Birkózó Eb: oroszok nélküli mezőnyben brillíroznának a jövő magyar klasszisai

Vágólapra másolva!
2022.03.25. 22:23
null
Lévai Tamás (pirosban) nem titkolja, az ő és a bátyja, Lévai Zoltán célja egyaránt az, hogy aranyérmet nyerjen a fővárosi Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
A jövő birkózó-válogatottjának szurkolhatunk a budapesti BOK-csarnokban hétfőn kezdődő Európa-bajnokságon. Azoknak az ifjú reménységeknek, akik közül többen remélhetőleg felejthetetlen pillanatokat okoznak a 2024-es párizsi és a 2028-as Los Angeles-i olimpián is. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mire lehetnek képesek most, a fővárosban! (x)

 

A sportági erőviszonyokat figyelembe véve illik rögvest azzal kezdeni, hogy az Ukrajnában dúló háború miatt a nemzetközi szövetség (UWW) Oroszország és Fehéroroszország válogatottját eltiltotta az Eb-szerepléstől, ráadásul – hadkötelezettségük miatt – az ukrán szabad- és kötöttfogású férfiak sem léphetnek szőnyegre a magyar fővárosban.

AZ EB-RE NEVEZETT UKRÁN NŐK
50 kg:Natalja Klivcsucka (junior Európa-bajnok), 53 kg:Lilija Malancsik (junior Eb-ezüstérmes), 55 kg:Olekszandra Homenec (vb-bronzérmes), 57 kg:Alina Hrusuna-Akobija (Eb-ezüstérmes, U23-as világ- és Európa-bajnok), 59 kg:Szolomia Vinnik (Eb-ezüstérmes), 62 kg:Ilona Porkopevnjuk (kétszeres U23-as Európa-bajnok), 65 kg:Tetjana Rizsko (Eb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok), 68 kg:Alla Belinszka (Európa-bajnoki címvédő), 72 kg:Anasztaszija Alpejeva (U23-as világbajnok), 76 kg:Anasztaszija Osznijacs Susztova (U23-as Európa-bajnok)

Az ukrán hölgyek viszont bizonyíthatnak! A férfiakkal ellentétben elindulhatnak a kontinensviadalon, s ez főként annak is köszönhető, hogy a helyzethez képest időben – s nem mellesleg épségben –, bő két héttel ezelőtt Magyarországra, Dunavarsányba utazhattak, ahol csatlakoztak a Ritter Árpád női szövetségi kapitány vezette magyar válogatott felkészüléséhez.

„Az ukránok mellett, néhány azeri, észt és osztrák sportolóval dolgozhattunk együtt, és az utolsó hétre az olaszok és a moldovaiak is csatlakoztak hozzánk” – magyarázta Ritter.

Három válogatottunkból a női a legfiatalabb. Dénes Mercédeszt (53 kg) leszámítva csak olyan versenyzők alkotják a csapatot, akik részt vettek a március elején rendezett U23-as Európa-bajnokságon, amelyen egyébként kitűnően szerepeltek, egy-egy arany- és ezüst- valamint három bronzérmet nyertek.

Nagy Bernadett (76 kg) aranyérmet nyert a március elején rendezett U23-as Európa-bajnokságon (Fotó: MBSZ/UWW)
Nagy Bernadett (76 kg) aranyérmet nyert a március elején rendezett U23-as Európa-bajnokságon (Fotó: MBSZ/UWW)

De mire lehetnek képesek az európai nagyágyúk között? – tettük fel a kérdést Ritter Árpádnak.

„Alapvetően az U23-as Eb volt a fő eseményük, és szerencsére jól szerepeltek a saját korosztályukban. Csúcsformához közeli állapotban bizonyítottak, ezt megpróbáltuk »átmenteni«. A mezőny nem túl népes, de annál sűrűbb. Ezek a lányok a korosztályukban mind az élvonalhoz tartoznak, a felnőttek szintjéhez viszont fejlődniük kell még. Esetükben az a legfontosabb, hogy mihamarabb beérjenek, hiszen hamarosan kezdődik a párizsi olimpiai kvalifikációs időszak, amelyben legalább egy, de inkább két kvótát szeretnénk szerezni. Ami pedig az Európa-bajnokságot illeti: egy-egy éremmel és ötödik hellyel azt hiszem, elégedett lennék.”

Fontos megemlíteni, hogy az Európa-bajnokságon olyan, a visszavonulás küszöbén, vagy már azon túl lévő közelmúltbeli klasszisok nem indulnak, mint a vb-aranyérmes Sastin Marianna, az Európa-bajnok Barka Emese, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, az Eb-első, olimpiai második Lőrincz Viktor, a vb- és Eb- győztes Korpási Bálint, a világbajnok Kiss Balázs, vagy a vb- és Eb-harmadik Veréb István.

A szabadfogású csapat négy tagja Oroszországból honosított sportoló – a szakmabeliek főként tőlük várják a kiemelkedő eredményt, de Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány ezt felismerve rögvest leszögezte, bízik a magyar tanítványaiban, főként az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes nehézsúlyú Ligeti Dánielben, aki az elmúlt évek visszafogottabb teljesítménye után egyre jobb formát mutat.

Ligeti Dániel (kékben) egyre jobb formát mutat (Fotó: Földi Imre)
Ligeti Dániel (kékben) egyre jobb formát mutat (Fotó: Földi Imre)

A magyar birkózók közül egyébként épp Bánkuti nyert legutóbb Eb-aranyérmet Budapesten – 2001-ben, az 58 kilogrammosok között. A szakember kifejtette, hisz abban, hogy lesz olyan versenyzője, aki a nyomdokaiba lépve megismétli ezt a bravúrt.

„Tudom, hogy a csapatban egytől egyig mindenki képes nagy meccseket nyerni, és igen, optimista vagyok. Szerintem érmet, érmeket nyerhetünk. Természetesen a legjobban azt szeretném, hogy valaki felálljon a dobogó legfelső fokára, s attól függetlenül is hiszek ennek a sikerében, hogy tudom, ez borzalmasan nehéz” – vélekedett Bánkuti, aki azt is kifejtette, ha elé tolnák a papírt, amelyen az áll, két dobogósuk lesz, akkor gondolkodás nélkül aláírná.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a szervezet honlapjának adott egyik nyilatkozatában elmondta, a kontinenstornával kapcsolatos egyik legpozitívabb meglepetés az, hogy az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán elindulhat rajta. Ez persze nem meglepő, azt figyelembe véve, hogy a Budapesti Honvéd sportolója tavaly szívizomgyulladással bajlódott, ami miatt öthónapos kényszerpihenőre szorult.

Már-már csodával határos az, hogy ütőképes állapotba lendült, s abban a „presztízssúlycsoportban” képviselheti a magyar színeket, amelyikben az extraklasszis Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a tavaly nyáron Tokióban rendezett olimpián: a 77 kilogrammosok között.

A magyar birkózás legnagyobb örömére úgy fest, hogy a Lőrincz testvérpárt követően a Lévai testvérpár is hasonlóan nagy erőt képviselhet a nemzetközi porondon. Merthogy Zoltán mellett az U23-as világbajnok öccse, Lévai Tamás is bemutatkozik a BOK-csarnokban, az eggyel nagyobbak, a 82 kilogrammosok között. Ráadásul mindketten arra készülnek, hogy a dobogó legfelső fokára állnak.

„Indultunk már együtt világversenyen, 2019-ben, az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon, ám ott ő birkózott a nagyobbak, én pedig a kisebbek között. Mindketten érmet nyertünk, ő győzött, míg én harmadik lettem. Itt az ideje, hogy mindketten a dobogó legfelső fokára álljunk! Erre készülünk, ez a célunk” – mondta Tamás.

Lévai Zoltán (kékben) öccsével, Tamással birkózik a tatai edzőtáborban (Fotó: Dömötör Csaba)
Lévai Zoltán (kékben) öccsével, Tamással birkózik a tatai edzőtáborban (Fotó: Dömötör Csaba)

A fogásnem szövetségi kapitánya, Módos Péter így fogalmazta meg a várakozásait: Előre semmilyen eredményt nem írnék alá, nagyon nehéz megmondani, mire lehetünk képesek. Természetesen van ezzel kapcsolatos elvárásom, de nem szeretnék senkire terhet tenni azzal, hogy elmondom. Ha azt teljesítjük, elégedett leszek, ha nem, akkor változtatnunk kell néhány dolgon. De utóbbiba bele sem szeretnék gondolni, a srácok hozzáállása és akaratereje példaértékű, egyet kértem tőlük, azt, hogy az utolsó pillanatig tegyenek meg mindent a győzelem érdekében. S ha így lesz, nem lehet baj.”

Az MBSZ kiemelkedő pénzjutalomban részesíti az eredményesen szereplő magyarokat: az aranyérmeseket 6, az ezüstérmeseket 3, a bronzérmeseket 2, míg az ötödik helyezetteket félmillió forinttal díjazza. Az edzők az említett összegek hatvan százalékát kapják meg. A szövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter elmondta: „Remélem, »kirabolják« a szövetséget, ehhez jó sok éremre van szükség. A viccet félretéve, tényleg abban bízom, hogy a legnagyobb fejfájásunk abból adódik, hogy a sportolóink túlszárnyalják az előre erre tervezett keretet.”

S ebben segíthetnek a szurkolók is azzal, hogy kilátogatnak a hétfőtől vasárnapig tartó eseményre, amelyen a negyedik legeredményesebb olimpiai sportágunk képviselői számítanak a közönség buzdítására. A szövetségi kapitányok úgy vélekednek, hogy szinte egyetlen sportoló sem teherként, sokkal inkább motivációként élné meg azt, ha telt ház előtt szerepelhetne. Minden esély megvan arra, hogy ez a vágy valósággá váljon, azért is, mert a BOK-csarnokba ezúttal ingyenes a belépés.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK-CSARNOK
AZ EB ÉS A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
SZABADFOGÁS
Hétfő-kedd. 57 kg:
nincs magyar induló. 65 kg: Muszukajev Iszmail (Ferencváros), 70 kg: Antal Dániel (Újpesti TE), 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepeli TC).
Kedd-szerda. 61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 92 kg: nincs magyar induló. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás).
NŐK
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (Bp. Honvéd), 55 kg: Bognár Erika (Bp. Honvéd), 59 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE), 68 kg: Szabados Noémi (Ferencváros), 76 kg: Nagy Bernadett (Újpesti TE).
Csütörtök-péntek. 53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus), 57 kg: nincs magyar induló. 62 kg: Szabó Nikolett (Ferencváros), 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Elekes Emese (Vasas).
KÖTÖTTFOGÁS
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Cegléd), 77 kg: Lévai Zoltán (Bp. Honvéd), 87 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dáriusz (Bp. Honvéd).
Szombat-vasárnap. 60 kg: Torba Erik (Honvéd), 67 kg: Váncza István (Ferencváros), 72 kg: Fritsch Róbert (Bp. Honvéd), 82 kg: Lévai Tamás (Bp. Honvéd), 97 kg: Érsek Róbert (Bp. Honvéd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik