Nem tud hibázni az Atlético, élre állt a Liverpool

Vágólapra másolva!
2012.10.25. 23:33
null
Így ünnepelték a liverpooliak a később győzelmet érő góljukat (Fotó: Action Images)
Az Atlético Madrid győzelemmel tudta le a labdarúgó Európa-liga csoportkörének csütörtöki játéknapját, így továbbra is százszázalékos, akárcsak a késő esti programban a Napolit legyőző Dnipro. Nyert a Liverpool is, kikapott a Marseille, míg a Hajnal Tamást csereként bevető Stuttgart hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott az FC Köbenhavnnal. Összefoglaló A-csoporttól F-csoportig.

 

A-CSOPORT

Liverpool–Anzsi Mahacskala

Az orosz csapatok a legutóbbi 18 angliai kupamérkőzésükből csak egyet nyertek meg, ráadásul a szóban forgó találkozó a 2008-as UEFA-kupa-döntő volt, amelyben a Zenit a skót Rangerst múlta felül a Manchester City otthonában. A ködös Albionba látogató orosz alakulatnak most sem termett babér, a Liverpool többet tett a győzelemért, amit Stewart Downing bombájával harcolt ki, a szélső a rosszabbik lábával, jobbal tüzelt az Anzsi kapujába a második félidő elején. Samuel Eto'o remek formában érkezett Liverpoolba – legutóbbi kilenc meccsén nyolcszor volt eredményes –, ám ezúttal sem ő, sem társai nem találtak be, így a mahacskalaiak egy győzelem és egy döntetlen után elszenvedték első vereségüket.

Young Boys–Udinese

Az Udinese az előző fordulóban bravúros győzelmet aratott Liverpoolban, a Young Boys vendégeként azonban már nem ment ilyen jól a fekete-fehéreknek. A svájci csapat argentin csatára, Raúl Bobadilla triplájával diadalmaskodott 3–1-re, az olaszok részéről a csapatkapitány, Andrea Coda talált be, 2–0-s állásnál. A Young Boys a győzelmével egy pontra megközelítette az Udinesét és az Anzsit.

B-CSOPORT

Atlético Madrid–Académica

A címvédő Atlético az első félidőben szakadó esőben szinte szenvedett a portugál Académica ellen. A második játékrész eleje viszont remekül indul: Koke szöglete után Tiago csúsztatta tovább a labdát, Diego Costa pedig akrobatikus mozdulattal talált be közelről.

A folytatásban Adrián López löketét védte Ricardo, majd a kipattanónál Filipe Luis próbálkozhatott az üres kapura, de a portugál kapus visszaért, és hatalmasat mentett. Az U21-es Európa-bajnok Adrián röviddel ezután gyönyörű kapáslövéssel hívta fel magára a figyelmet – talán csak Ricardo védése volt ennél szebb.

Akcióból nem ment, rögzített szituációból viszont igen. A 67. percben Emre Belözoglu zseniálisan csavart ballal a jobb felsőbe egy szabadrúgást, Ricardo csak nézte, ahogy a labda hálójába tekeredik.

Emre Belözoglu, az Atlético Madrid török légiósa szabadrúgásból talált be
Emre Belözoglu, az Atlético Madrid török légiósa szabadrúgásból talált be

 

Szabadrúgásra szabadrúgással próbált válaszolni az Académica: Wilson Eduardo csavarását Sergio Asenjo bravúrral védte.

A hajrát izgalmassá tette a vendégcsapat Salim Cissé fejes góljával, de többre nem futotta a portugálok erejéből, így az Atlético három kör után továbbra is hibátlanul vezeti a kvartettet.

Hapoel Tel-Aviv–Viktoria Plzen

A hazai pálya előnyét élvező izraeli csapat a 19. percben vezetéshez jutottak: Roei Gordana szögleténél Hanan Maman kiváló ütemben fejelt a cseh kapuba. Még az első félidő lefújása előtt összejött a vendégeknek az egyenlítés Pavel Horváth találatával, ami egy szép összjáték után esett. Tulajdonképpen ez volt a játékrész utolsó mozzanata.

Fordulást követően gyorsan fordított a Plzen. Az 55. percben egy szöglet után röviden szabadított fel a Hapoel, Radim Reznik visszaemelt labdáját pedig Frantisek Rajtoral senkitől sem zavartatva fejelhette be. Szűk tíz perccel később pedig emberelőnybe került a Plzen, miután Iyad Kutaba tíz percen belül második sárgáját gyűjtötte be.

Több gól nem esett, a Plzen továbbra is tapad az Atléticóra és jó úton jár a továbbjutás felé.

C-CSOPORT

Mönchengladbach–Marseille

Alig-alig emlékeztet előző szezonbeli önmagára a Borussia Mönchengaldbach ezen az őszön, de lehet, hogy éppen a csütörtök esti győzelem jelenti majd a fordulópontot. A zöld-fehérek az első félidőben, egy kezezés miatt megítélt tizenegyesből Filip Daems révén szerezték meg a vezetést, és hiába birtokolta többet a labdát a Marseille, a második gólt is a hazaiak szerezték – a 67. percben Peniel Mlapa lőtt a francia kapuba. Kisvártatva Martin Stranzl is fejelt egy gólt, de a játékvezető lesállás miatt nem adta meg. A Mönchengladbach e gól nélkül is megszerezte első győzelmét a csoportban, és utol is érte a hullámvölgybe kerülő Marseille-t.

A Mönchengladbach első gólját Filip Daems szerezte büntetőből
A Mönchengladbach első gólját Filip Daems szerezte büntetőből

 

AEL Limassol–Fenerbahce

A török csapat a három pontért utazott Ciprusra, ehhez képest az első félidőben az egyet is nehezen tartotta – Volkan Demirel kapusnak többször is alkalma nyílt bizonyítani, hogy a közelmúlt vb-selejtezőin nyújtott produkciójánál tud jobbat is. A Fenerbahce a fordulás után sem játszott csúcsformában, de annak fényében, hogy a 72. percben Cristian szögletét követően Egemen Korkmaz befejelte a győztes gólt, az előzmények nem számítanak. A Fener három ponttal megugrott vetélytársaitól.

D-CSOPORT

Newcastle United–FC Bruges

A fordulót a csoport élén váró Newcastle United biztatóan kezdett az FC Bruges ellen, az angol csapat dolgozott ki több helyzetet, amelyek közül Gabriel Obertan a 48. percben gólra váltott egyet. A kapott gól után közel állt a gólszerzéshez a belga együttes, ám nem tudott betalálni. A Newcastle három forduló után hét ponttal, veretlenül és kapott gól nélkül vezeti a csoportot.

A newcastle-i Gabriel Obertan győztes gólja
A newcastle-i Gabriel Obertan győztes gólja

 

Marítimo–Bordeaux

A francia Bordeaux a három pontért érkezett az első két meccsén egy pontot gyűjtő Marítimo otthonába. Ennek tudatában a vendégek a 30. percben Yoan Gouffran révén meg is szerezték a vezetést, ám mindössze hat percig voltak előnyben, ugyanis a házigazdák Valentin Roberge találatával kiegyenlítettek. A fordulás után újabb gól már nem született, így a csapatok egy-egy ponttal gazdagodtak, ami a portugálokra nézve hízelgőbb.

E-CSOPORT

VfB Stuttgart–FC Köbenhavn

A mérkőzés előtt egy ponttal a csoport utolsó helyén szerénykedő Stuttgart hazai pályán Hajnal Tamás nélkül – a magyar válogatott labdarúgó a kispadon foglalt helyet – próbált javítani helyzetén. Ennek megfelelően a németek már az elejétől kezdve domináltak, mégis a legnagyobb lehetőség egy ellentámadás végén a vendégek előtt adódott, gól azonban az első félidőben egyik oldalon sem született.

A szünet után is nagy erőket mozgósított a német csapat, a hajrára még Hajnalt is bevetették, de a mai napon azonban nem tudták feltörni a vendég masszív és lelkes védekezését. A VfB így három mérkőzés után is nyeretlen, és két ponttal utolsó a csoportban.

Steaua Bucuresti–Molde

A csoport listavezetője hazai közönség előtt mindenképp győzelemben gondolkodott a Molde ellen, még akkor is, ha a norvégok az előző fordulóban a Suttgartot fektették két vállra. Félelmetes arénájában hamar megnyugtató előnyre tett szert a Steaua: Vlad Chiriches gyönyörű ollózós gólja mellett Raul Rusescu szerencsés gólja eltörpült, mégis ugyanannyit ért, így bő fél óra után 2–0-ra vezetett a hazai csapat.

A második félidőben a román csapat taktikusan és okosan futballozott, nem erőltetett semmit, inkább labdabirtoklásra törekedett, azonban még így is akadt egy-két ígéretes lehetőségük. A Steaua gólt viszont már nem szerezett, de nyert, így magabiztosan vezeti a csoportját.

F-CSOPORT

Dnipro–Napoli

A két kör után veretlen ukránok megmutatták az olaszok ellen, hogy nem véletlenül álltak a csoport élén, mert már a második percben gólt lőttek – a válogatott jobbhátvéd, Artyom Fedeckij révén – a tartalékos, de így is sokkal-sokkal jobb erőkből álló Napoli ellen. Az előnyt a jó nevű Matheus még a szünet előtt megduplázta, erre már beállt a Napoliba Edinson Cavani és Goran Pandev is. Az uruguayi betalált végül, de előtte a brazil Giuliano is, így tovább menetel az ukrán gárda.

PSV–AIK

A BL-ben edzett holland PSV két kör után három ponttal állt a harmadik helyen, így mindenképpen győznie kellett továbbjutási reményei éltetéséhez a svéd AIK Solna ellen. Az ötödik percben a vendégvédő, Nils-Eric Johansson megdöngette a kapufát, majd innentől kezdve végigtámadták a mérkőzést az eindhoveniek. Mindez nem akadályozta meg a 61. percben a csereként beálló Kwame Karikarit, hogy megszerezze a vezetést a Solnának. A hajrára fordulva Jeremain Lens egalizált, de a csapatkapitány, Kevin Strootman kihagyta a „mérkőzéslabdát".

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
LIVERPOOL (angol)–ANZSI MAHACSKALA (orosz) 1–0
Liverpool, Anfield. Vezette: Nijhuis (holland)
Gólszerző: Downing (53.)
YOUNG BOYS (svájci)–UDINESE (olasz) 3–1
Bern, Stade de Suisse. Vezette: Turpin (francia)
Gólszerző: Bobadilla (4., 71., 81. – a harmadikat 11-esből), ill. Coda (74.)
B-CSOPORT
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–ACADÉMICA (portugál) 2–1
Madrid, Vicente Calderón. Vezette: Madden (skót)
Gólszerző: Diego Costa (48.), Belözoglu (68.), ill. Cissé (85.)

HAPOEL TEL-AVIV (izraeli)–VIKTORIA PLZEN (cseh) 1–2
Tel-Aviv, Bloomfield Stadium. Vezette: Zwayer (német)
Gólszerző: Maman (19.), ill. Horváth (45+1.), Rajtoral (55.)
Kiállítva: Kutaba (63.)
C-CSOPORT
AEL LIMASSOL (ciprusi)–FENERBAHCE (török) 0–1
Sztrovolosz, Neo GSP. Vezette: Tudor (román)
Gólszerző: Korkmaz (72.)
MÖNCHENGLADBACH (német)–OLYMPIQUE MARSEILLE (francia) 2–0
Mönchengladbach, Borussia Park. Vezette: Gumienny (belga)
Gólszerző: Daems (33. – 11-esből), Mlapa (67.)
D-CSOPORT
MARÍTIMO (portugál)–BORDEAUX (francia) 1–1
Ilha de Madeira, Estádio dos Barreiros. Vezette: Kakosz (görög)
Gólszerző: Roberge (36.), ill. Gouffran (30.)
NEWCASTLE UNITED (angol)–FC BRUGES (belga) 1–0
Newcastle, St. James’ Park. Vezette: Hansson (svéd)
Gólszerző: Obertan (48.)
E-CSOPORT
STEAUA BUCURESTI (román)–MOLDE (norvég) 2–0
Bukarest, Nemzeti Stadion. Vezette: Duhamel (francia)
Gólszerző: Chiriches (30.), Rusescu (32.)
VfB STUTTGART (német)–FC KÖBENHAVN (dán) 0–0
Stuttgart, Mercedes Benz Arena. Vezette: Soares Dias (portugál)
Gólszerző:
F-CSOPORT
DNIPRO (ukrán)–NAPOLI (olasz) 3–1
Dnipropetrovszk, Dnipro Arena. Vezette: Göcek (török)
Gólszerző: Fedeckij (2.), Matheus (42.), Kalinic (64.), ill. Cavani (75. – 11-esből)
PSV (holland)–AIK (svéd) 1–1
Eindhoven, Philips Stadion. Vezette: Aleckovic (bosnyák)
Gólszerző: Lens (80.), ill. Karikari (61.)
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
A-CSOPORT
1. Liverpool 3 2 0 1 8–6 +2 6
2. Anzsi Mahacskala 3 1 1 1 3–2 +1 4
3. Udinese 3 1 1 1 5–6 –1 4
4. Young Boys 3 1 0 2 6–8 –2 3








B-CSOPORT
1. Atlético Madrid 3 3 0 0 6–1 +5 9
2. Viktoria Plzen 3 2 0 1 5–3 +2 6
3. Hapoel Tel-Aviv 3 0 1 2 2–6 –4 1
4. Académica 3 0 1 2 3–6 –3 1
C-CSOPORT
1. Fenerbahce 3 2 1 0 7–4 +3 7
2. Mönchengladbach 3 1 1 1 4–4 0 4
3. Olympique Marseille 3 1 1 1 7–5 +2 4
4. AEL Limassol 3 0 1 2 1–6 –5 1
D-CSOPORT
1. Newcastle United 3 2 1 0 4–0 +4 7
2. Bordeaux 3 1 1 1 5–4 +1 4
3. FC Bruges 3 1 0 2 2–5 –3 3
4. Marítimo 3 0 2 1 1–3 –2 2
E-CSOPORT
1. Steaua Bucuresti 3 2 1 0 5–2 +3 7
2. FC Köbenhavn 3 1 1 1 2–2 0 4
3. Molde 3 1 0 2 3–4 –1 3
4. VfB Stuttgart 3 0 2 1 2–4 –2 2
F-CSOPORT
1. Dnipro Dnipropetrovszk 3 3 0 0 8–3 +5 9
2. PSV Eindhoven 3 1 1 1 4–3 +1 4
3. Napoli 3 1 0 2 5–6 –1 3
4. AIK 3 0 1 2 3–8 –5 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik