Pétervári-Molnár Bendegúz: Jobban megy a sport, ha van mellette tanulás és munka

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 14:45
A pénteki sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: mob.hu)
Állandó nehézséget jelent a sportolók pályafutása során, hogy a tanulásra és a munkára hogyan szakítsanak elég időt. Erre a helyzetre segít megoldást találni a Magyar Olimpiai Bizottság Kettőskarrier-programja, amelyről az esemény sajtótájékoztatóján a bizottság főtitkára mellett két olimpikon és egy korábbi világbajnok beszélgetett.

A tíz évvel ezelőtti, nankingi ifjúsági olimpia érmeseinek hetven százaléka öt évvel később már egyáltalán nem sportolt, ezzel a rossz statisztikával kezdeni kellett valamit” – utalt vissza a Kettőskarrier-program elindításának okára Fábián László. A MOB főtitkára szerint a felsőoktatási intézményekkel együttműködve abban próbálnak segíteni a sportolóknak, hogy a napi nyolc-tíz órás edzések mellett jusson idejük a tanulmányok folytatására vagy a munkára. Cél, hogy a mostani száztíznél is több sportoló vegyen részt, illetve kiterjesztenék a kezdeményezést a középiskolákra is.

Fábián a közelgő olimpiáról is szót ejtett. „Nagyon szép létszámú csapatunk lesz, többen vagyunk, mint 2016-ban Rióban és 2021-ben Tokióban, ez pedig már szép eredmény. Az olimpiai sportágak kétharmadában jelen vagyunk, ami mutatja, mennyire színes a magyar sport. Az éremtáblázaton az első húszban szeretnénk lenni, a végső helyezéseknél annak is nagyon fogunk örülni, aki a 28. helyen ért be, ha annak megfelelően teljesített, amit elvárt magától.”

A pályafutása második olimpiájára készülő Pigniczki Fanni a feltöltődés és a regeneráció fontosságát hangsúlyozta. A karikával világbajnoki bronzérmes ritmikus gimnasztikázó elárulta, régebben munkamániás volt, de mióta ügyel az edzések közötti pihenésre, javultak az eredményei. Ehhez csatlakozott Pétervári-Molnár Bendegúz, az evezős régebben lelkiismeret-furdalással küzdött, amikor kicsit megpihent a folyamatos tréningezés közben. Mára azonban rájött, a jó teljesítmény egyik kulcsa az edzésmunka mellett a megfelelő pihenés és az étkezés. Hozzátette, egyetemistaként életrevalóan kellett beosztania az idejét, azonban a sport sokkal jobban megy, ha van mellette tanulás meg munka, ugyanis az agyat is tréningezni kell.

Dr. Magyar Mátyás, a Fájdalom Ambulancia alapítója és vezető orvosa néhány extrém eset felemlegetése mellett – akadt, amikor az egyik evezős külbokaszalag-szakadást szenvedett az olimpia előtt nem sokkal, ám a műtét után három héttel már futott és később jól szerepelt – arról beszélt, ha meghoznak egy döntés a sportoló pályafutásával kapcsolatban, bármennyire is nehéz, az igazsággal kell szembesíteni és abból kihozni a maximumot. Az orvos szerint a technikai eszközök rohamosan fejlődnek – ilyet egyéként Pigniczki és Pétárvári-Molnár is viselt –, de ezeket nemcsak hordani kell, hanem viselni is.

A korábbi ötszörös világbajnok kajakozó, Hegyi Zomilla immáron továbbképzés, pályaválasztás és karriercoaching területét érintő témákban segíti a sportolókat. A mentáltréner szerint mostanára a munkaerőpiacon kifejezetten keresik a versenysportolói múlttal rendelkezőket, ugyanis zsigerileg bennük van a siker, ám ezt tudatosítani kell bennük. Hegyi úgy véli, az olimpia gyakran szakaszhatárt jelent a pályafutás során, sok sportoló ilyenkor érzi, hogy újabb négy évet már nem tudna vállalni. Az ott megszerzett erényt, motivációt és kitartást viszont az élet más területén is tudják kamatoztatni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik