MU: kilátástalan a játék, de Owen látja, mit akar Solskjaer

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.10.04. 11:24
null
Az MU csütörtöki kezdőcsapata három tinédzserrel: Brandon Williams (fent jobbra), Angel Gomes (lent jobbra) és Mason Greenwood (Gomes mellett) – Solskjaer építi a jövőt (Fotó: AFP)
Egyre kilátástalanabb a Manchester United helyzete és játéka. Ole Gunnar Solskjaer mutatói az angol bajnokságban rosszabbak, mint José Mourinho utolsó szakaszában, az összes sorozatot tekintve pedig március eleje óta nyeretlen idegenben az MU. A csütörtöki hollandiai Európa-liga-mérkőzésen az AZ kapuját el sem találta a csapat. Michael Owen szerint azonban érdemes kitartani a norvég szakember mellett, mert tudja, mit csinál.

A Manchester United roppant elkeserítő teljesítményt nyújtva ért el gól nélküli döntetlent a holland AZ Alkmaar ellen Hágában az Európa-liga csütörtöki játéknapján, ami végképp kiverte a biztosítékot azoknál, akik már évek óta aggódnak az egyre inkább küszködő csapatért.

A Manchester United az előző idényben José Mourinho menesztése után, Ole Gunnar Solskjaer kinevezését követően néhány hétig fergetegesen játszott, de ez a fellángolás gyorsan elmúlt. Az új idényben pedig olyan rosszul rajtoltak a „vörös ördögök”, hogy nem véletlenül kondultak meg a vészharangok. Solskjaer irányításával a United 28 Premier League-meccsen 49 pontot szerzett, ami kettővel kevesebb, mint José Mourinho utolsó 28 bajnokiján – úgy, hogy a norvéggal az első hat találkozóját megnyerte az MU!

Idegenben – minden tétmérkőzést tekintve – zsinórban kilenc győzelemmel kezdett Solskjaer, ám a március 6-i, PSG elleni BL-diadal óta tíz összecsapáson nyeretlen maradt (négy döntetlen, hat vereség). Ilyen hosszú sikertelensége 1989 óta nem volt vendégként a klubnak, harminc éve 11 meccsen át nem tudtak nyerni Alex Ferguson irányításával. Ez a sorozat vasárnap 17.30-kor a Newcastle otthonában érheti el a 11 mérkőzést...

Csütörtökön a Manchester United úgy bekkelte végig az AZ elleni Európa-liga-csoportmeccset kapura tartó lövés nélkül, hogy 70 kilométerre Alkmaartól, Hágában játszottak, miután néhány hete az időjárás tönkretette az AZ lelátójának tetejét. Solskjaer mégis elégedett volt a látottakkal, sőt, a játékvezetőket hibáztatta azért, hogy nem nyert a United.

„Értékes pont idegenben, nehéz ellenféllel szemben, nehéz körülmények között. Sokat változtattam a csapaton, és nyerhettünk is volna. Elegem van abból, hogy olyan büntetőkről beszéljek, amelyeket meg kellett volna ítélni a javunkra – mondta Solskjaer arra utalva, hogy tíz perccel a lefújás előtt Stijn Wuytens szerinte szabálytalankodott Marcus Rashforddal szemben. – Nincs értelme reklamálni, mert előbb-utóbb ezek a szituációk a mi javunkra dőlnek el. Ha most is így lett volna, most sokkal jobb hangulatban ülnénk itt.”

A hangulat azonban továbbra is fagyos, a brit BT Sport stúdiójában Michael Owen, az MU korábbi támadója pedig arról beszélt, hogy az együttes legutóbb akkor volt ennyire gyenge, mielőtt 1986-ban Alex Ferguson átvette az irányítást. De esze ágában sincs ezt a norvég nyakába varrni.

Solskjaer a nulla kapura lövés ellenére a játékvezetőt okolta a hollandiai döntetlenért (Fotó: AFP)
Solskjaer a nulla kapura lövés ellenére a játékvezetőt okolta a hollandiai döntetlenért (Fotó: AFP)

„A csapat a jelenlegi formájában nincs a legjobb hat között Angliában. Évtizedek óta ez a legrosszabb United, a Ferguson-éra előtti időszakban lehetett ilyen rémes – mondta Owen, aki az MU-ban játékosként 1996-tól 2007-ig játszó Solskjaer visszavonulását követően, 2009-ben érkezett az Old Traffordra, ahol 2012-ig szerepelt. – Öt-hat-hét-nyolc éve megy ez a folyamat, azt hinnénk, nem lehet rosszabb, és mindig az lesz.”

Owen arra is rávilágított, miért nem teljesen kilátástalan a helyzet – hosszú távon…

„Solskjaer tudatosan gyengítette a keretet. Lukaku, Herrera, Darmian, Alexis Sánchez, Smalling mind elment, ami miatt gyengült a keret, és ezt Solskjaer is tudja. De néhány lépést tenni kell hátra is a fejlődés érdekében. Tudta, hogy velük nem lehet sokkal magasabb szintre jutni. Új alapokról kellett kezdeni az építkezést, és ő pont ezt teszi” – mondta Owen.

Harry Maguire, Daniel James és Aaron Wan-Bissaka azonnali erősítést jelentett, de ahhoz, hogy az MU ebben az idényben versenyképes legyen, még egyszer ennyi, hasonló minőségű érkezőre lett volna szükség. A csütörtökön debütáló Brandon Williamsszel is elégedett volt Solskjaer, aki a téli piacon és jövő nyáron építheti tovább a csapatot.

Már ha addig kitart mellette a vezetőség. Solskjaernak most tényleg türelemre van szüksége az Old Traffordon, még úgy is, hogy ez bizonyosan további kínokkal jár.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
L-CSOPORT
AZ Alkmaar (holland)–Manchester United (angol) 0–0

Asztana (kazah)–Partizan (szerb) 1–2

AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Partizan 2 1 1 4–3 +1 4
2. Manchester United 2 1 1 1–0 +1 4
3. AZ Alkmaar 2 2 2–2 0 2
4. Asztana 2 2 1–3 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik