F1: 2026-ban csatlakozik a VW-csoport a mezőnyhöz – hivatalos

Vágólapra másolva!
2022.05.02. 16:09
null
A VW visszahozza a Porschét az F1-be (Fotó: Getty Images)
Egy YouTube-on zajló hétfő délelőtti beszélgetés során Herbert Diess a Volkswagen cégcsoport vezetője megerősítette a hosszú ideje keringő pletykát, a konszernhez tartozó két német márka, az Audi és a Porsche a 2026-os új szabályok bevezetésekor csatlakozik a Formula–1-es mezőnyhöz.

 

A Formula–1-es bokszutcák környékén már jó ideje terjengtek a pletykák, amelyek szerint a Porsche és az Audi is beszállna a F1-be, ám a két márkát tulajdonló Volkswagen cégcsoport sokáig semmilyen információt nem árult el ezzel kapcsolatban.

Április elején aztán a cégóriás felső vezetése rábólintott arra, hogy belépjenek a száguldó cirkuszba, de ezt hivatalosan nem erősítették meg – egészen mostanig.

Hétfőn ugyanis a VW-csoport vezérigazgatója, Herbert Diess egy YouTube-on zajló beszélgetésen elárulta az F1-es szereplés vitájában elfogytak az ellenérvek. Diess azt is elárulta, hogy a Porsche belépése a sportágba valamivel előrébb tart, mint az Audié.

A hírről beszámoló Reuters értesülése szerint az Audi körülbelül félmilliárd eurót kínálna a McLaren istállónak, hogy átvegye a helyét, míg a Porsche a Red Bull Racinggel szeretne valamilyen hosszú távú együttműködést kialakítani.

„Ha valamikor be akarunk lépni a sportágba, akkor most kell négy év múlva, a következő motorszabályok bevezetésekor. Az új motor fejlesztése három-négy évet vesz igénybe, mindenki nulláról indul. Az Audi és a Porsche számára így versenyzői projektekben az F1 kerül az élre a jövőben” – mondta Diess.

A Porsche egyébként 1957-től 1962-ig gyári csapatként, majd még két évig motorszállítóként szerepelt az F1-ben. A 80-as években a McLaren partnereként 25 GP-siker, 3 egyéni és 2 konstruktőri vb-cím fűződött a TAG-Porsche erőforrások nevéhez. A gyár legutóbb 1991-ben a Footwork partnereként bukkant fel az F1-ben – nem túl sok sikerrel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik