Gyurta Dániel olimpiai győzelme inspirálta a magyar csúcsot futó atlétát

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 16:48
Palkovits István (Fotó: Török Attila, archív)
Remekül kezdődött Palkovits Istvánnak a 2024-es szezon. A KARC fiatal atlétája vasárnap a franciaországi Val-de-Reuil városában rendezett versenyen 7:47.42 perces idővel a 4. lett 3000 méteren, amivel megdöntötte K. Szabó Gábor 1986 óta fennálló rövid pályás országos csúcsát.

Amilyen jól végződött a 2023-as évad Palkovits István számára, legalább annyira jól indult az új idény is. Szeptemberben fő számában, 3000 méteres akadályfutásban 8:23.80 percre javította a szám U23-as hazai rekordját, fél évvel később pedig síkon lett a 3000 méter felnőtt magyar csúcstartója fedett pályán.

„Kijelenthetjük, hogy a majdnem négyhetes kenyai edzőtábor megtette hatását – kezdte a Nemzeti Sportnak adott értékelését a kecskemétiek atlétája. – Kérhetni sem kérhettem volna jobb kezdést. A futam alatt végig úgy éreztem, versenyben vagyok, jól reagáltam mindenre, nem ment el tőlem a mezőny, tartani tudtam az ellenfelek tempóját. A vége felé egy picit lassulni látszott az iram, ezért 400 méterrel a vége előtt az élre álltam. Mindent megtettem, hogy összejöjjön a jó eredmény.”

A 23 éves futónak annak ellenére sikerült már első idei fellépésén rekordot döntenie, hogy másfél héttel ezelőtt a kenyai edzőtáborban több edzéstársával együtt gyomorrontást kapott. „Rosszul voltam azon a kedden, teljesen legyengültem, el is ájultam. Szerencsére hamar jött a segítség, négy nappal később már 15 kilométert futottam 3:18 perces ezrekkel. Azért picit féltünk, hogy megyek az első versenyemen. Ráadásul a visszaút sem volt zökkenőmentes, péntek este értünk haza, és szombat hajnali három órakor már indulnom kellett a reptérre, hogy elérjem a franciaországi gépem. Szerencsére szombatról vasárnapra sokat tudtam aludni, aminek nagy szerepe volt abban, hogy ennyire jól sikerült a futás” – avatott be minket az elmúlt hetek megpróbáltatásaiba Palkovits István, akinek K. Szabó Gábor az elsők között gratulált.

A magyar futás egyik ikonikus alakjának 7:48.81-as eredményét 1986. február 1. óta nem tudta senki sem megdönteni. Most az akadályfutásban U23-as Európa-bajnok „utódja” több mint egy másodpercet faragott az idején. A következő, amit Németh Gyula tanítványa célba vesz, a 3000 m akadály országos csúcsa, amelyet Markó Gábor 1984-ben állított fel (8:17.97). Idei céljai között a júniusi római Európa-bajnokság és a párizsi olimpia szerepel, mindkettőn szeretne döntőbe jutni.

„Első olimpiai élményem Gyurta Dániel kétezertizenkettes londoni győzelme volt. Mivel a futás előtt úsztam, mindig is felnéztem rá. Amióta olimpiai versenyszámot űzök, szeretnék olimpikonná válni” – akadályfutónk jó úton jár céljai felé, ugyanis a párizsi játékok kvalifikációs ranglistáján a kijutást érő 34. helyen áll.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik