ZSOLDOS BARNA 2020.12.02 23:44

Adjunk neki időt! – Zsoldos Barna jegyzete

 

Amit már hetek óta sejthettünk, szerdán biztossá vált: a legendás Schumacher név nyolc év kihagyás után visszatér a Formula–1-be, Michael fia, Mick ugyanis 2021-től lehetőséget kap a Haas-istálló színeiben. Természetes, hogy a hétszeres világbajnok rajongói kitörő örömmel fogadták a nagy hírt, de valljuk be, a 21 éves versenyzőnek a neheze csak most következik.

 
Mick Schumacher a Haasszal mutatkozik be
Mick Schumacher már Abu-Dzabiban versenyezhet?
Előkerült egy 20 éves felvétel apáról és fiáról

A gének ugyan nem hazudnak, mert kiemelkedő adottságok nélkül senki sem jut el a csúcskategóriába, ám ha belegondolunk, hogy az F1 hetvenéves történelmében csupán két olyan családot találunk, amelyben édesapa és fia is világbajnok lett, máris sokkal árnyaltabb a kép.

Pusztán életkor alapján legalább két tucat olyan nagy bajnokot említhetünk, akinek valamelyik gyermeke is felérhetett volna már a csúcsra, Damon Hillen és Nico Rosbergen kívül ez mégsem sikerült senkinek, pedig Nicholas Prosttól kezdve Mathias Laudán át David Brabhamig szép számmal találunk próbálkozókat.

Ezzel természetesen nem Mick Schumacher jövőbeli esélyeit akarjuk temetni, sokkal inkább arról van szó, hogy hiába látják benne sokan máris az új Michaelt, adjunk időt az ifjú tehetségnek, mielőtt elkezdenénk a felesleges összehasonlítgatásokat. A 21 éves versenyző pályafutására amúgy is az jellemző, hogy a kategóriaváltások során az első évben csupán belerázódott, és a másodikban lépett a sikerek ösvényére. Helyzete ráadásul azért sem könnyű, mert jelen pillanatban a Haas a mezőny leglassúbb autója, ezért aki azt gondolja, hogy pusztán a Schumacher név miatt majd rögtön győzelmekért küzd, kicsit csillapodjon le – elsősorban Mick érdekében.

Ha a fiú megkapja a kellő időt és türelmet a fejlődéshez, biztosak lehetünk benne, hogy a Formula–1 új, 2022-ben kezdődő érájában szép sikerek várnak rá, de inkább az szolgáltatna kellemes meglepetést, ha édesapja istenadta tehetségét egy az egyben örökölte volna. Ha a Schumacher-szurkolók valóban azt akarják, hogy a legenda folytatódjon, hagyják a kényszeres összehasonlításokat, és egyszerűen csak támogassák Micket abban, hogy kihozza magából a maximumot. A történelem azt mutatja, már egyetlen világbajnoki cím is fantasztikus bravúrt jelentene.

2021.01.22 17:47:46

F1 KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Az Alfa Romeo kötelékébe tartozó Bereznay Dániellel karrierjéről, no meg Hamiltonról, Räikkönenről és Mick Schumacherről is beszélgettünk.

2021.01.18 07:05:48

F1 ZSOLDOS BARNA

Bár nyernie nem sikerült, talán emlékezetesebb marad a története, mint sok futamgyőztesé.

2021.01.11 19:50:58

F1 ZSOLDOS BARNA

Michael Schumacher utódját látták benne, ám Vettel és a Ferrari kapcsolata katasztrofális véget ért.

2020.12.27 09:28:00

F1 ZSOLDOS BARNA

Rekordok, furcsaságok, megvalósult álmok, nagy győzelmek és főleg egy csodás megmenekülés története.

2020.12.24 22:53:38

F1 TÓTH ANITA

Hazánk egyetlen Formula–1-es pilótája háromgyerekes apaként már óvatosabban nyomja a gázpedált.