Atlétikai vb: elültették az örökségerdő első fáját

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.11.11. 13:33
null
A budapesti atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó örökségerdő-program első fájának elültetésében a nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe is segédkezett (Fotó: Földi Imre)
A budapesti atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó örökségerdő-program első fájának elültetésében a nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe is segédkezett, aki úgy véli, a magyar szervezők a fenntarthatóság terén is új mércét állítottak fel.

Gumicsizmában érkezett meg szombat reggel a káposztásmegyeri Farkas-erdőbe Lord Sebastian Coe. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke a sportért felelős államtitkárság meghívására látogatott hazánkba, és sűrű programja ellenére arra is szakított időt, hogy Jon Ridgeon vezérigazgatóval együtt segédkezzen a budapesti világbajnoksághoz kapcsolódó örökségerdő első fájának elültetésében. Sebastian Coe hangsúlyozta, a magyar szervezőbizottság felismerte, hogy a világbajnokság rendezése nem csupán a versenyek lebonyolításából áll, és mindenben követte a nemzetközi szövetség fenntarthatósági stratégiáját. A sportvezető szerint az esemény társadalmilag és környezetileg is jelentős örökséget hagyott maga után, a budapesti vb új mércét állított fel a következő világversenyek szervezőinek.

Szerettünk volna olyan világbajnokságot rendezni, amelyre évek múlva is büszkék lehetünk, ezért is álltunk nagy örömmel a nemzetközi szövetség programja mögé– mondta Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár.– Ügyelünk a vébé hagyatékára is, a Nemzeti Atlétikai Központ lepusztult területen épült fel, a szervezőbizottság pedig azt is fontosnak tartja, hogy ne csak a stadion környékén, hanem más helyszíneken is tegyen a fenntarthatóságért. Igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy meg kell óvni a természeti értékeinket, amelyek a hétköznapokban teret adnak az életmódváltásnak – a Farkas-erdőbe is sokan járnak sportolni a környező lakótelepekről.”

Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

 

A fővárosban és térségében található mindegy ötezer hektárnyi erdő kétharmadát kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Reinitz Gábor figyelmeztetett, az erdőterületek csökkenésére számíthatunk, ha nem teszünk ellene. A Farkas-erdő revitalizációja során megújul az erdőszerkezet, az örökségerdő-program keretében stílszerűen 2023 új fát ültetnek a közeljövőben. A nemzetközi szövetség vezetői és Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár mellett többek között a vb-t szervező cég vezérigazgatója, Németh Balázs, valamint Bánhidi-Farkas Petra távolugró is lapátot ragadott, hogy közösen ültessék el a budapesti világbajnokság örökségerdejének első fáját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik