Rg vk: az orosz forgószél sem tette arrébb az ukrán világbajnokot

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.03.14. 21:40
null
A magyar kéziszercsapatnak nem volt jó napja - de van még javítási lehetőségük (Fotó: Kovács Anikó)
A karika- és a labdaselejtezőkkel, valamint a kéziszercsapatok kvalifikációjával megkezdődött a debreceni Főnix Csarnokban a 2014-es ritmikus gimnasztika világkupa-sorozat. A magyar versenyzők közül egyéniben Vass Dóra került a legközelebb a szerenkénti döntőbe jutáshoz, de tizedikként végzett labdával, így kevéssel lemaradt – karikafináléját pedig az utolsó mozdulatba csúszott hiba „lőtte meg". A magyar kéziszercsapat hatodikként végzett a selejtezőben, ám így is döntős, mert minden csapat bejut a fináléba. A karikával világbajnok ukrán Hanna Rizatdinova első helyen lépett tovább felségterületén a döntőbe, bár a villámgyors orosz Alexandra Szoldatova alaposan meghajtotta. Labdával az orosz Jelizaveta Nazarenkova volt a legjobb a kvalifikációban.

A debreceni ritmikus gimnasztika világkupa-nyitóverseny első napján kiderült, hogy a legprecízebbek is ronthatnak, az egyik világklasszis lehet, hogy látványosan nem drukkol a másiknak, az oroszok pedig a „B-keretükből" előrántottak egy forgószéllel felérő lányt. Az oroszok abszolút elittriója (Kudrjavceva, Mamun, Tyitova) nincs itt, így aztán igen szoros a verseny: az ukrán világbajnok Hanna Rizatdinova, a kitűnően tornázó fehérorosz Kacjarina Halkina, az azeri Marina Durunda és a két orosz – Alexandra Szoldatova és Jelizaveta Nazarenkova – „egymás sarkára lép". A rendkívül kiegyenlített (és magas szintű) mezőnyben Vass Dóra nem tudott szerenkénti fináléba jutni labdával és karikával – bár nem sok hiányzott neki. Egyébként valóságos csoda van a szőnyegen, nincs domináns versenyző, ritkán tapasztalható módon együtt van az élmezőny.

A karikával világbajnok Rizatdinovát kedvenc szerével Debrecenben
 sem előzték meg a selejtezőn (Fotó: Reuters, archív)
A karikával világbajnok Rizatdinovát kedvenc szerével Debrecenben sem előzték meg a selejtezőn (Fotó: Reuters, archív)

Kezdjük az elején: a mezőny egyetlen egyéni világbajnoka, Hanna Rizatdinova az egész mezőny legprecízebb tornászai közé tartozik – ezt karikával, mellyel vb-címvédő bizonyította is, labdagyakorlatában viszont ugyanúgy rontott, mint honfitársa, Viktorija Mazur. A két ukránnak illusztris megfigyelője is akadt egy harmadik ukrán személyében: az óriási közönségkedvenc, kétszeres vb-bronzérmes Alina Makszimenko már edzőként nézte a lelátóról tavalyi csapattársait. És közel sem azonos módon reagált: míg Viktorija Mazur hatalmas közönségsikert arató karikagyakorlatát gyakorlatilag ugrálva nézte végig, az évekig legnagyobb riválisának számító Rizatdinova karikagyakorlatánál előbb a telefonjába mélyedt, aztán udvarias kis tapssal „tisztelgett". Leheletnyi különbség...

Az oroszok „vezértriójuk" hiányában előhúzták a kimeríthetetlen tartalékból a forgószéllel felérő, döbbenetes gyorsaságú Alexandra Szoldatovát, társa, Jelizaveta Nazarenkova meg másfél gyakorlaton keresztül „csak" egy nagyon képzett tornásznak tűnt, hogy aztán elővegyen egy olyan elemet, amitől a lelátón ülők az állukat keresgélték. Első is lett a labdakvalifikációban...

A magyar versenyzők közül a versenyen kívül induló Kécza Daniella és Soós Viktória kezdett – előbbi labdával 26., karikával 27. lett, míg utóbbi labdával 32., karikával 25. A két „élesben" induló magyar közül Böröcz Bianka a karikagyakorlatával volt elégedettebb, bár a bíróknál „mindegy volt", lévén mindkét szerrel azonos pontszámot adtak neki – ez két 21. helyet ért. Vass Dóra utolsó, rendkívül rizikós elkapását rontotta el karikával, és az elpattanó szer be is tett a pontszámának (négy tized levonás, 15. hely). Labdával viszont jól dolgozott, igaz, három tized ott is hiányzott a szerenkénti fináléhoz (10. hely).

Vass Dóra és a karika kapcsolata csak a végén
 romlott meg (Fotó: Kovács Anikó/rgworldcupdebrecen.hu)
Vass Dóra és a karika kapcsolata csak a végén romlott meg (Fotó: Kovács Anikó/rgworldcupdebrecen.hu)

„Nem vagyok túl boldog, hogy nincs meg a finálé. A karikagyakorlat jól ment, egészen a legvégéig. Ez egy nagyon rizikós elem, ettől tartok leginkább. A melegítésnél húszból tizenkilenc alkalommal sikerült, nagyon sajnálom, hogy pont a versenyen nem jött össze. A labda jól sikerült, bosszantó, hogy nem jött össze a finálé" – kommentált Vass Dóra.

Mindkét fináléban ott lesz a két orosz (Nazarenkova és Szoldatova), a fehérorosz Halkina, az ukrán Rizatdinova, az azeri Durunda és az izraeli Rivkin – ez eddig papírforma. A „maradék" két helyre labdával a fehérorosz Arina Csaropa és a rendkívüli tehetség kanadai Patricia Bezzoubenko fért be, míg karikával a specialista ukrán Mazur és a bolgár Neviana Vladinova.

A kéziszercsapatok közül mindenki biztos lehetett a továbbjutásban, a mieink meg sajnos abban is, hogy nem lesz jó estéjük – lévén nagyon sokat rontottak a tíz buzogány kvalifikációjában. Az első helyen Azerbajdzsán végzett, megelőzve Kínát – ez a két gyakorlat kiemelkedő volt –, a harmadik helyen a finnek végeztek. A magyar csapat meg elindult még egy kis plusz körre...

Madártávlat: Böröcz Bianka labdagyakorlata 
(Fotó: Kovács Anikó/rgworldcupdebrecen.hu)
Madártávlat: Böröcz Bianka labdagyakorlata (Fotó: Kovács Anikó/rgworldcupdebrecen.hu)

„A melegítés nagyon jól sikerült, de a gyakorlat nem. Nem tudok mit mondani, több ejtésünk is volt... Az biztos, hogy ma este a verseny után még többször is gyakorolunk, hogy kijavítsuk a hibákat" – értékelt Horváth Csinszka, a kéziszercsapat csapatkapitánya.

„Ennyit nem lehet hibázni, a pontszám teljesen reális. A félidőnél tartunk, szerencse a szerencsétlenségben, hogy hat csapat van, és a lányok a vasárnapi döntőben is bemutathatják a gyakorlatot, megmutathatják, hogy tudnak ennél jobbat." – így a tréner Deutsch-Lazsányi Erika.

A nemzetközi MTK-kupa pre-junior és juniorversenyen viszont van magyar döntős: Kis Alexandra karikával és labdával is finalista, így a nap a magyar versenyzők közül neki sikerült a legjobban. A Kis Alexandra, Váray Míra, Pigniczki Fanni, Szakály Borbála összeállítású junior csapat az ötödik helyen áll, a pre-junioroknál az MTK (Köbli Anna, Borda Korinna, Juhász Anna, Béres Eszter) a második.

RITMIKUS GIMNASZTIKA VK, DEBRECEN, FŐNIX CSARNOK
EGYÉNI

Labda, selejtező. 1. Nazarenkova (orosz) 17.667, 2. Halkina (fehérorosz) 17.633, 3. Szoldatova (orosz) 17.383, 4. Durunda (azeri) 17.333, 5. Rizatdinova (ukrán) 17.117, 6. Csaropa (fehérorosz) 16.967, 7. Rivkin (izraeli) 16.933, 8. Bezzoubenko (kanadai) 16.633, …10. Vass Dóra (magyar) 16.350, …21. Böröcz Bianka (magyar) 14.267, …26. Kécza Daniella (magyar) 13.817, …32. Soós Viktória (magyar) 11.100
Karika, selejtező.
1. Rizatdinova (ukrán) 17.833, 2. Szoldatova (orosz) 17.667, 3. Halkina (fehérorosz) 17.550, 4. Durunda (azeri) 17.517, 5. Rivkin (izraeli) 17.317, 6. Nazarenkova (orosz) 17.267, 7. Mazur (ukrán) 16.900, 8. Vladinova (bolgár) 16.517, ...15. Vass Dóra (magyar) 15,933, ...21. Böröcz Bianka (magyar) 14.267, ...25. Soós Viktória (magyar) 13.600, ...27. Kécza Daniella (magyar) 13.150
Együttes kéziszercsapat, selejtező: 1. Azerbajdzsán 17.200, 2. Kína 17.167, 3. Finnország 16.367, 4. Izrael 16.133, 5. Brazília 15.183, 6. Magyarország (Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Kiss Barbara, Raub Nóra, Wehovszky Vivien) 14.567

NEMZETKÖZI JUNIOR MTK-KUPA
A labdadöntőbe jutottak:
Bravikova (orosz), Filiorianu (román), Manahava (fehérorosz), Priyeva (azeri), Gergalo (finn), Juzvjak (ukrán), Kis Alexandra (magyar), Selia (grúz)
A karikadöntőbe jutottak: Poljakova (orosz), Priyeva (azeri), Ribakova (fehérorosz), Filiorianu (román), Mizsericka (ukrán), Boriana (bolgár), Kis Alexandra (magyar)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik