Hamilton nyerte az idény első futamát, Räikkönen autója leállt

Vágólapra másolva!
2008.03.16. 07:12
A brit Lewis Hamilton nyerte a Formula–1-es világbajnokság évadnyitó futamát, az Ausztrál Nagydíjat. A McLaren Mercedes pilótája mögött a német Nick Heidfeld autózott be, míg a harmadik helyen Nico Rosberg végzett. A világbajnok Kimi Räikkönen autója négy körrel a vége előtt leállt, a finn úgy tűnt kilencedik lett, de Rubens Barichello futam utáni kizárása miatt egy helyet előrelépett, s pontszerző helyen végzett.
Hamiltonnak nem sok izgulnivalója volt a futam alatt
Fotó: Reuters
Hamiltonnak nem sok izgulnivalója volt a futam alatt
Hamiltonnak nem sok izgulnivalója volt a futam alatt
Fotó: Reuters
Hamiltonnak nem sok izgulnivalója volt a futam alatt

NÉZZE MEG AZ AUSZTRÁL NAGYDÍJ HÁTTERÉT BEMUTATÓ INTERAKTÍV ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT!

A rajt úgy tűnt nem hoz nagy izgalmakat, és mindenki eljön az időmérőn megszerzett helyén - legalább is az élmezőnyben. Az első kanyarban azonban Felipe Massa hibázott: miközben meg akarta előzni Heikki Kovalainent megpördült a belső íven, s később nem tudta folytatni a versenyt.

A másik ferraris, a világbajnoki címvédő Kimi Räikkönen ellenben remekül kapta el a rajtot, s az első körben egészen a nyolcadik pozícióba jött föl. Ez az időmérő 16. idejéhez képest jelentős előrelépésnek volt mondható.

A rajt után Lewis Hamilton, Robert Kubica Heikki Kavalainen, Nico Rosberg, Nick Heidfeld, Jarno Trulli volt a sorrend, s ez a felállás megmaradtv a futam elején jó 10-15 körön át. Félő volt, nem sok izgalom tarkítja majd az idény első versenyét.

Szavazás

Ön szerint ki nyeri meg 2008-ban a Formula-1-es világbajnokságot?

Szavazatok száma: 3323

Kimi Räikkönen
47 % (1547)
Felipe Massa
19 % (631)
Lewis Hamilton
29 % (970)
Heikki Kovalainen
1 % (28)
Robert Kubica
4 % (121)
Nick Heidfeld
1 % (26)
A 16. körben Kubica kezdte meg a tankolást, de a lengyel csak Räikkönen elé tudott visszatérni a pályára. Kovalainen kint maradt még öt kört, így megelőzte Kubicát - ekkor a két McLaren autózott az élen.

Nem sokkal előtte a Rubens Barichello mögé körökön át beszoruló Räikkönen megelőzte a brazilt, s gyakorlatilag üres pályán próbálhatta meg utolérni az élmezőnyt.

A 26. körben a talán túl agresszíven versenyző - ez eddig rá nem volt jellemző - David Coulthard "manőverezte" ki magát a versenyből, amikor ráhúzta Red Bullját a tehetetlen Massa autójára. A skót kiesett, a Safety Car érkezett.

A biztonsági autó mögött Räikkönen utolérte Kovalainent, sőt meg is előzte honfitársát, ám az elkopott gumija gyenge tapadása miatt a pályáról is kicsúszott. Amit addig összeszorgoskodott a ferraris, egy pillanat alatt elveszítette.

Egy körrel később pedig a másik vörös autó is beadta a kulcsot. Massa autója egész egyszerűen leállt.

Kilenc körrel a vége előtt Fernando Alonso adott tanúbizonyságot arról, hogy hiába relatíve gyenge az autója, azért ő kétszeres világbajnok. Kihasználva Kovalainen és Räikkönen csatározását egy pillanat alatt két helyet ugrott előre a spanyol.

Az élen persze semmi izgalom nem történt. Hamilton senkitől sem zavartatva haladt az élen, s végül rajt-cél győzelmet aratott. Nick Heidfeld autózott be a második helyen, míg a harmadik Nico Rosberg lett.

A 22 induló kocsiból mindössze heten fejezték be az Ausztrál Nagydíjat. Helyezett lett (nyolcadik), de négy körrel a vége előtt autója műszaki problémái miatt Räikkönen sem fejezte be a versenyt.

AUSZTRÁL NAGYDÍJ

VÉGEREDMÉNY:
1. Hamilton McLaren-Mercedes 1 óra 34:50.616 perc
2. Heidfeld BMW Sauber + 5.478 mp hátrány
3. Rosberg Williams-Toyota + 8.163
4. Alonso Renault + 17.181
5. Kovalainen McLaren-Mercedes + 18.014
6. Nakajima Williams-Toyota + 1 kör
7. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 2 kör
8. Raikkonen Ferrari + 3 kör

AKIK FELADTÁK A VERSENYT:
Kubica BMW Sauber 50. körben
Glock Toyota 44
Sato Super Aguri-Honda 33
Piquet Renault 31
Massa Ferrari 30
Coulthard Red Bull-Renault 26
Trulli Toyota 20
Sutil Force India-Ferrari 9
Webber Red Bull-Renault 1
Button Honda 1
Davidson Super Aguri-Honda 1
Vettel Toro Rosso-Ferrari 1
Fisichella Force India-Ferrari 1


Rubens Barichello eredményét a futam után törörlték
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik