Sportlövészet: Nem vagyok csalódott, inkább kihívásokat látok – Herczegh Szabolcs

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.03.14. 07:58
null
Herczegh Szabolcs nem csalódott, inkább kihívásokat lát (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya, Herczegh Szabolcs szerint az eredményesség sok esetben nem tükrözte a befektetett munkát a tallinni 10 méteres Európa-bajnokságon, amelyen kvóta nélkül maradtak a mieink.

Minden jó, ha a vége jó – tartja a mondás, ám hiába szerzett a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság záró napján bronzérmet a Csonka Zsófia, Jákó Miriam, Major Veronika összetételű női pisztolycsapatunk, az olimpiai kvalifikációs egyéni számokban bőven lehet hiányérzetünk. Az oroszok és a fehéroroszok eltiltása ellenére népes és erős mezőnyben csak Major lőhetett döntőben, de ő is lemaradt az éremről és a párizsi kvótáról, a hatodik helyen végzett a tallinni kontinensviadalon.

„Több olyan versenyzőnk is van, aki technikailag a világelitbe tartozik, ám ezúttal nem tudta megmutatni, mire képes valójában – értékelt lapunknak Herczegh Szabolcs, a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya. – Érdemes elgondolkodni, hogy min kell még csiszolni, mert hiába sikerült jól a felkészülés, az eredményesség sok esetben nem tükrözte a befektetett munkát. Legjobbjaink hasonlóan lőttek, mint a tavalyi Európa-bajnokságon, de csak Major Veronika jutott döntőbe, ami mutatja, hogy milyen erős volt a mezőny. Török Ferenc még a juniorok között versenyzett, mégis kiemelném a teljesítményét, ugyanis olyan egyéni csúccsal szerzett ezüstérmet, amely a felnőtteknél is jónak számít. Az edzőkkel kielemezzük a történteket, és levonjuk a következtetéseket.”

Noha az első olimpiai kvótára továbbra is várni kell, a világkupa-sorozatban kimondottan jól szerepelnek sportlövőink, és az Európa-bajnokságon is voltak olyan teljesítmények, amelyek biztatók a jövőre nézve. A versenyzők közül sokan panaszkodtak a rossz fényviszonyokra, Herczegh Szabolcs viszont elmondta, ennek ellenére is javultak az eredmények a tavalyi kontinensviadalhoz képest, nehezebb volt kiharcolni a továbbjutást az alapversenyből.

„Nem vagyok csalódott, nem is szeretem ezt az érzést, inkább kihívásokat látok, amikbe bele kell állni – hangsúlyozta a szakember. – Nem mindig a legfontosabb verseny sikerül a legjobban, sportlövészetben ráadásul rengeteget számít a pillanatnyi forma, ezért nem is szoktam jósolgatásba bocsátkozni a versenyek előtt. Még inkább igaz ez, ha a juniorok a felnőttmezőnyben indulnak, de támogattam a felversenyzésüket, mert biztos voltam benne, hogy megállják a helyüket. A fiatal Jákó Miriam megfázással küzdött az Eb alatt, de nagyon tehetséges, sokra hivatott versenyző, aki most is ki tudta hozni magából a lehető legtöbbet. A már rutinos Csonka Zsófi régóta nem szerepelt ilyen jól légfegyverrel, eredményével kijutott az Európai Játékokra, és a döntőbe kerüléshez is közel volt, Major Verának pedig csak a szerencse hiányzott a fináléban az olimpiai kvótához. Nagyon kitettek magukért a pisztolyos lányok, már egyéniben is jól lőttek, a csapatban szerzett bronz­érem pedig jó lezárása volt az Európa-bajnokságnak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik