Tehetünk azért, hogy könnyebbé váljanak mindennapi feladataink

Vágólapra másolva!
2023.01.26. 17:44
Zámbó Ádám 23 éven át karatézott, most személyi edzőként segít abban, mire figyeljünk.

A 32 esztendős trénernél a fegyelem és a figyelem alapkövetelmény, de a mindennapi edzéseknél mégis a funkcionalitást tartja a legfontosabbnak. Lássuk, a Life1 Fitness személyi edzője miért gondolja így, és miként osztotta három részre az alap-működőképességet.

MOBILITÁS

A boka, a térd, a csípő, a gerincoszlop és a váll mind érintettek ilyenkor. A helytelen testtartás, a lefelé hajló nyak, az előreesett vállak miatt fájhatnak az ízületeink, egyes izmaink megrövidülnek, mások megnyúlnak és elgyengülnek. Képzeljük el, vajon melyik izom képes jobb munkát elvégezni? A jó vérellátású és rugalmas izom, vagy pedig a rosszabb vérellátású és rugalmatlan? Naná, hogy az első!

ERŐ-ÁLLÓKÉPESSÉG

Az izomzat állóképessége is fejlesztendő terület. Ha csak a mobiltelefonunkat tartjuk a kezünkben, egy kevésbé edzett embernek akár öt perc után is elfáradhat a karja. Sokszor látom az edzőteremben, hogy a fiatalok az Instagramon, TikTokon látott videókat utánozzák, pedig nem kizárt, hogy az ott látott gyakorlat egyáltalán nem helyes, sőt egyenesen sérülésveszélyes.

A legelső az alapgyakorlatok szabályos végrehajtása lenne, vagy ha már súlyzókkal dolgozunk, akkor kisebb súllyal, magas ismétlésszámmal (12-15 ismétlés/szett) végezzük eleinte ezeket, így felkészíthetjük a testünket a növekvő terhelésre. Ilyen alapgyakorlat a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a guggolás, plankelés, de ezeket nagyon sokáig lehetne még sorolni…

De az edzés megkezdésekor a korrekt bemelegítés mindennek az alapja!

A hengerezés könnyen megtanulható, legalább öt percet mindenképpen érdemes először erre szánni, majd nyolc-tíz perces átmozgatás következzen. Így elkerülhető az izmok és az ízületek túlterhelése. A legtöbben úgy mennek le az edzőterembe, hogy az átöltözést követően máris mennek a nagy súlyokhoz. Csakhogy a megfelelő bemelegítéssel növeljük az izmaink vérellátását, illetve „beolajozzuk” az ízületeinket, a két csont kapcsolódásánál ízületi folyadék termelődik, ami csökkenti a porckopás veszélyét, és sokkal hatékonyabban tudunk edzeni.

ALAP-ÁLLÓKÉPESSÉG

A közös munka kezdetekor egy mérőműszer segítségével és hét alapvető gyakorlattal felmérem a kliens fizikai állapotát, beszélgetek vele, megtudom, mi a motivációja, mit szeretne elérni. Ha egy burkoló jön hozzám, nem ugyanúgy kell őt edzeni, mint a tervezőmérnököt vagy egy pörgős napirend szerint élő egyéni vállalkozót, de van profi pókerjátékosom is, neki teljesen más a bioritmusa.

Ha fáradtak vagy fizikailag felkészületlenek vagyunk, koncentrálni sem tudunk megfelelően hosszú ideig. A mai modern kori ember viszont egész nap kénytelen a fejét használni, ezért nagyon fontos az alap-állóképesség is…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik