Labdarúgás: „A digitalizáció nem szükséges, hanem nélkülözhetetlen”

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.06.01. 10:01
null
Juan Esteban Gómez Lllamas többek között az adatok megfelelő feldolgozására hívta fel a figyelmet (Fotó: Török Attila)
Korunk egyik legfontosabb irányvonala – nem csak a futballban – a digitalizáció, amely természetesen a labdarúgást és a klubokat sem kerülheti el. A Budapesten Európa-liga-döntőt játszó Sevilla pedig élen jár ezen a téren. Lapunk Juan Esteban Gómez Llanasszal, a klub digitalizációért felelős igazgatójával készített exkluzív interjút.

– Mi az a digitalizáció? Elmagyarázná?
– A digitalizációt úgy fogjuk fel, mint egy eszközt, amely tökéletesíti a munkafolyamatokat, és amelyben az adatokat vagy bármilyen típusú információt strukturált formában tudunk felhasználni – mondta a Nemzeti Sportnak Juan Esteban Gómez Llanas, a Sevilla digitalizációért felelős igazgatója. – Továbbá alkalmas kiiktatni bizonyos eljárásokat, amelyek hagyományosan kézi vezéreltek, és amelyeknek szerintünk nincs elegendő hozzáadott értéke. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a digitalizációt ne önmagáért végezzük, hanem magas hozzáadott értékű munkafolyamatok kidolgozására, és ha ezek rendelkezésünkre állnak, digitalizáljuk a könnyebb nyomon követés és a magasabb fokú rendezettség érdekében.

– Mire alkalmas, mire használható egy-egy labdarúgóklub digitalizációja?
– Egy futballklub igen összetett rendszer a munkafolyamatokat tekintve – sajtóügyek, a márka pozicionálása, szociális területek, marketing, jegyeladások –, de ha a sportszakmai résznél maradunk, szinte minden a labdarúgókról szól, kezdve a játékosmegfigyeléstől a toborzásig. A digitalizáció a játékosmegfigyelés fejlesztésére is alkalmas az adatok értelmezése révén, s ugyanilyen fontos a képzésben, hiszen egy klubnál ötéves kortól vannak csapatok, és a digitalizációt használjuk a labdarúgók hosszú távú fejlődésének elemzésére – a lényeg itt is az adatfeldolgozás. Lényegében ez segít a döntéshozatalokban és a munkafolyamatok javításában, legyen szó játékos igazolásról, fejlesztésről, sérülés megelőzésről.

– Ez rengeteg adat...
– Nemcsak az adat fontos önmagában, hanem a feldolgozás is. A megoldásokat jelentő munkafolyamatok számítanak, kezdve az edzésmunkától, a sérülésekből felépüléseken át a játékosigazolásokig. Tehát nemcsak a big data, az óriási adatállomány számít, hanem ennek értelmezése és a következtetések levonása is. A másik fő terület a rendszerezés a hozzáadott érték eléréséhez.

– Mondhatjuk, hogy a digitalizáció szükséges egy modern futballklub számára?
– Leginkább nélkülözhetetlen. Ez olyan hullám, amely egyre termékenyebbé és hatékonyabbá válik – a klubon belüli döntéshozatalok, a szervezés és a klubirányítás terén –, ezért fogalmazok úgy: nem szükséges, hanem nélkülözhetetlen.

Juan Esteban Gómez Llanas jelezte, a mesterséges intelligencia már most jelen van a labdarúgásban (Fotó: Török Attila)
Juan Esteban Gómez Llanas jelezte, a mesterséges intelligencia már most jelen van a labdarúgásban (Fotó: Török Attila)

– Úgy tudom, hogy a Z generáció eléréséhez is lényeges eszköz. Valóban fontos a fiatalok megszólításához a digitalizáció?
– Ahhoz, hogy elérjünk hozzájuk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, ők digitális bennszülöttek – beleszülettek a digitalizációba –, ezért a fiatal szurkolókkal történő interakcióknak digitálisnak kell lenniük, mert ez a megfelelő közvetítő eszköz, ezen a platformon érzik magukat kényelmesen. Ugyanakkor nemcsak a Z generációt képviselő szurkolók megszólítására alkalmas a digitalizáció, mert végső soron mindenki érintve lehet, aki digitális eszközöket használ, márpedig ezen felhasználók száma megtízszereződött az elmúlt három évben. A másik előnye a digitalizációnak, hogy elérjünk a Sevillán kívül élő szurkolókhoz is.

– Éppen ez lett volna a következő kérdésem: Kína mennyire fontos? Szintén nélkülözhetetlen?
– Így van, a Sevilla jelentős projekteket visz Kínában, iskolaiakat, és kiemelten fontos piacnak tartjuk, nem utolsósorban a felhasználók magas száma miatt

– Milyen más külföldi piacok vannak még a Sevilla és a spanyol futballklubok célkeresztjében?
– A Sevillának az indiai Bengaluru Uniteddel van értékes szerződése. Indiában is promotáljuk a Sevilla sportszakmai tudását, s ugyanígy a technológiánkat is exportáljuk, ebből fakadóan az itteni partnerünkön keresztül óriási piacot tudunk elérni. India tehát fontos partner, csakúgy, mint az Egyesült Államok és Latin-Amerika, ahol legutóbb is járt a csapat körutazáson, és ahol a következő előszezonra is lekötöttünk mérkőzéseket.

– Milyen szerepe lesz a mesterséges intelligenciának a digitalizáció jövőjében?
– Ha a sportszakmai részt nézzük, mondjuk a játékostoborzást, nem szabad szem elől téveszteni, hogy az algoritmusok és a mesterséges intelligencia már most jelen van az érzékelés és az értékelés terén. Meglehet, amíg emberek játsszák a futballt, az adatfeldolgozásban is megmaradnak az emberek, ugyanakkor a feldolgozandó adatmennyiség egyre grandiózusabbá válik. Ez azt jelenti, hogy ismerjük majd minden játékos és a labda pillanatnyi helyzetét századmásodpercre lebontva. Ez lehetővé teszi a sokkal specifikusabb algoritmus kidolgozását a játékosok osztályzáshoz és értékeléshez, így lehetőségünk nyílik előre jelezni a várható viselkedéseket, és elválasztani ezeket a nem várt viselkedési mintáktól. Tehát azonosíthatjuk, hogy egy játékos milyen játékhelyzeteket képes a karakterének megfelelően könnyedén megoldani, és mindezt rábízhatjuk a mesterséges intelligenciára. Ezenkívül segít a sérülések előrejelzésében, valamint a sérülések rendszerezésében. A profi futball egyik legnagyobb problémája a magas sérülésszám. A mesterséges intelligencia adatelemzése viszont lehetővé teszi, hogy előre lássuk és megakadályozzuk a sérülésekhez vezető mechanizmusokat, így védve a játékosokat.

A Sevilla vezetői már a Transfer Trackert is használják egy-egy átigazolás tervezésekor (Fotó: Imago Images)
A Sevilla vezetői már a Transfer Trackert is használják egy-egy átigazolás tervezésekor (Fotó: Imago Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik