A következő hetekben kiélvezhetem a sikert, visszagondolhatok a szezonra. Aztán új lapot kezdek az életemben.”

Nico Rosberg 2016 nyarán hosszabbította meg szerződését 2018-ig a Mercedesszel.

F1: út a csúcsig – így jutott el Rosberg a világbajnoki címig – NSO

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik