F1: Nem a szabályváltoztatások miatt javult a Ferrari – Binotto

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.08.23. 14:42
null
Mattia Binotto (Fotó: AFP)
Mattia Binotto, a Formula–1-es Ferrari istálló vezetője szerint hiba azt állítani, hogy a csapat az idei évtől bevezetett új aerodinamikai szabályok miatt javult fel a tavalyi esztendőhöz viszonyítva – írja az MTI.

A maranellói alakulat jól kezdte a szezont, utána viszont a világbajnoki címvédő Max Verstappen és csapata, a Red Bull átvette az irányítást. A holland versenyző a nyári szünet előtt rendezett Magyar Nagydíjon aratott sikerének is köszönhetően megnyugtató előnnyel vezet az összetettben, a konstruktőrök között pedig a Red Bull az éllovas. A vb-címvédő Mercedes szenvedett az új szabályoknak megfelelően megépített autójával, s a Red Bull elsőszámú kihívója a Ferrari lett, az olaszok viszont számos rossz stratégiai döntéssel nehezítették meg saját dolgukat.

Binotto ugyanakkor állítja, a Ferrari javulása nem annak köszönhető, hogy hamarabb el tudtak kezdeni koncentrálni az idei autó építésére, miután tavaly korán kiszálltak a vb-címért folytatott küzdelemből.

„Ez nem igaz, hiszen minden csapatnak ugyanannyi ideje volt a 2022-es versenygép fejlesztésére. Mindenki tavaly januárban kezdhette el ezt a munkát, előtte nem volt lehetőség ezzel foglalkozni” – nyilatkozta az Autosport című szaklapnak a csapatfőnök, hozzátéve, hogy a tavaly a vb-címért harcoló Verstappen és a hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton 2021-es versenygépén vélhetően többet dolgozott a Red Bull és a Mercedes, mint az idei autón.

„Ez viszont ránk is igaz, mert mi a konstruktőri harmadik helyezésért álltunk harcban a McLarennel. Minden csapat ugyanakkor kezdett el fejleszteni 2022-re, legfeljebb abban lehetett eltérés, hogy ki mennyi erőt és energiát tudott ráfordítani erre a projektre” – nyilatkozta Binotto.

A Ferrari monacói versenyzője, az összetettben második Charles Leclerc jelenleg 80 ponttal marad el az éllovas Verstappentől, míg az ötödik spanyol Carlos Sainz Jr. hátránya már 102 pont a címvédővel szemben. A konstruktőrök között 97 pont a Red Bull előnye az olaszok előtt.

A vb a hétvégén folytatódik a legendás belga Spa-Francorchamps-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik