MotoGP: amerikai beugró, Gerloff helyettesíti Morbidellit

Vágólapra másolva!
2021.06.23. 16:33
null
Gerloff tavaly már nagyon közel volt egy MotoGP-s futamhoz (Fotó: Yamaha)
A tavalyi MotoGP-világbajnoki második Franco Morbidelli bal térde kedden ismét megsérült edzés közben, így ki kell hagynia a most hétvégi Holland Nagydíjat. Az is eldőlt, hogy az amerikai Garrett Gerloff helyettesíti.

Morbidelli térde 2015-ben sérült meg először, egész pontosan bal lábtörésekor a térde körüli szalagok is megrándultak. A télen aztán a porc sérült meg a térdében, de nem tulajdonított neki nagyobb jelentőséget egészen a Le Mans-i futamig.

A Francia Nagydíj harmadik szabadedzésének végén motorcsere gyakorlás közben ugyanis furcsa balesetet láthattunk tőle.

 

 

 

Mint később kiderült, a francia hétvége előtt motorozás közben ismét történt egy kis incidens. Ugyan nem esett el, de az eset elég volt ahhoz, hogy megcsavarodjon a térde.

„Jelen pillanatban műtétről még nem esett szó. Az ilyen típusú térdproblémáknál, ha jól dolgozol az izmokkal, akkor elkerülhető az operáció. Meglátjuk, hogy ez sikerül-e, hiszen ideálisabb lenne elkerülni a beavatkozást” – mondta még azon a hétvégén.

Egy héttel később a mugellói futam médianapján már árnyaltabban fogalmazott.

„Ha teljesen rendbe akarom tetetni, ha teljesen meg akarok szabadulni ettől a problémától, akkor nincs más választás, mint az operáció. De ha nem akarok műtétet, akkor is ugyanolyan nyugalommal tudom élni az életem, csak egy kis félsszel lesz több. Sokan, köztük sok sportoló is együtt él ilyen jellegű szalag- vagy izomsérüléssel. Persze nem olyan sportolók, akik nagy munkát végeznek a lábukkal, de motorversenyzők igen. A döntésemet nem is annyira sportolóként, mint emberként kell majd meghoznom, a hétköznapjaimat figyelembe véve. Ezzel a térddel gond nélkül lehet motorozni és az ahhoz szükséges edzésprogramot is végezni.”

Kérdés, hogy a mostani, sokadik rásérülés után is maradt-e még választási esélye.

Egy ideig még várnunk kell az első török MotoGP-szereplésre

Morbidelli helyettesítésére eredetileg Toprak Razgatliuglut kérte fel a Yamaha, de a török visszautasította az ajánlatot, mert szeretne teljesen a superbike-világbajnokságra koncentrálni, ahol jelenleg a második helyen áll 20 pontos hátrányban Jonathan Rea mögött.

Így kapta meg a lehetőséget Garrett Gerloff, aki tavaly már majdnem rajthoz állhatott egy MotoGP-futamon. Az amerikai Valentino Rossit helyettesítette volna a valenciai Európa Nagydíjon, de csak egy pénteki edzésnap jutott neki. Rossinak ugyanis sikerült negatív PCR-tesztet produkálnia koronavírus-fertőzése után, így visszavette a helyét.

Gerloff bemutatkozása nem sikerült rosszul az esős körülmények között (ami Assenben sem lenne nagyon meglepő), de nagy különbség, hogy míg tavaly a gyári csapathoz csatlakozott, addig most a Morbidelli helyét egy évvel öregebb motoron veszi majd át a Petronas SRT alakulatnál.

2020 óta versenyez a WSBK-ban, jelenleg a hatodik helyen áll az összetettben, idén egy harmadik hely volt a legjobb eredménye. Mivel a koronavírus-világjárvány miatt tavaly nem rendeztek futamot Assenben a superbike-vb-n, idén pedig későbbre került a naptárban, Gerloff most először fog majd motorozni ezen az ikonikus helyszínen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik