Birkózó-vb: Orsós Sztálvirának túl nagy falat volt a kétszeres világbajnok

KRASZNAI BENCE (Belgrád)KRASZNAI BENCE (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 13:38
null
Orsós Sztálvira (kékben) győzelemmel kezdett, de aztán kikapott a súlycsoport egyik legnagyobb klasszisától (Fotó: Róth Tamás)
Európa-bajnoki ezüstérmesünk, az 53 kilogrammos Orsós Sztálvira egy-egy győztes és vesztes mérkőzéssel vigaszágra jutott a Belgrádban zajló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

 

Szerda délelőtt kezdte meg szereplését az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, magyarként Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira a Stark Arénában. A 16 közé jutásért a litván Vestina Daniseviciutével kezdett, és nagyon magabiztos birkózást bemutatva, 1:26 perc alatt technikai tussal nyert (10:0). Aztán jött az egyéni színekben induló fehérorosz, az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok Vanesza Kaladzinszkaja, aki ellen nem volt ellenszer: a vetélytárs passzivitási ponttal, válldobással és levitelekkel 9:2-re diadalmaskodott.

„Nagyon nehéz most mit mondani, fáj a vereség, rendkívül sajnálom. Bízom abban, hogy bejut a döntőbe, s akkor a vigaszágon küzdhetnék tovább az éremért és az olimpiai kvótáért” – fogalmazott Orsós szűkszavúan az elveszített nyolcaddöntőt követően.

Magyar szempontból jól alakult a helyzet, hiszen Kaladzinszkaja meg sem állt a fináléig, így Orsósnak a csütörtökön a vigaszágon szurkolhatunk.

A 68 kilogrammos U23-as Eb-ezüstérmes Szabados Noémi kedden töltötte be életének 23. évét. Szerdán nem tudta győzelemmel megajándékozni magát, 2:0-ra, passzivitási pontokkal kapott ki a háromszoros U23-as Európa-bajnok lengyel Wiktoria Cholujtól. Szabados kiesett, mivel a lengyel a következő körben alulmaradt a cseh Adéla Nazlíckovával szemben.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
NŐI BIRKÓZÁS
SZERDA

53 kg. A 16 közé jutásért: Orsós Sztálvira–Daniseviciute (litván) 10:0. Nyolcaddöntő: Kaladzinszkaja (egyéni induló, fehérorosz)–Orsós 9:2.

68 kg. A 16 közé jutásért: Choluj (lengyel)–Szabados Noémi 2:0.

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt.

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt.

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) kiesett. 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC) vigaszágas. 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) kiesett. 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik