Tekvandó: történelmi magyar siker, Salim Omar Gergely világbajnok lett

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 08:08
null
Salim Omar Gergely (jobbra) két menetben verte mexikói ellenfelét a döntőben (Fotó: World Taekwondo)
Salim Omar Gergely megszerezte Magyarország első világbajnoki aranyát tekvandóban, miután a mexikói torna döntőjében legyőzte César Rodríguezt az 54 kilogrammosok mezőnyében – közölte a Magyar Tekvandó Szövetség.

Salim Omar Gergely harmadik kiemeltként vágott neki a Mexikóban zajló világbajnokságnak. A korábban olimpiai ötödik versenyző a legjobb 32 között Sebastian Tant,a nyolcaddöntőben pedig Konsztantinosz Dimitropuloszt is vesztett menet nélkül győzte le.

A negyeddöntőben Kurt Bryan Barbosával találkozott, az első menetet itt is hozni tudta, azonban a Fülöp-szigeteki egyenlíteni tudott. A harmadik menetben Salim jobban kezdett, majd fél perc után már 8:2-re vezetett, előnyét pedig tartani tudta, és bejutott az elődöntőbe.

A legjobb négy között a tajvani Csen Po-jen ellen is hasonló volt a forgatókönyv, a magyar versenyző előnyt szerzett, ellenfele egyenlített, a döntő menetben viszont ismét Salim bizonyult jobbnak.

A döntőben a hazai közönség előtt versenyző César Rodríguezszel találkozott. Az első menetben korán előnyt alakított ki, amelyet sikerült megtartania, így 1:0-ra vezetett. A második menetben fél perc után már 6:0-ra vezetett, a mexikói viszont az utolsó fél percre visszajött a meccsbe, de egyenlíteni már nem tudott, Salim Omar 2:0-ra megnyerte az 54 kilogrammosok döntőjét és világbajnok lett.

Salim korábban kétszer nyert Európa-bajnokságot (2021-ben és 2022-ben), és ötödik lett az 58 kilogrammosok között a tokiói olimpián.

A vb vasárnapi zárónapján Salim Omar Gergely testvére Salim Sharif Gergely is pástra lép, a zöld-foki-szigeteki Domenyck Devonte Lopessel találkozik 17 órakor, a meccs győztese jut majd be a legjobb 32 közé az 58 kilogrammosok mezőnyében.

AZ ELŐDÖNTŐ (1:11:20-TÓL) ÉS A DÖNTŐ (1:45:15-TŐL)

TEKVANDÓ
VILÁGBAJNOKSÁG, MEXIKÓ
FÉRFI 54 KG
DÖNTŐ

Salim Omar Gergely–César Rodríguez (mexikói) 2:0

A döntőig vezető út:
Legjobb 16 közé jutásért

Salim Omar Gergely–Sebastian Tan (malajziai) 2:0
Nyolcaddöntő
Salim Omar Gergely–Konsztantinosz Dimitropulosz (görög) 2:0
Negyeddöntő
Salim Omar Gergely–Kurt Bryan Barbosa (Fülöp-szigeteki) 2:1
Elődöntő
Salim Omar Gergely–Csen Po-jen (tajvani) 2:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik