Legutóbb 49 évvel ezelőtt Jupp Heynckes tudott triplázni európai kupadöntőben

Vágólapra másolva!
2024.05.23. 10:40
Ademola Lookman mesterhármasának köszönhetően az Atalanta nem csak a Leverkusen veretlenségét törte meg, az El-t is megnyerte (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, véget ért a Bayer Leverkusen 51 mérkőzésből álló veretlenségi sorozata az Atalanta elleni Európa-liga-döntőn elszenvedett 3–0-s vereséggel, ezzel a bergamóiak történetük során először diadalmaskodtak egy európai kupasorozatban. A döntő érdekességei.

A legfontosabb statisztika: az Atalanta története első európai kupáját hódította el, és az első olasz csapat az 1999-es Parma óta, amely megnyerte a második számú európai kupasorozatot.

A Leverkusen ha legyőzte volna az Atalantát, a 2018–2019-es Chelsea, a 2020–2021-es Villarreal és a 2021–2022-es Eintracht Frankfurt után a negyedik olyan csapat lett volna, amely veretlenül diadalmaskodik az Európa-ligában. A gyógyszergyáriakat irányító Xabi Alonso pedig csak a harmadik spanyol vezetőedző/menedzser, aki UEFA-kupa/Európa-liga-döntőbe juttatott egy nem spanyol csapatot, ez 2013-ban Rafa Beníteznek a Chelsea-vel és 2019-ben Unai Emerynek az Arsenallal sikerült.

A mérkőzés azonban már nem alakult annyira jól a német csapatnak, mint amennyire számítani lehetett rá, hiszen az Atalanta Ademola Lookman két góljával vezetett a szünetben. A bergamóiak nigériai támadója az első labdarúgó, aki legalább két gólt szerzett az El-döntőben a holland Luuk de Jong (Sevilla) 2020-as, Inter elleni teljesítménye óta, s mivel a második félidőben harmadik gólját is meglőtte, az első játékos lett, aki triplázott az UEFA-kupa/Európa-liga fináléjában. Ráadásul Lookman az első afrikai labdarúgó, aki legalább duplázott egy európai kupasorozat döntőjében. Egyébként Lookman előtt csak két nigériai játékos volt eredményes valamelyik európai kupa fináléjában: 2019-ben az El-ben Alex Iwobi, 2022-ben ugyancsak az El-ben Joe Aribo.

Lookman minden sorozatot figyelembe véve csupán a hatodik játékos, aki mesterhármast szerzett valamelyik európai kupasorozat döntőjében. Előtte ilyenre legutóbb 1975-ben az akkor a német Mönchengladbachot erősítő Jupp Heynckes volt képes a holland Twente elleni finálé második mérkőzésén. Olasz csapat játékosaként erre legutóbb 1969-ben a Milan színeiben Pierino Prati volt képes az Ajax ellen.

Egy mérkőzésből álló döntőben Lookman és Prati mellett még ketten tudtak három gólt szerezni, Alfredo Di Stéfano mellett viszont Puskás Ferencnek ez kétszer is sikerült európai kupadöntőben: 1960-ban a Real Madrid játékosaként az Eintracht Frankfurt elleni 7:3-ra megnyert BEK-döntőben lőtt négyet (ezen a meccsen triplázott Di Stéfano), majd két évvel később, a Benfica elleni döntőben három gólig jutott.

Lookman remeklését jelzi, hogy három gólja mellett neki volt a legtöbb csele is a meccsen, s három góljának együttes xG-je (várható gólszám) mindössze 0.31-es volt.

Lookman meccse számokban: 9 megnyert párharc, 9 megnyert labdabirtoklás, 6 szabálytalanság ellene, 6 labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül, 4-szer jutott túl az ellenfélen, három – egyaránt kaput eltaláló – lövéssel próbálkozott és így zárt három góllal.

Érdekességként megemlítjük, hogy a korábban az RB Leipziget, a Fulhamet, a Leicestert és az Evertont is erősítő Lookman a liverpooli kékeknél töltött három idénye alatt mindössze egy gólt szerzett a PL-ben – azaz harmadannyit, mint a dublini döntő egy meccsén…

Gian Piero Gasperiniék taktikája tökéletesen működött a Leverkusen ellen. Ezt jól mutatja, hogy a Bayer ebben az idényben már négyszer volt kétgólos hátrányban a félidőben, de ezek közül egyet sem veszített el – így építhetett 51 meccses veretlenségi sorozatot. 

A Leverkusen ugyanakkor ebben az idényben először kapott egy meccsen három gólt, s a vereséggel nem tudott tökéletes évet produkálni, pedig mindössze négy napra voltak attól, hogy 365 napig ne kapjanak ki.

A Leverkusen „gyengébb” produkcióját mutatja, hogy hiába birtokolták jóval többet a labdát, az Atalantának több mint kétszer annyi kaput eltaláló lövése volt, Xabi Alonsóék pedig 0.77-es xG-vel zárták a meccset.

Gian Piero Gasperini 66 évesen és 117 naposan a legidősebb vezetőedző lett, aki megnyerte első európai kupadöntőjét és a második El-győztes olasz szakvezető Maurizio Sarri után. 

Gasperini munkáját dicséri az is, hogy 2016-ban egy kiesés elől menekülő csapatot vett át, amellyel 2018 óta szerepel a nemzetközi porondon, eljuttatta a bergamóiakat a Bajnokok Ligájába, s 61 évvel a csapat első trófeája (Olasz kupa) után újabb kupához segítette az Atalantát.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
Atalanta (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 3–0 (2–0)
Dublin, Dublina Aréna, 47 135 néző. Vezette: Kovács István (romániai)
Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini, a szünetben) – Zappacosta (Hateboer, 84.), Éderson, Koopmeiners, Ruggeri (Tolói, 90+1.) – De Ketelaere (Pasalic, 57.), Scamacca (El Bilal Touré, 84.), Lookman. Vezetőedző: Gian Piero Gasperini
Bayer Leverkusen: Kovár – Stanisic (Boniface, a szünetben), Tah, Tapsoba – J. Frimpong (Tella, 81.), G. Xhaka, E. Palacios (Hlozek, 69.), Hincapié (Andrich, 69.) – Wirtz (Schick, 81.), Grimaldo – Adli. Vezetőedző: Xabi Alonso
Gólszerző: Lookman (12., 26., 75.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik