Atlétikai vb: „Viszlát jövőre Budapesten!”

K. Zs., V. Sz.K. Zs., V. Sz.
Vágólapra másolva!
2022.07.25. 13:00
null
Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség
Az atlétikai világbajnokság vasárnapi záró napján Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (World Athletics) elnöke a pályán, a magyar és az amerikai zászló előtt állva átadta a stafétát Gyulai Miklósnak, a következő világbajnokságot rendező Magyar Atlétikai Szövetség elnökének. A eugene-i Hayward Field óriáskivetítője ezzel a felirattal búcsúzott el a nézőktől: See You in Budapest Next Year, azaz Viszlát jövőre Budapesten!

 

Hat év után érkezik vissza Európába 2023-ban az atlétikai vb, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz – írja az atletika.hu. – Több mint 200 országból, több mint 10 ezer akkreditált résztvevő érkezik majd Magyarországra, ahová elkíséri őket több tízezer külföldi szurkoló, ezzel is óriási lökést adva a hazai turizmusnak. Hatalmas az érdeklődés az atlétikai világesemények iránt, a londoni és az oregoni vb-t több mint egymilliárdan látták a tv-ben és még sok százmillióan a közösségi médiában, a tokiói olimpián pedig az atlétika volt a legnézettebb sportág.

„A világbajnokságok történetében sohasem látott méretű, akár huszonöt főnél is nagyobb csapattal készül a magyar atlétika a hazai rendezésű világbajnokságra. Jelenleg mindent annak rendelünk alá, hogy sikeres legyen a szereplésünk és az esemény hatása tovább tartson, mint az a csodálatos kilenc nap, azaz a világbajnokság járuljon hozzá a magyar atlétika erősödéséhez. Ezért az élsportolók számára indított szakmai programok mellett elindítottuk a Kölyökből Atléta Programot is, amelynek hatására egy év alatt máris harmadával több gyerek kezdett el atletizálni. Ez társadalmi érdek is, hiszen az atlétika minden mozgásforma alapja, és így a sportág nagyban hozzá tud járulni a sportoló nemzet megteremtéséhez” – idézi a szövetség honlapja Gyulai Miklóst, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét.

2023 tavaszára készül el a Nemzeti Atlétikai Központ, amely a világbajnokság fő helyszíne lesz, majd Magyarország és az egész régió legfontosabb atlétikai létesítményeként működik tovább. A stadion felső karéja az ideiglenes lelátók elbontása után szabadidős parkként is fontos funkciót tölt majd be a város és az ország életében, a környék is teljesen megújul, új zöld tüdeje lesz Budapestnek. Különleges látványt nyújtanak majd a világbajnokság utcai versenyei, a maraton és a gyaloglás is, amelyek útvonala a Hősök terétől az Andrássy úton át egészen a Parlamentig és a Duna-partig vezet. Így az egész világ láthatja majd a közvetítésen keresztül Budapest egyik legszebb történelmi városrészét és a hátterében a Budai várat.

A világbajnokság 2023. augusztus 19-től 27-ig tart, a jegyek értékesítése még idén ősszel elkezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik