BACSKAI JÁNOS 2020.10.27 07:17 Frissítve: 2020.10.27 08:51

Videó: amikor a Verebes-csapat majdnem megviccelte a Dinamo Kijevet

Bizony, sok borsot tört már a magyar futball és a magyar futballisták orra alá a Dinamo Kijev a szovjet korszakban, és bárhogyan is igyekszünk elfelejteni (mindkettőt...), a Ferencváros Bajnokok Ligája-kalandja miatt most aktuális visszatekinteni egy 1980-as évekbeli párharcra.

Oleg Protaszov sokszor bosszantotta a magyarokat... (Fotó: AFP)

 

Mégpedig a Dinamo Kijev és a Verebes József irányította MTK dueljére az UEFA-kupa legelső köréből, 1989-ből, amikor már érződött a változás szele. Sajnos csak a gazdaságban, a politikában és a társadalomban, a futballban nem annyira, mert ahogyan a kijeviekre épülő szovjet válogatott Mexikóban hatot hintett a magyar válogatottnak, úgy a szintén Valerij Lobanovszkij vezette Dinamo is hat gólt lőtt a kék-fehéreknek.

Igaz, két mérkőzésen, de olyan játékosokkal a fedélzeten, mint Viktor Csanov, Andrej Bal, Oleg Kuznyecov, Oleg Luzsnyij, Ivan Jaremcsuk, Gennagyij Litovcsenko, a Kijevben duplázó Rácz László, Alekszej Mihajlicsenko, Pavlo Jakovenko vagy Oleg Protaszov, nem volt csoda a kettős siker (nevek az akkori szovjet átírás alapján, az aranylabdás Igor Belanov, a 80-szoros szovjet válogatott Anatolij Gyemjanyenko és a 79-szeres válogatott Vlagyimir Besszonov sérült volt).

A budapesti mérkőzésen például a későbbi világbajnoki gólkirály, Oleg Szalenko, illetve a Manchester United, a Manchester City és az Everton későbbi sztárja, Andrej Kancselszkisz állt be csereként, de ha megnézzük a videót, akkor láthatjuk, a magyar fővárosban nem sok kellett volna egy magyar győzelemhez!

Protaszov kiállítása miatt sokáig emberelőnyben játszott a három csatárral rohamozó magyar csapat, de kimaradtak a helyzetek, majd egy védelmi hiba megpecsételte az MTK sorsát.

Érdekes az idő szerepe is: akkoriban senki sem gondolta volna, hogy egyszer nagyokat sóhajtozva, párás szemmel emlegetik majd sokan a Zsiborás Gábor – Horváth Csaba, Hahn Árpád, Híres Gábor, Vadász Imre – Kékesi Rezső (Huszák Zsolt), Lőrincz Emil, Balog Tibor (Hannich Péter), Katzenbach Imre (Lakatos Ferenc) – Jován Róbert (Cservenkai Donát), Balogh Gábor csapatot! És a keret tagja volt Pölöskei Gábor, Talapa János és Szalai Attila mellett akkoriban egy bizonyos Törőcsik András is...

2020.12.02 17:31:48

Bajnokok Ligája K. T. I.

Neymar 91. percben szerzett gólja révén a Paris SG egymás elleni eredménnyel megelőzné a Unitedet kettejük holtversenye esetén.

2020.12.02 17:03:31

Bajnokok Ligája H. D.

A sorozat történetében ez volt az első alkalom, hogy női játékvezető dirigált egy összecsapást.

2020.12.02 20:18:47

Bajnokok Ligája BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sokkolták a katalánok a magyar bajnokot, a szünet után azonban már helyzetekig is eljutott a Fradi.

2020.12.02 18:34:25

Bajnokok Ligája K. T. I.

Alexander Sörloth fejéről a 91. percben még a kapufára vágódott a labda. A lábáról egy perccel később már a hálóba!