Birkózás: Uralkodó szeretnék lenni valamelyik súlycsoportban – Lévai Tamás

Vágólapra másolva!
2023.04.12. 17:03
A hétfőn kezdődő zágrábi Európa-bajnokság előtti utolsó simításokat végzi birkózóválogatottunk, amely szerdán, Dunavarsányban a sajtó munkatársainak is megmutatta, jó formában vág neki a kontinensviadalnak.

Küzdelemmel és társas gyakorlatokkal tarkított sajtónyilvános edzést tartott a válogatott a Dunavarsányi Olimpiai Központban szerdán. A zágrábi Európa-bajnokságra készülő csapat szinte egésze részt vett az eseményen – a világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes szabadfogású Muszukajev Iszmail sem lehetett jelen, vírusos betegség miatt, így egyelőre kérdéses, szőnyegre léphet-e a horvátországi megméretésen.

A szabadfogásúak nyitják a kontinensviadalt, ha minden jól alakul nyolcfős magyar alakulat teheti próbára magát, szerdától a hat tagú női válogatott bizonyíthat, míg a kilencfős kötöttfogású csapatunk péntektől vasárnapig küzd a dobogós helyezésekért.

Utóbbi együttes nagy mértékben átalakult, a vb-harmadik Losonczi Dávid (87 kg) és az olimpiai ötödik, vb-ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) egyaránt lecsúszott a válogatottságról, előbbit az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István, utóbbit a tavaly még 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmet szerző Lévai Tamás utasította maga mögé a három állomásból álló hazai válogató időszakban.

„Az első válogatón abszolút a földön maradtam, nem tartottam attól, hogy nem sikerül a bravúr, hiszen rövid időn belül két súlycsoportot ugrottam felfelé – így Lévai Tamás. – Viszont amikor legyőztem Alexet, úgy voltam vele, reális esélyem van a címeres mez megszerzésére, így még komolyabban beleálltam a munkába. Magamat is megleptem a zágrábi nemzetközi versenyen, amelyen második lettem, szinte minden bejött, amit elterveztem. Aztán Dániában, a Thor Mastersen még jobb formában birkóztam, a tömegem megnőtt, így már nem csak a gyorsaságomat, az erőmet is ki tudtam használni. Ha az Eb-re összejön minden, még élesebb lehetek, még jobb állapotban léphetek szőnyegre, s ha így lesz, meglátjuk, mire elég, bízom abban, hogy az Európa-bajnoki címre. Nagy vágyam, hogy uralkodó legyek valamelyik súlycsoportban, remélem, kilencvenhét kilóban sikerülhet, ám ehhez még rengeteget kell dolgoznom.”

Takács István élete első felnőtt Európa-bajnokságán szerepel Zágrábban: „Három versenyen kellett bizonyítani a válogatottságért. Először kikaptam Dávidtól, nagyon szomorú voltam, tudtam, hogy a zágrábi rangsorversenyt meg kell nyernem, ha indulni szeretnék az Eb-n. Szerencsére sikerült a győzelem, majd Dániában is, ezzel biztossá vált a helyem. Nagyon örülök neki, de nem lesz egyszerű a dolgom, az aktuális világbajnok és más klasszis birkózók is neveztek a súlycsoportomban. Csak azzal foglalkozom, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból, ha ez sikerül, nem lehet baj.”

A magyar válogatott remekül szerepelt a legutóbbi Európa-bajnokságon, amelynek Budapest adott otthont tavaly áprilisban. A csapat kilenc érmet, köztük két aranyat ünnepelhetett a BOK-csarnokban, ami fantasztikus teljesítmény. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter ezúttal öt-hat dobogós helyezést remél sportolóinktól.

Lévai Tamás dobást hajt végre (Fotó: Török Attila)
Lévai Tamás dobást hajt végre (Fotó: Török Attila)

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyar csapat
Kötöttfogás (9 fő): Torba Erik
(60 kg, BHSE), Kecskeméti Krisztián (63 kg, Ceglédi VSE), Pohilec Ádám (67 kg, BHSE), Fritsch Róbert (72 kg, BHSE), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE), Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC), Takács István (87 kg, BHSE), Lévai Tamás (97 kg, BHSE), Vitek Dárius (130 kg, BHSE)
Szabadfogás (8 fő): Halidov Gamzatgadzsi
(61 kg, ESMTK), Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC), Antal Dániel (70 kg, UTE), Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabányai SC), Vida Csaba (79 kg, Kecskeméti TE), Püspöki Patrik (86 kg, Bajai BC), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás)
Nők (6 fő): Szekér Szimonetta
(50 kg, BHSE), Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC), Bognár Erika (55 kg, BHSE), Szél Anna (57 kg, Orosházi BSK), Szabó Nikolett (59 kg, FTC-KIMBA), Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik