Európa legjobb fogathajtói Budapesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.14. 08:13
Címkék
2021. szeptember 25. és október 14. között Magyarország Vadászati és Természeti Világkiállítást rendez, melynek mottója: „Egy a Természettel”.  A világkiállítás társrendezvényeként rendezik meg a XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot. A magyar versenyzők korábban számos kiemelkedő eredményt értek el az Európa-bajnokságokon. (x)

 

A nyerő pályázat

A Magyar Lovassport Szövetség megpályázta, a Nemzetközi Lovassport Szövetség (FEI) 2019-ben,

több jelentkező közül Budapestnek ítélte a 2021. évi XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

és a Lovastorna Világbajnokság rendezésének jogát.

Ötven év telt el az 1971-ben Budapesten – az I. Vadászati Világkiállítás keretében – rendezett, kirobbanó magyar sikert hozó I. Négyesfogathajtó Európa bajnokság óta. Európa fogathajtó társadalma Budapesten jubilál.

A megtisztelő felkérés

Magyarország a Nemzetközi Lovassport Szövetség megtisztelő felkérésére eddig tizennégy világ-, négy Európa- bajnokságot és a Papp László Sportarénában tizenhárom Lovas Világkupát rendezett.

A magyar fogathajtók az eddigi világ-és Európa-bajnokságokon 105 érmet, köztük 48 aranyat nyertek.

A szakmai és a nagyközönségtől érkezett elismerések a világ fogatsportjában elért teljesítménynek, szakmai irányítóink és versenyrendezőink magas színvonalú munkájának, hagyományainknak, messze földön híres, szíves vendéglátásunknak és országunknak szól.

Velünk élő sikertörténet

Az első vadászati világkiállítás és méltó társrendezvénye az első Négyesfogathajtó Európa-bajnokság szenzációs szakmai és szórakoztató esemény, népünnepély volt. Hét nemzet, hat csapat, tizenhat hajtó.

Szakmai parádé volt ez a javából. A kocsikölteményekben, a kor legkiválóbb lófajtái: kladrubi, oldenburgi, gerderlandi, hannoveri, ügető, lipicai, kisbéri félvér a fajta választék. Bakon a világ legjobb hajtóival.

A végeredmény kettős magyar siker, Abonyi Imre egyéniben, az Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Papp József alkotta válogatott pedig csapatban Európa-bajnok.

A csúcson kellett abbahagyni

A budapesti kirobbanó sikert, a nemzetközi elismerést követően még öt Európa–bajnokságot rendeztek: 1973 Anglia, /Windsor/, 1975 Lengyelország, /Sopot/, 1977 Németország, /Donaueschingen/, 1979 Franciaország, /Haras du Pin/, 1981 Svájc, /Zug/.

Aztán vége! A sportág fejlődésében döntő szerepet játszó kontinens sorozat három évtizedre befejeződött!

 

A magyar aranyút

A magyarok a hat Európa-bajnokságon megszerezhető harminchat éremből tizenötöt, a tizenkét aranyból tízet hoztak haza. 1981 után a fogathajtók a világbajnokságokra összpontosítottak.

1984-ben a hetedik négyesfogathajtó világbajnokságon, felülmúlhatatlan magyar siker született, egyéni világbajnok Juhász László és a Juhász László, Bárdos György, Fülöp Sándorcsapatunk is aranyérmes. Az első öt helyen magyar hajtó végzett.

Lázár Vilmos sikeres kezdeményezése

2010-ben a Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a tizenkétszeres világbajnok a Nemzetközi Lovassport Szövetségnél érvekkel alátámasztva kezdeményezte az Európa–bajnokság folytatását.

Egyetértésre talált!

Felfelé a lejtőn

2011-ben, a nemzeti bajnoksága keretében Hollandia /Breda/ rendezte a hetedik Európa-bajnokságot, 2013-ban ismét Magyarország következett, Izsák volt a nyolcadik házigazdája.

Azt követően Németország /2015 Aachen/, Svédország /2017 Göteborg/, Németország /2019 Donaueschingen/ rendezte az Európa-bajnokságot. 2021-ben a jubileumi fogathajtó Európa-bajnokság helyszíne Budapest lesz.

Fehér Károly

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik