H. Á., M. D. 2021.04.20 20:59 Frissítve: 2021.04.20 23:54

Szuperliga: visszalépett a Man. City, hamarosan követheti a Chelsea

Ami késő délután még csak valószínű volt, estére gyakorlatilag biztossá vált: a Manchester City meggondolta magát, és mégsem vesz részt a vasárnap éjjel bejelentett új, az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) független Európai Szuperligában, és hamarosan követheti a Chelsea is. A új sorozat másik manchesteri alapítója, a United háza táján sem nyugodt a helyzet, Ed Woodward vezérigazgató távozik az év végén.

 

Meghallgatásra talált a kérés? (Fotó: AFP)

 

A vasárnap éjjel bejelentett, a tervek szerint már idén ősszel elrajtoló sorozat kedd estére a kitartó negatív fogadtatás hatására dugába dőlni látszik.

A BBC beszámolója szerint a Chelsea volt az első, amely jelezte, hogy nem ragaszkodik hozzá, hogy tagja legyen a Szuperligának, s megkezdte a kilépéshez szükséges dokumentáció előszítését. Nem sokkal később a Manchester Cityről jött hír, hogy nem lesz tagja a Szuperligának, erről a klub hivatalos közleményt is kiadott. E két klub egyébként az utolsók között csatlakozott a tervezethez, s azok közé tartozott, amelyek attól tartottak, hogy kimaradásuk jelentős hátrányt jelentene a vetélytársakkal szemben.

 

 
Az UEFA fenyegetés ellenére 12 klub bejelentette a Szuperligát
„Elárultak, hazudtak” – Ceferin szerint a Szuperliga-klubok nélkül is meglesz a BL
Ennyi volt? – Szöllősi György jegyzete
Wall Street a spájzban – Csurka Gergely publicisztikája

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke kedden este üdvözölte a Machester City kilépését. „Nagyon boldog vagyok, hogy a City visszatér az európai futballcsaládba” – fogalmazott. Hozzáfűzte: a Premier League vezetői remekül teljesítenek, intelligensen reagálnak a sok hangra, különösen a szurkolókéira.

A Chelsea-nél maga Roman Abramovics klubtulajdonos kezdeményezte a visszalépést, miután szembesült az új sorozatot övező egységes negatív kritikával.

A Manchester United is a Szuperliga alapítói között van, és az év végén távozik posztjáról a klub vezérigazgatója, Ed Woodward, aki 15 éve, a klubtulajdonos Glazer család hatalomra kerülése óta szolgálta a klubot. Az eredeti elképzelés szerint ezt csak a távozásakor akarta kommunikálni a klub, ám a történtek után úgy döntöttek, nem várnak a bejelentéssel.

A Sky Sports úgy tudja, ebben szerepe volt annak is, hogy állítólag a Manchester United volt az egyik fő felbujtó az angol klubok között a Szuperligába való beszállásra, s miután egyre több jel mutat arra, hogy nem lesz az egészből semmi, nem maradhatott a helyén Woodward.

Mindenesetre a kedd este történtek hatására a Manchester United részvényeinek árfolyama drámai zuhanásba kezdett, ahogy az alább látható is...

 

Mindeközben olasz sajtóértesülések szerint lemondott a Juventus elnöke, Andrea Agnelli. A torinói egylethez közel álló források hamar cáfolták a hírt, de az aligha kétséges, hogy a nyomás egyre csak növekszik az egylet első emberén, aki egyben az új európai Szuperliga egyik alelnöke.

A New York Times úgy tudja, a Barcelona és az Atlético Madrid is meghátrál, és kilép a Szuperligából. A TV3 katalán televíziós társaság információi szerint Joan Laporta eleve úgy írta alá a belépésről szóló szerződést, hogy ha a klub pártoló tagjai a részvétel ellen szavaznak, akkor a Barcelona büntetlenül távozhat az elitligából.

A tizenkét alapító klub a legfrissebb hírek szerint jelenleg is videokonferenciát tart egymással, amely után Florentino Pérez elnök nyilatkozatot adhat ki.

A kedd esti események hatására közben a világháló népe már arról beszél, hogy a Szuperligának ezzel harangoztak is, a sorozatban nem érdekelt Szpartak Moszkva hivatalos Twitter-csatornáján az alábbi bejegyzéssel kommentálta az eseményeket.


 

 

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.

2021.05.10 22:33:43

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Több évtizedes ellentmondása az elitfutballnak, hogy a drukkerek érzelmileg, a vezérek pedig gazdaságilag közelítenek a játékhoz.

2021.05.10 13:05:51

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A szentgyörgyiek a FCSB és a Craiova után a listavezető CFR-t is legyőzték.