Rali: újra Európa-bajnoki futamot rendez Nyíregyháza

Vágólapra másolva!
2023.09.14. 13:50
null
Csomós Miklós a 2021-es Rally Hungaryn (Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)
Egy év kihagyás után negyedik alkalommal látogat Nyíregyházára és környékére október 6–8-án a rali Európa-bajnokság (ERC) mezőnye – hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a nyírségi megyeszékhelyen.

A sajtótájékoztatón Őry Kornél, a szervezőbizottság elnöke elmondta, az idei Rally Hungary mindhárom napja tartogat a nézők számára különleges attrakciót, péntek este a szuperspeciált rendezik meg a máriapócsi Rabócsiringen, szombaton a nyíregyházi belvárosi gyorsasági szakasz következik, vasárnap pedig a Zemplénbe látogat el a mezőny, ahol többek közt az ikonikus Mád-Disznókő szakaszon száguldhatnak végig a hazai és külföldi versenyzők.

„Nyíregyházán egy minimális módosítást tervezünk a gyorsasági szakaszban, aminek célja, hogy a nézők számára még egy plusz területet, egy új nézői pontot létesítünk” – fogalmazott a szervezőbizottság elnöke.

A zempléni szakaszon alakítják ki az úgynevezett power stage-et, hagyományosan Nyíregyházán lesz a szervizpark, ahol szurkolói zóna várja majd a közönséget, pénteken délelőtt pedig a nyíregyházi lőtér mellett rendezik meg a kvalifikációs futamot, amelyet – a belvárosi gyorsaságival együtt – szintén ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők – sorolta Őry Kornél.

Weingartner Balázs, a Rally Hungary promóteri feladatait ellátó Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a rali helyszínei mellett élők számára nemcsak a ralisportot szeretnék népszerűsíteni, hanem fejlesztésekkel, például útkarbantartásokkal figyelni a térség infrastruktúrájára, és egyfajta komplex rendezvényként a települések egyéb adottságait szeretnék bemutatni.

„Jelenleg csak az idei évre van promóteri szerződésünk, ez a futam arra is szolgál, hogy a jövőbeni promóteri kérdésekről egyeztessünk majd a nemzetközi WRC-menedzsmenttel” – hangoztatta Weingartner Balázs.

„A rali Nyíregyházán állandó programmá, városi nagyrendezvénnyé vált, a technikai sportoknak itt nagy hagyománya van, az emberek szeretik ezt” – mondta Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Hozzátette, ebben az évben huszonkét sportrendezvény házigazdája a megyeszékhely, a ralitól az ifjúsági kerékpáros Eb-futamon túl a fedett pályás országos atlétikai bajnokságig számos nemzetközi jelentőségű eseményt rendeztek Nyíregyházán.

Hoffer Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) rali szakágának vezetője a tájékoztatón arról beszélt, az idei Rally Hungary egyben az országos ralibajnokság záró futama, és bár az Európai-bajnoki és a magyar bajnoki cím sorsa is eldőlt, a záró futamon nagy csaták várhatóak még a helyezésekért és a pontokért.

„A magyar bajnokságban az elsőt követő hat hely abszolút pontközelségben van, ezért intenzív és nagyon jó versenyzés várható ezen a hétvégén” – közölte.

Megjegyezte, a historic mezőny is megjelenik a Rally Hungaryn, itt is nyitott a bajnokság, izgalmas és érdekes autók érkeznek Nyíregyházára, de futamot rendeznek a márkakupában és a hazai kupaként működő Peugeot-kupában egyaránt.

A rali Európa-bajnokság legutóbbi, csehországi futamán második helyen végzett Csomós Miklós, Bán Viktor duó képviseletében Csomós Miklós a tájékoztatón elmondta, a magyar gyorsasági szakaszok európai szintűek, ha ezeken a szakaszokon a saját „laza" tempójukban végig tudnak menni, akkor a dobogós helyezést is sikerülhet megszerezni.

„Én nagyon bízok abban, hogy ez egy jó rendezvény lesz, nagyon várom, hogy sokan látogassanak ki a nyíregyházi szakaszra” – fogalmazott a versenyző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik