Nem kér elnézést – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 23:07

Ha egy Formula–1-es versenyző hat vasárnapi nagydíjjal az idény vége előtt teszi biztossá világbajnoki címét, aligha kell tovább ecsetelnünk elképesztő dominanciáját, mégis érdemes némi önmérsékletet tanúsítani, mielőtt fanyalogni kezdenénk. Ilyenkor ugyanis tömegek kezdik fújni az ismert nótát: a legjobb autóval könnyű...

Nos, valóban nem állíthatjuk, hogy Max Verstappen beleőszült volna a 2023-as idénybe, amelyben a katari sprintfutamon szerzett pontjaival véglegesítette harmadik világbajnoki címét, de azért nehogy már neki kelljen elnézést kérnie, amiért újra meg újra a maximumot hozza ki világverő Red Bulljából. Ahogy nem szabadkozott Lewis Hamilton 2020-ban, Sebastian Vettel 2013-ban, Michael Schumacher 2004-ben vagy Nigel Mansell 1992-ben – és a legendás bajnokok egyeduralmát hozó idényeit még hosszasan sorolhatnánk az időben visszafelé haladva.

A domináns évadok ugyanis egészen az 1950-es kezdetek óta a Formula–1 velejárói, és ha az aktuális világverő csapatnál nem két azonos kaliberű versenyző vezet, abból olyan idények sülnek ki, mint az említettek. Amikor négy nagydíj után Verstappen és Sergio Pérez még 2–2-re állt a futamgyőzelmek terén, természetesen mindenki azt remélte, hogy a kiélezett párharc végig kitart, és a Red Bull pilótái a hajráig küzdenek majd a vb-címért, de ez az óhaj valahogy már akkor is naivitásként hatott.

Mert lehet, hogy az immár háromszoros világbajnok holland klasszis megenged magának egy-két döcögősebb hétvégét, a többin viszont nem kegyelmez, és pontosan e forgatókönyv szerint alakult 2023-as évada is. Igen, ezzel a Red Bull-lal Pérez mellett Lewis Hamilton vagy Fernando Alonso is világbajnok lett volna, de akkor fordítsuk meg a gondolatmenetet: Verstappen pedig az előző technikai érában a Mercedes színeiben ugyanúgy halmozta volna a vb-címeket Valtteri Bottas mellett, ahogy brit ellenfele.

Klasszis és klasszis között tehát nagyon nehéz különbséget tenni, az viszont egyaránt jellemző rájuk, hogy ha kiemelkedő autót kapnak a kezükbe, és csapattársuk nem ugyanabból a „kasztból” származik, szívfájdalom nélkül zúzzák szét a teljes mezőnyt. Így tették ezt a sportág nagy bajnokai a múltban, és így teszi ezt idén Verstappen is. Ezért pedig nem kér elnézést a fanyalgóktól.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik