K. T. I. 2021.09.14 20:42 Frissítve: 2021.09.14 23:50

BL, G-csoport: négyből csak két értékesített 11-es, piros lap és iksz Sevillában

A Sevilla sokáig emlékezetes mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Salzburggal a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának G-csoportjában.Az osztrák együttes három góllal is vezethetett volna 37 perc után, ám az Adeyemi által kiharcolt büntetőkből csak egy ment be... Bezzeg a spanyoloknak egyetlen tizenegyes is elég volt a gólhoz.

 

A Salzburg akár háromgólos előnyre is szert tehetett volna az első félidőben (Fotó: AFP)

 

A Salzburg jó tíz éve híres a fiatal átlagéletkorú csapatairól, s az osztrák együttes ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: Sevillában mindössze 22 év és 220 nap volt a kezdő tizenegy átlagéletkora. Ilyen „fiatal” csapattal pedig még sosem állt fel a Red Bull-csapat. Hasonlót legutóbb még 2009-ben láttunk a BL-ben, akkor a görög Olympiakosz volt az „elkövető”. Az osztrák kezdőből is kilógott a szlovén csatárígéret, Benjamin Sesko, aki a Salzburg valaha volt legfiatalabb kezdőjátékosa lett a Bajnokok Ligájában (18 év, 106 nap).

S ami még szintén nem volt – legalábbis amióta az Opta gyűjti az adatokat – az az, hogy egyetlen félidő alatt egyetlen játékos három tizenegyest is kiharcoljon. Ezúttal viszont – a szintén nem túl öreg, 19 éves, de már német felnőttválogatott – Karim Adeyemi megtette. Az már nem rajta – vagyis csak részben rajta – múlt, hogy a három kiharcolt büntetőből csupán egyet tudott értékesíteni az osztrák csapat. Hogy Adeyemi teljesítménye mennyire különleges, jól mutatja az is, hogy a BL-rekordot Arjen Robben tartja, ő négy tizenegyest harcolt ki – a 2013–2014-es idényben összesen.

Történt, hogy a 13. percben Adeyemi maga végezte el a tizenegyest, majd puskázta el azt. A 21. percben a horvát Luka Sucicon volt a sor – ő belőtte a magáét (0–1). Hogy aztán a 37. percben a 19 éves középpályás is elhibázzon egyet – ezúttal a bal kapualumínium akadályozta meg a labdát abban, hogy a gólvonalon túlra kerüljön.

br />

Lehetett volna 0–3 is, de nem lett…

Hanem inkább 1–1.

A 42. percben Ivan Rakitic egyenlített – igen, büntetőből. Míg Philipp Köhn kapus balra vetődött, addig a rutinos horvát a kapu jobb oldalába lőtt (1–1).

Alig négy perc telt el a második félidőből, amikor néhány pillanat erejéig úgy tűnt, jön az ötödik tizenegyes. Az első félidőben több helyzetet is kialakító Jusszef en-Nesziri került a földre a tizenhatoson belül, Alekszej Kulbakov pedig határozott mozdulatok közepette fújt a sípjába. Csakhogy nem tizenegyest mutatott, hanem szabadrúgást kifelé. A döntéssel együtt műesés címén felmutatta a marokkói támadó második sárga lapját a mérkőzésen. Megfogyatkozott a Sevilla! 

Rakitic (jobbra) az első félidő végén egyenlített tizenegyesből (Fotó: AFP)

A Salzburg emberelőnyben egyértelmű mezőnyfölénybe került, míg az első félidőben többnyire a kontratámadások ültek, a másodikban már jóval többet birtokolta a labdát Matthias Jaissle csapata. Furcsa mód az osztrákok ebben a helyzetben voltak kevésbé veszélyesek – többet lőttek ugyan, de ezek valahogy kevésbé voltak kecsegtető lehetőségek. 

Összességében a Sevilla lehet elégedettebb a nyitányon megszerzett egy ponttal. A döntetlen, két kihagyott tizenegyes, s jó 40 percnyi emberelőny után aligha ez az eredmény, amire jó ideig büszkék maradnak az osztrákok (1–1). 

(...)

A csoport 21 órakor kezdődő mérkőzésén a Lille a Wolfsburgot fogadta. A gólhoz a franciák jártak közelebb – sőt, a második félidő elején szereztek is egyet. Csakhogy Jonathan David találata után középkezdés helyett bedobás következett: a videobíró jelzése után a játékvezető visszavonta a gólt, ugyanis a labda a gólig vezető akció során az oldalvonalon túlra került egyszer…

Érdekesség, hogy a Wolfsburg szabályos körülmények között a kaput sem találta el – Mark van Bommel együttesének összesen két gólszerzési kísérlete volt a mérkőzésen. A németek mentségére szóljon: John Brooks a 63. percben megkapta a második sárga lapját, így hosszabbítással együtt több mint fél órát tíz emberrel kényszerült lejátszani a Wolfsburg (0–0).

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT
Sevilla (spanyol)–Salzburg (osztrák) 1–1
(Rakitic 42. – 11-esből, ill. Sucic 21. – 11-esből)
Lille (francia)–Wolfsburg (német) 0–0

2021.09.15 21:27:14

Bajnokok Ligája KRASZNAI BENCE

Hiába birtokolták többet a labdát a franciák, a belgák veszélyesebben játszottak náluk.

2021.09.15 20:24:32

Bajnokok Ligája B. Á., H. Á.

Az angol csapat remek mérkőzésen múlta felül olasz ellenfelét • Az Atlético és a Porto nem bírt egymással.

2021.09.15 20:35:19

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Kihagyták ziccereiket az olaszok, Camavinga zseniális gólpasszt adott – a csoport élén azonban a Sheriff áll!

2021.09.15 12:31:19

Bajnokok Ligája BOROS MIKLÓS

„Az elnök bejött az öltözőbe, közénk dobott egy kézigránátot. Azt mondta: ha nem nyertek, a meccs után igazi lesz a gránát.”

2021.09.14 19:06:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Rosszul kezdődött a katalánok Messi utáni korszaka a BL-ben, a német csapat szerencsés gólokkal, de megérdemelten nyert.