Öttusa: megszületett a döntés az olimpiai keret összetételéről

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 19:53
A Magyar Öttusaszövetség elnöke, Balogh Gábor bejelentte, kik mehetnek az olimpiára (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Öttusaszövetség elnöke, Balogh Gábor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs, míg a nőknél Gulyás Michelle és Guzi Blanka képviseli a mieinket a párizsi olimpián.

Hétfőn a budapesti Magyar Sport Házában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Öttusaszövetség, melynek keretében a sportági szervezet elnöke, Balogh Gábor jelentette be a párizsi olimpiára utazó keret tagjait.

Nehéz döntést kellett meghoznunk. Az elnökségnek azt a kérdést kellett feltennie, kikkel tud a magyar öttusasport a legeredményesebb lenni, kikkel tud teljesebb lenni, egymást támogatva jobb szereplést mutatni az olimpián – kezdte gondolatait Balogh Gábor. Eredetileg úgy néz ki a válogatás, hogy a szövetségi kapitány javaslatot tesz a szakmai bizottságnál, azonban múlt szerdán a szakmai bizottság nem tudott egyértelműen állást foglalni, így az elnökségre hárult ez a feladat.”

A hazai sportági szervezet elnöke ezt követően elárulta, a férfiaknál Bőhm Csabát és Szép Balázst indítják Párizsban, míg a nőknél Gulyás Michelle-t és Guzi Blankát. A tartalékok Demeter Bence és Erdős Rita lesznek.

Balogh ezt követően felfedte az érveit a sajtótájékoztatón. Kitért arra, hogy decemberben új elnökség állt fel, de ha már korábban, a jelenlegi válogatási elvek elfogadásakor betöltötte volna pozícióját, mást javasolt volna a világbajnoki szereplés súlyát, valamint azt illetően, hogy egy rosszul sikerült lovaseredményt nem lehetett behelyettesíteni más versenyek lovaglásával.

Fontos kiemelni, hogy Gulyás Michelle ahány világkupaversenyen elindult, mindegyiken döntőbe jutott, a másik két hölgy kétszer is kiesett a finálé előtt, az olimpián pedig olykor a legkeményebbek is megremegnek. Szükség van a tapasztalatra, a kiegyensúlyozottságra, Michelle pedig akkor is hozott egy alap jó szintet, amikor nem volt csúcsformában” – fejtette ki az elnök, aki kitért arra, az UTE világbajnoki ezüst- és bronzérmese az idei versenyeken mindig pluszos mérleggel zárt a körvívások során, a budapesti világkupaversenyen mutatott gyengébb kombinált szám után (melyen a második helyről rajtolva tizedikként ért célba) pedig ebben a tusában is visszaépítette magát, és egy perccel jobbat futott a világbajnokságon. „Erdős Ritával személyesen is beszéltem, csodálatos versenyző, a juniorok között igazán szépen teljesített, de még kevés rutinja van a felnőttek között. A következő négy év az ő időszaka kell legyen, és segítenünk kell neki, hogy ne veszítse kedvét” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, az elnökség titkos szavazáson 9–2 arányban Gulyás Michelle indítása mellett döntött.

A szakmai bizottságban az edzők, szakvezetők szakmai alapon hoznak döntést. Nem szerencsés, hogy az elnökségnek kellett határozni, viszont pozitívum, hogy semmilyen egyesületi preferencia nem szerepelt a döntésben” – mutatott rá Balogh Gábor.

Martinek János szövetségi kapitány kitért rá, az objektív válogatási elve szerint a különböző versenyeken hozott eredményeket helyettesítette be fontossági sorrendjüket tekintve, ez alapján pedig Bőhm és Szép mellett Erdős és Guzi szerepeltetését javasolta a bizottsági ülésen.

Lapunk kérdésére az elnök elmondta, a hasonló választási kényszerbe nem először kerülő magyar öttusán valóban sokat segítene, ha a váltóversenyeket is beemelnék az olimpiai programba, ám ennek megvalósulását nem látja reálisnak a közeljövőben.

Az olimpiai szabályok szerint nemenként két-két sportoló indulhat az ötkarikás játékokon öttusában. Leghamarabb Bőhm Csaba és Gulyás Michelle szerzett közvetlen kvótát a tavalyi krakkói Európai Játékokon, előbbi bronzérmével, utóbbi hetedik helyével. A júniusi csengcsoui világbajnokságon Bőhm mögött Szép Balázs futott be másodikként, míg a nőknél Guzi Blanka második, Erdős Rita harmadik lett – Gulyás Michelle-nek a nulla pontos lovaglás után nem maradtak esélyei a dobogós helyek elérésére. A férfiaknál így nem maradt sok kérdés (bár Demeter Bence különleges esetben a ranglistáról még nevezhető), a nőknél viszont három kvótás volt két szabad helyre, ez okozta a döntés nehézségét.

A világkupa-sorozatban is szépen teljesítettek öttusázóink, Szép Balázs Budapesten második lett áprilisban, míg a május végi ankarai vk-döntőn Bőhm Csaba első aranyérmét nyerte meg a felnőttek között. A nőknél Gulyás Michelle Kairóban, Guzi Blanka Szófiában győzött – ez utóbbi helyszínen Erdős Rita először jutott döntőbe vk-versenyen és a dobogóért küzdve ötödik lett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik