M. D. 2021.04.21 00:06 Frissítve: 2021.04.21 09:59

Szuperliga: mind a hat angol klub kilépett – hivatalos

Az angol klubok közül az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham Hotspur, a Manchester United, majd utolsóként a Chelsea is arról számolt be a hivatalos honlapján, hogy eredeti terveivel ellentétben mégsem vesz részt a két nappal ezelőtt megalapított európai Szuperligában.

 

Utolsó angol klubként a Chelsea is nemet mondott a Szuperligára (Fotó: AFP)

 

 
Ennyi volt? – Szöllősi György jegyzete
Wall Street a spájzban – Csurka Gergely publicisztikája

Dőlnek a dominók. A Manchester City nyilatkozata után kedd késő este a Manchester United, a Liverpool, a Tottenham és az Arsenal is bejelentette hivatalos honlapján, hogy kilép a Szuperligából. Az alapító angol klubok közül keddig csak a Chelsea nem adott ki közleményt, de szerdán, hajnali 2 óra magasságában a londoni „kékek” is bejelentették, nem vesznek részt az elitsorozatban.

„A Liverpool FC megerősíti, hogy az európai Szuperligában való részvételre irányuló tervünkről lemondtunk. Az elmúlt napokban a klub értékes tanácsokat kapott a kulcsfontosságú részvényeseitől, amiért szeretnénk köszönetet mondani” – szól a Liverpool rövid közleménye.


LELÉPHET A MILAN IS

A The Athletic arról írt kedd este, hogy a három olasz klub közül az AC Milan lehet az első, amelyik elhagyja a Szuperliga egyre inkább süllyedő hajójának a fedélzetét. Az Inter és Juventus egyelőre kitart, a Cadena SER szerint az olasz klubok ugyanakkor együtt döntenek: vagy mindhárman maradnak, vagy mindhárman távoznak a sorozatból.

A Sky Italia úgy tudja, az angol klubok távozását követően a Szuperliga-projektet egyelőre felfüggeszthetik.

Az Arsenal hosszabb kommünikét intézett szurkolóihoz, ebben elismerte, hibázott azzal, hogy csatlakozott a Szuperligához.

„Sohasem állt szándékunkban ekkora szorongást okozni, de amikor megkaptuk a meghívást, bár tudtuk, hogy nincsenek garanciák, nem akartuk elszalasztani annak lehetőségét, hogy megóvjuk az Arsenalt és a klub jövőjét. Az elmúlt napok szélesebb körökből érkező reakciói után úgy döntöttünk, kivonulunk a Szuperligából. Hibát követtünk el, amiért elnézést kérünk. Tudjuk, hogy időbe telik majd visszanyerni a bizalmatokat, de ne legyen kétségetek afelől, hogy az Arsenal érdekében cselekedtünk. Mindig a megfelelő döntések meghozatala a célunk, ám elismerjük, hogy most tévedtünk.”


„A Manchester United nem vesz részt az európai Szuperligában. Figyelmesen meghallgattuk a szurkolóink, az Egyesült Királyság kormánya és más fontos érdekelt reakcióit. Továbbra is elkötelezetten dolgozunk másokkal a labdarúgás világában, hogy fenntartható megoldásokat találjunk a futballra váró hosszú távú kihívásokra” – írja a manchesteri klub honlapja.


„Megerősíthetjük, hivatalosan is megkezdtük az eljárásokat, hogy kilépjünk a Szuperligából – olvasható a Tottenham közleményében, amely Daniel Levy klubelnököt is idézi: – Sajnáljuk az európai Szuperliga által okozott szorongást és idegeskedést. Fontosnak tartottuk, hogy klubunk részt vegyen egy lehetséges új struktúra kidolgozásában, amely a biztosabb pénzügyi fenntarthatóságra törekedett. Úgy gondoljuk, a sportágnak rendszeresen felül kell vizsgálnia a versenysorozatait annak érdekében, hogy a labdarúgás folyamatosan fejlődjön, és szerte a világon lázba hozza a rajongókat.”


„Ahogy az esti órákban már jeleztük, a Chelsea FC megerősítheti, hogy megkezdte a Szuperligából történő kiválás folyamatát. Volt időnk átgondolni a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy a Szuperligával kapcsolatos tervekben való részvételünk nem felel meg a klub, a szurkolók és a széles körű futballközösség érdekeinek” – számolt be elhatározásáról a londoni klub.


Az angol klubok visszalépésére a hatalmas ellenszél mellett magyarázatot adhat, hogy a The Guardian szerint az angol Labdarúgó-szövetség (FA) közölte: az a csapat, amelyik részt vesz a Szuperligában, nem szerepelhet semmilyen hazai versenysorozatban.

A Szuperliga tizenkét alapító klubja közül tehát a hat angol már kilépett, és nem hatna a meglepetés erejével, ha szerdán újabb egyesületek jelentenék be, mégsem vesznek részt az elitsorozatban. Akik még „bent” maradtak, a három spanyol és a három olasz gárda: Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Internazionale, Milan.

2021.05.11 18:34:23

Angol labdarúgás B. Á.

A tartalékos Manchester United az első félidőben még tudott egyenlíteni, a másodikban már nem.

2021.05.08 16:11:16

Angol labdarúgás D. Á.

Marcos Alonso az utolsó percben szerezte a győztes gólt, a City a BL-döntőben vághat vissza.

2021.05.03 23:37:43

Angol labdarúgás S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Az üzleti felvirágzás majd' minden ellenérvet felülírt.

2021.04.29 13:41:02

Angol labdarúgás TÓTH ÁDÁM

„Ha Rashford azt venné a fejébe, hogy ő lesz az első labdarúgó a Holdon, akkor megvalósítaná.”

2021.04.28 22:54:30

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Kritikusai szerint túlzottan is védekező, passzív felfogását meghaladta az idő.