T. Z./K. Zs. 2021.05.05 20:39 Frissítve: 2021.05.05 20:50

FFT: Alan Pardew – üvegesből az év edzője Angliában

A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! című rovatában ezúttal Alan Pardew válaszolt az olvasók kérdéseire.

Alan Pardew (Forrás: fourfourtwo.hu)

 

Ha vetünk egy pillantást azok névsorára, akik elnyerték az év edzője elismerést a Premier League-ben, akkor nem sokat találunk majd közöttük, akiknek úgy indult volna a pályafutása, hogy 180 méter magas tornyokról lógtak lefele. Alan Pardew úgy kezdte munkásságát, mint Pep Guardiola, Antonio Conte és társaik, ennek ellenére csapataival három FA-kupában is ott volt, és ő az egyetlen angol edző, aki egyszerre nyerte el a Premier League és a ligamenedzserek szervezetének (LMA) az elismerését. Még az angol válogatottal is összefüggésbe hozták 2016-ban. Mindezt úgy, hogy üvegesként kezdte.

„Volt néhány mindenki által ismert munkám tizenhét-tizennyolc éves koromban. Köztük van a NatWest Tower, a Sea Containers épülete és a GPO-torony – mondja az FFT-nek. – Az állványzaton állva raktam a helyükre az üvegeket. Nem félek a magasságtól, de aki üvegesnek áll, annak nem is szabad.”

Miután sikerült kitörnie a non-league keretei közül, az élvonalban lett játékos, később pedig öt Premier League-klubot irányított. Tavaly novemberben a bolgár CSZKA Szófia technikai igazgatója lett. Ezzel azonban még nem értek véget tervei. Most azonban olvasóink kérdéseire válaszolt a labdarúgásban töltött négy évtizedéről.

Ízelítőként néhány részlet a nagyinterjúból:

Igaz, hogy alacsonyabb fizetéssel kellett beérnie, amikor a Crystal Palace-ba került, hiába játszott a csapat a Second Divisionben?
Nicholas Day, Maidstone

Teljes mértékben igaz. Ron Noades hívott meg a stadionba aláírni a szerződést, majd elém rakta a papírt, én meg úgy voltam vele, hogy ez a pénz kevesebb, mint amit már akkor megkerestem. Közölte, hogy ennyit fognak fizetni, de élnem kell a lehetőséggel. Megígérte, ha jól megy minden, akkor újra foglalkozik majd az ügyemmel. Így is lett, de azért hozzátartozik, hogy nem volt ügynököm, és emlékszem, amikor hazamentem, azon gondolkodtam, vajon rosszul csináltam-e valamit. Visszatekintve, azt hiszem, jól döntöttem.

Hogyan lehet, hogy a Crystal Palace a harmadik helyen végzett a bajnokságban 1991-ben?
Karl Chadwick, Epsom

Micsoda eredmény volt az Steve Coppelltől! Ez a kupadöntő utáni idényben történt. A nagy részét a padon töltöttem, de folyamatosan nyertünk, fantasztikus volt. Nem engedtük ki a kezünk közül a gyeplőt, bárkivel harcba szálltunk, és gyakran megvertük a Wimbledont. Ian Wright a csúcson járt, és briliáns párost alkotott Mark Brighttal. Wright nagyon feldobta a csapatot, bár egyszer túllőtt a célon: a szertáros gyakran adott nekünk egy korty whiskyt a meccsek előtt, de amikor a Newcastle ellen álltunk ki, ő hármat-négyet is megivott. Kupameccs volt, mindannyian rá voltunk kattanva, de Wright ittasan ment fel a pályára. Az első félidőben a legrosszabb teljesítményt nyújtotta, amit válogatott játékostól valaha is láttam.

Mit mondott a játékosainak a szünetben, amikor az Arsenal négy nullra vezetett, de a végeredmény négy négy lett?
Joe Quigley, Facebook

Ez az egyik jobban sikerült félidei beszédem volt... Szerepelt benne, hogy a Newcastle-t képviseljük, otthon játszunk, és éppen négy nullás vereségre állunk, szóval nem ártana csinálunk valamit, mert bele kell néznünk a szurkolók szemébe. Volt benne néhány ronda szó is. Szerencsénk volt, mert egy emberüket kiállították. Azért volt néhány szurkoló, aki később azt mondta nekem, hogy a félidőben hazament. Tioté egyenlített, és a stadion felrobbant, mivel ő még sohasem szerzett gólt. Állandóan azt mondtam neki, hogy ne lője rá húsz méterről. Másnap a főcímekben szerepelt, mert nagyon szerethető figura volt, egyben a legfontosabb játékosunk. Ha csúcsformában volt, egészen más csapat volt a pályán.

Az angol szövetségi kapitányi poszttal is kapcsolatba hozták 2016-ban. Erre hogyan emlékszik?
Jess Barnes, Warwick

Mivel huszonhat évesen érkeztem meg a profik közé a non-league-ből, elképesztően büszke voltam. Végül Sam Allardyce kapta meg az állást, aztán Gareth Southgate ülhetett a székbe. Az utóbbi nagy barátom, a Crystal Palace-ban voltunk csapattársak. Minden tudása és a személyisége is megvan ahhoz, hogy az angol csapatot irányítsa. Nagyszerűen teljesít.

A teljes interjút elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2021.05.29 09:27:21

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

A Manchester City 2016-ban 2 millió eurót fizetett érte, jelenlegi értékét 25 millió euróra becsülik.

2021.05.23 16:52:51

Angol labdarúgás B. Á., CS. M.

Bár Thomas Tuchel csapata kikapott, a nagyot hajrázó Tottenham kisegítette a városi riválist.

2021.05.18 20:49:27

Angol labdarúgás K. T. I.

Kovacic bakija a hajrára visszahozta a meccsbe a vendégeket, ám Ayoze Pérez a 90. percben nem tudta gólra váltani a meccslabdát.

2021.05.17 07:29:35

Angol labdarúgás TÓTH ÁDÁM

A Unitednél dörzsölik a tenyerüket, igazi jolly jokert kaptak az uruguayi támadó személyében.

2021.05.15 17:50:54

Angol labdarúgás D. Á.

Hihetetlen dráma a Wembleyben, a „rókák” nézők előtt ünnepelhetik első trófeájukat a sorozatban.