Sakk: Anand nagykanizsai játéka sok másik játékos bére

Vágólapra másolva!
2023.04.28. 20:18
null
A Nagykanizsa már 15 bajnoki címnél jár (Fotó: Aquaprofit Nagykanizsa)
A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai SK tizenötödször nyerte meg idén a honi sakkcsapatbajnokságot. A zalai klub uralma itthon megingathatatlannak tűnik, a csapat tele van tehetséges és rutinos nagymesterrel. A korábbi világbajnok Viswanathan Anand a sikerszéria elejétől tagja a keretnek, de az indiai klasszis csak egyszer játszott, még 2009-ben. Mikor játszik újra? Mennyi szerepe van a pénznek? Miért nem egyszerű külföldön érvényesülni? A csapat mostani aranyérme mellett ezekről is beszélgettünk Nádasi Tamással, a klub elnökével.

 

– Mennyire volt nehéz megnyerni a mostani bajnokságot az előző tizennéggyel összehasonlítva?
– Ebben az idényben nem indultunk jól. Két döntetlent értünk el, és ez váratlanul ért minket. A Kőbánya és az Ajka is nagyon felkészült, talán utóbbival vívtuk a legnehezebb meccsünket. Kicsit gyengébben álltunk fel, bár ennek ellenére nyerhettünk volna. A Paks jobban rajtolt, de utána fokozatosan jöttünk fel, a Haladást nagy különbséggel vertük meg, majd jöttek a még fölényesebb győzelmek. Az utolsó fordulóban a Biatorbágy ellen már nem volt igazi tétje a meccsnek, de 10:2-re nyertünk. Végül 11 pontos előnnyel lett miénk az aranyérem. Sokat fejlődtek az ellenfelek, már hat-hét erős csapat is van, egyre nehezebb megszerezni a bajnoki címet.

– Mitől függ, hogy kik állnak a csapat rendelkezésére?
– A sakkcsapatbajnokság egész más, mint a futballban vagy a kézilabdában, hiszen ebben a sportágban egy játékos akár öt csapat tagja is lehet egyszerre. Országonként csak egynek, de más ligában leülhet játszani. Egy játékos sok esetben úgy dönti el, hogy hol sakkozzon, hogy megnézi, milyen távolságra kell utaznia, mennyi pénzt kap, és hogy van-e tömbösítés, tehát több meccset tud-e játszani. Előfordulhat, hogy ha az utóbbi lehetőség van adva máshol, akkor nem hozzánk jön egyetlen játszmáért. Van olyan bajnokság, amelyben több fordulót megrendeznek, általában duplát, de akár négyet is egy meghosszabbított hétvégén.

A Paksot 8.5:3.5-re verték
A Paksot 8.5:3.5-re verték


– Magyarországon miért nem ilyen a rendszer?
– A szponzori támogatások miatt. Amúgy is gyenge a sportág sajtója, viszonylag keveset írnak a sakkról, nincsenek olyan beszámolók, mint egy labdarúgó NB I-es forduló kapcsán. Ha két hétvége alatt lemenne a bajnokság, akkor még kevesebbet írnának a sportágról. Így is kevés igazán nagy szponzor vállal szerepet, ráadásul mi nem vagyunk látványsport, nem részesülünk taotámogatásban. Pedig fontos a sakk szerepe a nevelésben, rengeteg iskolában tanítjuk a sakkot, és egyre elterjedtebb a Polgár-módszer is. A fiataloknál segít például a stratégiai, taktikai gondolkodásban, a memória bővítésben, de idősebb korban a demencia ellen is nagyon hatékony.

– Visszatérve a mostani sikerre, feltűnő Palczert Mátyás eredményes szereplése.
– Szenzációs a fiú! Kilenc partit játszott, egy döntetlen mellett nyolcat megnyert. Még csak tizenöt éves, nagy jövő áll előtte, ezért is szeretnénk kitalálni valamit, ami még inkább segíti az ő fejlődését. Megtalálhatók benne azok a tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek, ha valaki jó sakkozó szeretne lenni. Matyi alaposan felkészül a partikra, játéka kombinatív és magabiztos. Kiemelném Gara Tíciát is, aki elveszítette az első játszmáját, de utána mindet megnyerte, és végül nyolcból hét ponttal zárt. Tícia évek óta az egyik legjobb pontszerzőnk.

– A nagykanizsai erőlistán nagyon régóta ott szerepel a korábbi világbajnok Viswanathan Anand neve...
– ...és jönne is játszani, meg Alexei Shirov is, de ön is tudja, hogy megy ezeknek a játékosoknak a honorálása. Anand egyszer ült le, még 2009-ben a Haladás ellen. A többiekhez képest kevesebb külföldit vetünk be, de amikor igen, akkor az meglepetésként éri az ellenfelet. Annak idején a szombathelyiek sem tudták, hogy Anand játszik. Próbálunk kombinálni, hogy ne lehessen olyan könnyen felkészülni ellenünk. Visszatérve Anandra, többször terveztük, hogy újra elhívjuk, de végül úgy döntöttünk, hogy inkább egy nagyobb dobást jelentő rendezvényre hoznánk el. Ha a mostani hétvégi dupla fordulóban lett volna tétje a Paks elleni párharcnak, akkor jött volna. De fontos hozzátenni, hogy Anand játéka nagyon komoly kiadást jelentene, és alaposan meg kell gondolni, hogy mire költjük el a szponzori támogatást.

Anand 2009-ben győzelemmel mutatkozott be a magyar bajnokságban (Fotó: Nemzeti Sport)
Anand 2009-ben győzelemmel mutatkozott be a magyar bajnokságban (Fotó: Nemzeti Sport)


– Mennyibe kerülne Anand játéka?
– A pontos összeget nem szeretném elárulni, de nagyságrendileg több, az erősorrendben utána következő sakkozó juttatását kapná meg. Anand különleges egyéniség, korábbi világbajnok Indiából. Bár már nem tartozik a legszűkebb elitbe, nem is játékereje a fontos, hanem a neve. Anandnak óriási marketingértéke van, mint Polgár Juditnak, aki korábban szintén sakkozott nálunk. Judit sem játszott három partinál többet egy bajnokságban, de amikor leült, akkor arra odafigyeltek. Tehát a jelenlétük nem csak az eredmény miatt fontos. Elhoznánk Anandot újra, ha lesz megfelelő rendezvény.

– A Nagykanizsa arról is ismert, hogy a fiatal játékosok felkarolása mellett a magyar sakkozás legendáit is megbecsüli.
– Hatalmas megtiszteltetés számunka, hogy az 1978-as olimpián aranyérmes válogatottból a Nemzet Sportolóját, Portisch Lajost is nemrégiben még a csapatunkban tudhattuk, illetve Ribli Zoltán még most is erősíti együttesünket, az utolsó fordulóban is szép győzelmet aratott a Biatorbágy ellen. Emellett az utánpótlás nevelése és felkarolása is csapatunk sikerének fontos alappillére. A fiatalok elismert nagymesterekkel lehetnek testközelben, együtt elemezhetnek vagy akár játszhatnak is ellenük, mind segítve fejlődésüket.

– Itthon egyeduralkodó a Nagykanizsa már másfél évtizede. A Klubcsapatok Európa-kupájában viszont az utóbbi években hiányoztak a magyar csapatok, így a Kanizsa is. Tervezik, hogy elindulnak ebben a sorozatban?
– A Klubcsapatok Európa-kupája szabályzata lehetővé teszi, hogy a klubok olyan játékosokat szerepeltessenek a listán, akik a hazájuk bajnokságain egyáltalán nem ültek asztalhoz. Ezt számos tehetős csapat ki is használja, és összevásárol egy elit alakulatot a világ legjobb játékosaiból, kizárólag erre a versenyre. Tőlünk megszokhatták, ha indulunk valahol, akkor az élmezőny a cél, de ha fel akarnánk venni a versenyt a többi egyesülettel, nekünk is szükségünk lenne három-négy olyan világklasszisra, aki egyébként nem fordult meg a csapatunkban. Mi ennek nem vagyunk hívei, helyette a saját játékosaink támogatását részesítjük előnyben, ezzel is segítve a magyar sakkozás fejlődését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik