Vívás: Európa-bajnok a férfi kardcsapat!

Vágólapra másolva!
2024.06.23. 19:14
Az Eb-győztes férfi kardcsapat (Fotó: Magyar Vívó-szövetség/Facebook)
Aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat vasárnap a bázeli vívó Európa-bajnokságon vasárnap.

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás alkotta együttesnek a 16-os táblán még nem kellett vívnia, a negyeddöntőben hat tus különbséggel nyert a grúzok (georgiaiak) ellen, a négy között pedig 13-mal verte meg a németeket.

Az olimpiára készülő, világbajnoki címvédő magyar alakulat, amelyből hiányzott az áprilisi bokasérüléséből már felépült, de még otthon edző Szatmári András, az aranyéremért a románokkal csapott össze az Eb utolsó fináléjában.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi kezdett, de nem találta a távolságot és a ritmust a langaléta Razvan Ursachival szemben. Rabb azonban rögtön javított a csapat helyzetén 3:5-ről Radu Nitu elleni 7:1-es győzelemmel fordított. Gémesi következett Vlad Covaliuval, és a fiatal román – akinek az édesapja a 2000-es olimpia bajnoka – többször meglepte ellenfelét. A magyar kardozó 8:5-re kikapott, de az első kör után így is egy tussal vezetett a magyar csapat.

Rabb megint eredményesen vívott, 5:2-re megverte Ursachit, aztán Szilágyi ugyanennyire Covaliut, Gémesinek viszont megint nem ment, a távolsággal akadtak gondjai Nituval szemben, de küzdött és 5:9-es eredménnyel a héttusos előnyből hármat megőrzött.

A harmadik kör 30:27-ről indult, de a remeklő Rabb a Covaliu elleni 5:1-gyel azonnal visszaállította a különbséget. Gémesinek megint sokat kellett dolgoznia, Ursachi többször jó ütemben vitte be elővágását, végül azonban 5:5-ös döntetlennel zárult az asszó, így Szilágyi 40:33-nál ment fel az utolsó ütközetre a pástra. A vele szemben álló Nitu harcosan vívott, csökkentette hátrányát, de nagyon veszélyes közelségbe nem került. Végül Szilágyi 44:40-nél a pást végébe szorulva egy szép védés-visszavágással fejezte be a mérkőzést.

Decsi András szakági vezetőedző az M4 Sport helyszíni stábjának azt mondta, maximálisan elégedett a teljesítménnyel és az elért eredménnyel.

„Kicsit felforgatott csapat lépett pástra Szatmári Andris sajnálatos sérülése miatt, de a fiatal Rabb Krisztián nagyszerűen helytállt, a jövő nagy reménysége mindenképpen” – jelentette ki a szakvezető, hozzátéve, hogy a csapat tagjai a magyar kardhagyományokat folytatva szép teljesítménnyel győztek.

Az olimpiával összefüggésben azt mondta, ez az Eb „elsősorban önbizalomnövelő” volt, mert nem találkoztak olyan csapattal, amellyel megmérkőzhetnek majd a párizsi játékokon.

„Edzésállomás volt, de azért mégiscsak Eb” – fogalmazott.

Ezt megelőzően 2022-ben győztek kontinensbajnokságon a magyar férfi kardozók, akik mostani diadalukkal a küldöttség hetedik érmét szerezték a svájci Eb-n. Egyéniben második volt a párbajtőröző Siklósi Gergely és a kardozó Pusztai Liza, illetve a harmadik helyen végzett párbajtőrben Andrásfi Tibor. Csapatban másodikak lettek a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők, míg harmadikként végeztek a női tőrözők. A magyarok így egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zártak.

FÉRFI KARD, CSAPATVERSENY (12 CSAPAT):
Negyeddöntő
Magyarország–Grúzia (Georgia) 45:39
Elődöntő
Magyarország–Németország 45:32
Románia–Törökország 45:44
A 3. helyért
Törökország–Németország 45:42
Döntő
Magyarország–Románia 45:40

A végeredmény
1. Magyarország (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás)
2. Románia (Matei Cidu, Radu Nitu, Vlad Covaliu, Razvan Ursachi)
3. Törökország (Muhammed Furkan Kalender, Enver Yildirim, Tolga Aslan, Furkan Yaman)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik