Birkózó-vb: Sok jót nem tudok mondani a bíráskodásról… – Sike András

Vágólapra másolva!
2018.10.12. 08:44
Birkózásban nem feltétlenül jók az emlékeink a bíráskodásról, elég ha csak Lőrincz Viktor esetére gondolunk, akitől a riói olimpián elvettek egy bronzérmet... A tatai edzőtáborban arról kérdezte az NSO Tv a budapesti világbajnokságra készülő kötöttfogású birkózóinkat, valamint Sike András szövetségi kapitányt, hogy e téren történt-e változás az elmúlt időszakban. Emellett az a szabálymódosítás is szóba került, miszerint a súlycsoportok versenyei egy- helyett már kétnaposak lesznek.

„Sok jót nem tudok elmondani a bíráskodásról –így Sike András. Az idei Európa-bajnokságon megint voltak vitatható ítéletek. De nagyon remélem, hogy a hazai vébén nem hoznak igazságtalan ítéleteket.”

Kiss Balázs szintén úgy véli, a hazai rendezésű világbajnokságon elvárható, hogy ne fújjanak a magyar versenyzők ellen, és ők ezzel már bőven elégedettek lennének.

„Rióban valóban voltak megkérdőjelezhető esetek, de azóta történtek változások a nemzetközi bírói vezetésben, és azóta nem voltak kirívó esetek. Úgy gondolom, Budapesten jó felfogású bíráskodást láthatunk.”

Lőrincz Tamás elmondta, a válogatott tagjainak sportpszichológus segít abban, hogy felkészüljenek az ilyen és hasonló szituációkra.

„A hazai közönség miatt nyilván nagyobbak felénk az elvárások, nagyobb is rajtunk a nyomás, ennek a kezelésében hasznunkra van a sportpszichológus. Segít abban, hogyan összpontosítsunk mindig százszázalékosan, ne vigyen el bennünket fejben semmilyen külső tényező. Nagyon sok szituációt lejátszunk, hogy mindenre felkészüljünk.”

Ettől az évtől néhány szabálymódosítás is érvénybe lépett. Egyrészt fogásnemenként a jelenlegi nyolcról tízre emelték a súlycsoportok számát. Másrészt a kategóriák versenyeit nem egy, hanem két nap alatt bonyolítják le, és a második napon, amikor a döntőket rendezik, újabb mérlegelést tartanak. A versenyzők ezeket már a májusi Európa-bajnokságok tesztelhették, ésLám Bálint a következőket mondta el erről:

„Alapvetően a verseny felépítése nem az igazi, mivel nagyon korán kezdjük, későn fejezzük be, és közben nem tudunk kellőképpen pihenni. Igazából rendesen még meg sem tudunk reggelizni, de már birkózunk, és ezt a másik nap is eljátsszuk. Azonban ehhez kell alkalmazkodnunk, és ebből kell kihoznunk a legtöbbet.”

Kiss Balázs sem teljesen elégedett ezzel a versenyzési rendszerrel:

„Mivel másnap is be kell mérlegelni, óriási energiákat kell mozgósítanunk azért, hogy miután az első nap kibirkóztuk magunkat, még a súlyunkra is figyeljünk. Nem egyszer, nem kétszer fordult elő, hogy az első nap végén még be kellett öltözni, kőkeményen futni, ugrálókötelezni, hogy hozzuk a súlyunkat, és másnap is be tudjunk mérni.”

Birkózó-vb: íme, a teljes program a magyarokkal!

A MAGYAR KÖTÖTTFOGÁSÚ BIRKÓZÓ-VÁLOGATOTT VB-KERETE
Andrási József (55 kg), Torba Erik (60 kg), Váncza István (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Bácsi Péter (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik