Bezzeg most! – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2021.09.02. 23:49

Hányszor, de hányszor halljuk egy-egy laposabb idény közben az elkeseredett Formula–1-es rajongókat: „Bezzeg régen...”

A hamis nosztalgia egyébként is „népbetegség” a világbajnoki sorozat kedvelői körében, és ezt mindig felerősítik az unalmasabb időszakok, épp ezért érdemes most tudatosan kiélvezni a jelent. Hiszen 12 verseny után úgy várhatjuk a hétvégi Holland Nagydíjat, hogy a vb-trófeáért csatázó Lewis Hamilton és Max Verstappen között mindössze három pont a különbség, vagyis olyan izgalmas évad kellős közepén járunk, amilyenre már rég nem volt példa. Az idény első felében láthattunk kerék kerék elleni küzdelmeket, hallhattunk csípős szócsatákat, sőt egy emlékezetes ütközés is történt, az idő előrehaladtával pedig csak tovább fokozódik a feszültség.

Az is sokat számít, hogy két különböző csapat versenyzői vívnak meg a legnemesebb trófeáért, mert például hiába húzódott el a bajnoki harc az utolsó futamig 2014-ben és 2016-ban is, a Mercedes nyomasztó dominanciája jóval inkább megmaradt az emberekben, mint a pilótái közt dúló érdekes csata. Noha 2017-ben és 2018-ban még Sebastian Vettel is meg tudta szorongatni Hamiltont, a német muníciója az ősz végére rendre elfogyott, vagyis most tényleg olyan bajnoki hajrá küszöbén állunk, amelyet sokáig emlegethetünk még. A generációk csatája egyébként még korszakváltást is hozhat, hiszen a jövőre életbe lépő radikális változások gyökeresen felboríthatják az erősorrendet.

Szerda este óta ráadásul azt is tudjuk, ez az idény azért is különleges, mert utoljára látjuk az F1-ben Kimi Räikkönent, aki éppen húsz éve mutatkozott be a világbajnoki sorozatban – többek között Max Verstappen édesapja, Jos ellenfeleként. Távozása mindenképp jelentős mérföldkő, hiszen egyértelműen az elmúlt két évtized egyik legtehetségesebb, legkülönlegesebb és legnépszerűbb versenyzőjéről van szó, aki nélkül szegényebb lesz a sportág.

Élvezzük ki hát a jelent, amelyben egyszerre lehetünk szemtanúi egy páratlanul izgalmas világbajnoki harcnak és a mindenki által kedvelt Räikkönen utolsó nagydíjainak! Korábban ugyanis sokszor előfordult, hogy az idény második feléhez érve már semmi érdekes sem villanyozta fel az F1-es közösséget.

Bezzeg most!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik