Tékvandó: Salim Omar Gergely hisz magában és a győzelemben

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.19. 10:33
Salim Omar Gergely hiszi, hogy olimpiai bajnok lehet Párizsban (Fotó: Árvai Károly)
A januárban hivatalosan is kvalifikációt szerző Salim Omar Gergely hiszi, hogy meg is nyerheti a párizsi játékokat.

 

A decemberi manchesteri Grand Prix-versenyen az MTK színeiben versenyző 20 éves Salim Omar Gergely az 58 kilós kategória nyolcaddöntőjében a brazil Paulo Melóval csapott össze, s két menetben kikapott, így kiesett. Ennek ellenére a honi szövetség számításai szerint már ekkor megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára, amit az új év első napjaiban a nemzetközi szövetség meg is erősített. A világranglista év végi zárását követően Salim Omar Gergely a világranglistáról kvalifikálta Magyarországot az ötkarikás játékokra, miután az 58 kg-osok között a 7. helyen végzett. Súlycsoportonként a legjobb hat jutott kvótához, de egy ország csak egy versenyzőt indíthat. A magyart két spanyol és két dél-koreai is megelőzte, így a ranglistán ötödikként váltotta meg a repülőjegyét a párizsi járatra. 

„Sejtettem, hogy így lesz, de egyáltalán nem éreztem, hogy tele kellene kürtölnöm a világot a hírrel, amíg nem lesz hivatalos a kvóta − mondta a Nemzeti Sportnak a tokiói olimpiára selejtezőn keresztül kijutó, ott ötödikként végző Salim Omar Gergely, akit Los Angelesben értünk utol. − Boldog vagyok, hogy a második olimpiámra készülhetek, ráadásul jóval több időm lesz a felkészülésre, mint legutóbb. Akkor ugye két hónappal a játékok előtt sikerült a kvalifikáció, és nem volt időm rendesen felkészülni. Mostantól Párizsra koncentrálok, minden edzést, edzőtábort, versenyt az olimpiára való lehető legjobb felkészülés jegyében végzek.” 

A sportoló sporttörténelmet írt 2022-ben, amikor az 54 ­kilogrammosok közt első magyar tékvandósként szerzett világbajnoki címet. Jelenleg Los Angelesben él, feszes és állandó program alapján tréningezik saját csapatával, de hamarosan Magyarországon is felbukkan.

„A MOB azonnal megkeresett, amint hivatalossá vált a kvóta, és elkezdődtek az egyeztetések a felkészülésről − folytatta Salim Omar Gergely. − Egyelőre még az Államokban maradok, februárban rendezik a US Opent és a kanadai bajnokságot is, amelyekre innen könnyebben jutok el. Májusban lesz az Európa-bajnokság Szerbiában, arra mindenképpen Európába jövök, de az is lehet, hogy már korábban. Ideális esetben a magyar olimpiai csapattal készülök fel Párizsra, rendkívül jók a körülmények, amelyeket a MOB az olimpikonoknak biztosít. Hiszem, hogy lesz esélyem megnyerni az olimpiát, tizennyolc évesen is így álltam hozzá, most is önbizalommal telve fogok versenyezni. Erős a mezőny, de tudom, sokat számít a felfogás és a hit, márpedig én hiszek magamban és a győzelemben.” 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik