Darts: büszkén vállalja magyar gyökereit a brit PDC vezérigazgatója

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.11.04. 11:39
null
Matthew Porter büszkén vállalja magyar gyökereit (Fotó: Online Darts TV, YouTube)
A hazai szövetség nálunk is megjelent nyílt levelére lapunkban reagál a világ legrangosabb versenyeit szervező cég főnöke, Matthew Porter.

 

A Magyar Dartsszövetség nyílt levélben fordult a profi dartstornákért felelős Professional Darts Corporation (PDC) vezérigazgatójához, Matthew Porterhez az amatőr dartsot igazgató Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) és a PDC fontos tornáinak időpontütközése kapcsán.

Az alábbi, cikkünk kapcsán született e-mailt Matthew Porter a PDC magyarországi partnerén – a Darts Event Kft-n – keresztül juttatta el szerkesztőségünkbe. A levelet alább változtatás nélkül közöljük.

„Tisztelt NSO-szerkesztőség! Engedjék meg, hogy az nso.hu online felületen 2022. 11. 02-án, Darts: rosszat húzott a »honosított« PDC-vezérigazgató címmel személyemet és a magyar állampolgárságomat firtató cikkükben tett állításokat pontosítsam. Sosem kértem, folyamodtam, a Magyar Darts Szövetséghez semmiképp, de semmilyen más magyarországi szervezethez sem olyan szándékkal, hogy intézzenek nekem magyar állampolgárságot. Ugyanakkor büszkén vállalom magyar gyökereimet és ebből fakadóan megtisztelve érzem magam, hogy magyar állampolgár lehetek. Mindezt egy rendkívül kedves magyar barátomnak, Koncz Ernőnek köszönhetem, aki végtelen lelkesedéssel tárta fel magyar gyökereimet. Nagymamám a második világháború elől menekült Angliába, vele gyerekként nagyon szoros kapcsolatom volt, a családomban történt sajnálatos események miatt azonban ez a vonal megszakadt. Ernő hathatós munkájának köszönhetően viszont újra találkoztam legutóbb gyerekként látott magyar rokonaimmal. A szövetség támogatása az állampolgárág megszerzésének folyamatában formális volt, melyet tisztelettel köszönök, de a szervezettel és annak vezetőjével soha semmilyen kapcsolatom nem volt. Fontos pontosítani a WDF és a PDC szerepét is a darts sportban. A WDF a darts amatőr részét képviseli, míg a PDC a profi dartsot. A PDC évente közel 20 millió euró pénzdíjat fizet ki nemzetközi versenyei alkalmával, ami a versenyzőknek komoly anyagi hátteret biztosít. A WDF ilyen módon nem aktív, ilyen lehetőséget nem kínál. Végezetül pedig az újságírói etika megkívánja, hogy a megszólított félnek legyen elég ideje reagálni, ez jelen esetben csorbát szenvedett. Tisztelettel:

Matthew Porter”

Michael van Gerwen (balról) és Raymond van Barneveld is játszott a Hungarian Darts Show-n (Fotó: Árvai Károly)
Michael van Gerwen (balról) és Raymond van Barneveld is játszott a Hungarian Darts Show-n (Fotó: Árvai Károly)

Porter leveléhez kapcsolódva a Darts Event Kft. további háttérmagyarázattal is szolgált.

„Kicsoda Matthew Porter? Tehetséges fiatal üzletember, az angol futballvilág valaha volt legfiatalabb vezérigazgatója lett, amikor 26 évesen az angol negyedosztályú Leyton Orient vezetője lett. A futballban betöltött szerepe mellett 2008-tól a PDC (Professional Darts Corporation) vezérigazgatója is. A darts az ő irányítása alatt vált a világ egyik legnézettebb sportjává, számos darts játékos lett világszinten ismert és rajongott játékos, annak köszönhetően, hogy több új versenysorozatot indított és vitt sikerre. 2021. áprilisa óta a nagy presztízsű Matchroom Multi Sport elnöki pozícióját is betölti” – áll többek között a lapunkhoz eljuttatott anyagban, amely így folytatódik: „Matthew Porternek elévülhetetlen érdemei és jelentős operatív szerepe van abban, hogy a magyar dartsot szerető közönség Budapesten, élőben az MVM DOME-ban (és a Sport 1 televízióban szintén élőben) láthatta játszani Phil Taylort, a sportág élő legendáját, számos más világsztárral egyetemben (reméljük, nem utoljára), illetve abban, hogy Magyarországon 2021 ősze óta immár három nagy, nemzetközi szinten is elismert dartseseményt rendeztek. Matthew Porternek köszönhetően ezen események hazai megrendezése továbbra is biztosított. Az ő közreműködésének és tanácsának köszönhetően indult el a Hungarian Super League, aminek győztesei automatikusan kvalifikálnak a PDC-csapatvilágbajnokságára, továbbá a Hungarian Darts Trophyk alkalmával négy magyar játékos részvételét is biztosítják.”

A közlemény arra is kitér, hogy a magyar származású PDC-vezér szerepe érhető tetten abban is, hogy a vb-k kelet-európai selejtezőjét már nyolcadik éve mindig nálunk rendezik. „Támogató tevékenysége egészen 2015-ig nyúlik vissza, ugyanis azóta minden évbenMagyarországon rendezik a PDC-világbajnokság kelet-európai selejtezőjét, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy a magyar és a kelet-európai játékosok is részei lehessenek a PDC körforgásának!” – zárul a részben magyar vonatkozású konfliktust tisztázni próbáló szöveg. Az ügy esetleges fejleményeiről, valamint a roppant népszerű hazai és nemzetközi dartseseményekről a Nemzeti Sport továbbra is beszámol olvasóinak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik