Éttermi mosogatóból világklasszis – Virgil van Dijk, Hollandia korszakos kolosszusa

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 16:52
null
Virgil van Dijk 2019-ben káprázatos idényét a BL megnyerésével koronázta meg (Fotó: AFP)
Tizenkilenc évesen a kórházi ágyon írta alá a végrendeletét, most az Anfield hőse. Virgil van Dijk 2020 októberében elszenvedett súlyos térdsérüléséből is erősebben tért vissza, hogy további trófeákhoz segítse a Liverpoolt.
NÉVJEGY: VIRGIL VAN DIJK
Született: 1991. július 8., Breda
Állampolgársága: holland
Sportága: labdarúgás
Posztja: középhátvéd
Válogatottsága/góljai: 46/5
Klubjai: Groningen (holland, 2011–2013), Celtic (skót, 2013–2015), Southampton (angol, 2015–2018), Liverpool (angol, 2018–)
Kiemelkedő eredményei: 2x skót bajnok (2014, 2015), skót Ligakupa-győztes (2015), Bajnokok Ligája-győztes (2019), az év játékosa az UEFA-nál (2019), klubvilágbajnok (2019), európai Szuperkupa-győztes (2020), angol bajnok (2020), angol Ligakupa-győztes (2022)

„Ő a középhátvédünk // Négyes számmal a hátán // Nézd, ahogy védekezik // Nézd, ahogyan gólt szerez // Passzolja a labdát // Higgadtan, bárhová // Ő Virgil van Dijk // Ő Virgil van Dijk”

Nem kell Liverpool-szurkolónak lenni ahhoz, hogy Jamie Webster Virgil van Dijkról írt dalát hallva libabőrössé váljon az ember, elég csak megnézni a 2019. június 1-jén készült videót, amikor az énekes a madridi Bajnokok Ligája-döntő felvezetésén több tízezer feltüzelt Liverpool-drukker előtt lép színpadra, és adja elő szerzeményét. Az őrjöngő tömeg, a vörös-fehér füstfelhő, a karneváli hangulat jól mutatja, mennyire szeretik Liverpoolban a holland válogatott kőkemény középhátvédjét, aki már régen megszolgálta az érte kiadott 75 millió fontot, és akit posztján méltán lehet a világ legjobbjának nevezni.


HE'S VIRGIL VAN DIJK, HE'S VIRGIL VAN DIJK…




„Néhány családtagom is ott volt a tömegben
– emlékezett vissza a Tottenham ellen 2–0-ra megnyert finálé előtti órákra Virgil van Dijk a goal.com-nak. – Láttam a videót ebéd után. Ilyenkor mindig alszunk egyet, de ennek hatására olyan izgatottság járt át, hogy képtelen voltam. Ki akartam menni a pályára, megszerezni a trófeát és ünnepelni velük. Büszke vagyok rá, hogy rólam énekeltek. Egyszerűen hihetetlen.”

Hogy a mérkőzés előtti lelki plusz a pályán mennyit számított, nehéz megítélni, mindenesetre a Bajnokok Ligája serlegének elhódítása Virgil van Dijk pályafutásának legfontosabb pillanata volt. Tudását, rutinját és a jelenlétéből áradó magabiztosságot addig sem kérdőjelezte meg senki, az európai klubfutball csúcsának meghódítása viszont világsztárrá tette. Minden magára valamit is adó versenysorozat beválasztotta a 2019-es álomcsapatába, egyéni elismerések garmadáját seperte be, az UEFA is az év játékosának „ütötte” a gáláján. A teljes megdicsőüléshez egyedül az Aranylabda hiányzott, a France Football 64. gáláján azonban „csak” második lett, Lionel Messit hirdették ki győztesnek. Az argentin klasszis az FC Barcelonával pályafutása tizedik bajnoki címét gyűjtötte be, a spanyol élvonal mellett a BL gólkirálya lett, elnyerte az európai Aranycipőt, és teljesítménye hét ponttal (686–679) többet ért a szavazóknak.

„Neki kellett volna nyernie – öntötte szavakba csalódottságát a hollandok Európa-bajnok ikonja, Ruud Gullit a joe.co.uk oldalának. – Egyértelműen ő a világ legjobb középhátvédje. Olyan különleges évet tudhat maga mögött, amit valószínűleg soha többé nem tud megismételni. Hiba lenne kijelenteni, hogy Messi nem érdemelte ki az elismerést, de ha van olyan év, amikor védő kaphatta volna az Aranylabdát, akkor ez volt az.”

Az UEFA-nál Van Dijk lett 2019 legjobbja, de az Aranylabdát Messi (jobb szélen) kapta (Fotó:AFP)
Az UEFA-nál Van Dijk lett 2019 legjobbja, de az Aranylabdát Messi (jobb szélen) kapta (Fotó:AFP)


A 193 centis magassága ellenére meglepően gyors védő viszont nem kesergett, a következő idényben újabb történelmi sikerhez, a Premier League megnyeréséhez segítette csapatát. A Liverpool szurkolói 30 éve vártak arra, hogy ismét bajnoki címet ünnepelhessenek, hiába villogtak a csapatban olyan sztárok, mint Steve McManaman, Michael Owen, Steven Gerrard, Luis Suárez vagy Philippe Coutinho, rendre sikerült elcsúszni a célhoz vezető úton. Az átok megtöréséhez elsősorban Jürgen Klopp 2015-ös szerződtetése kellett, a német mester aztán szép lassan összerakta keretét, amelynek egyik legfontosabb tagja a Bredában született, fiatalon lenézett Virgil van Dijk lett.

Bármilyen meglepő, a holland apától és suriname-i anyától született Virgilt gyerekként nem tartották tehetségesnek. A lakóhelyéhez közeli Willem II akadémiáján alacsonynak, lassúnak ítélték, és hiába nőtt 17 évesen csaknem 18 centit, utánpótlásedzői elképzelni sem tudták, hogy egyhamar lehetőséget kapjon a felnőttek között. A futball mellett félállásban egy étteremben mosogatott, és talán most is ott dolgozna, ha Martin Koeman (Erwin és Ronald Koeman édesapja) ki nem szúrja, hogy jóval több van benne, és 2010-ben át nem viszi a Groningenhez. Beilleszkedése nehezen ment, ám ahogy lehetőséget kapott az első csapatban, rögtön meghálálta a bizalmat. Szinte azonnal a védelem alappillére lett, szakértők sokasága kezdte dicsérni a játékát, aztán hirtelen csaknem minden véget ért.

Egyik napról a másikra a kórházi ágyon találta magát hashártyagyulladással és veseelégtelenséggel.

„Aláíratták velem a végrendeletem, ha meghalok a műtét során, minden vagyonom az édesanyámé lett volna – érzékeltette a helyzet súlyosságát Van Dijk a Voetbal International magazin hasábjain. – Az operáció után csövek lógtak ki belőlem, feküdtem az ágyon magatehetetlenül, farkasszemet nézve a halállal, borzalmas érzés volt. Életem során először a labdarúgás partvonalon kívülre került.”

VIRGIL VAN DIJK – SZÜLETETT SZERELŐ


A műtét szerencsére komplikáció nélkül zárult, a holland védő felépült, és erősebben tért vissza a pályára. Megszilárdította helyét a védelem közepén, fura módon még az is előnyére vált, hogy sokáig átlagos magasságúnak számított. Így testfelépítése és ereje előtérbe helyezése helyett tökéletesen elsajátította a gyors, egyérintős játékra épülő holland futball­iskolát, és nem csak megszerezni volt képes a labdát, tudta azt is, hova kell továbbpasszolnia a támadás mihamarabbi felépítéséhez. Leginkább a koncentrációján kellett javítania, de mivel hallgatott edzői tanácsaira, hamar korosztálya legjobbjai között kezdték emlegetni. Huszonkét évesen szívesen igazolt volna Hollandia valamelyik topklubjába, ám az Ajax Mike van der Hoornt választotta helyette – a védő az amszterdamiaknál, a Swansea-ban, és a Bielefeldben sem tudta megszilárdítani a helyét, jelenleg az Utrechtben játszik. Van Dijk útja így Skóciába vezetett, ahol erősen csodálkoztak, hogyan lehetett ekkora szerencséjük.

„Már az első edzéseken kiemelkedett a csapatból, mondtam is neki, élvezze ki minden pillanatát, amit nálunk tölt, mert nem sokáig marad velünk – idézi Neil Lennont, a Celtic akkori edzőjét a Sky Sports. – Rio Ferdinandra emlékeztetett a játéka. A Southampton nagyon jó vásárt csinált, amikor megvette tőlünk, csodálkoztam is, hogy nem kellett a Barcelonával vagy a Real Madriddal versenyeznie.”

VIRGIL VAN DIJK TELJESÍTMÉNYE KLUBCSAPATAIBAN
CsapatMérkőzésGólGólpasszSárga lapPiros lapJátékperc
Liverpool1721671115 412
Southampton 80 7 51 7066
Celtic115157133 9989
Groningen 66 75131 5504


Ahogy az elmondottakból látszik, edzői hiába áradoztak Van Dijk játékáról, a szakma sokáig kételkedett benne. A vágyott rivaldafényt a Premier League világa hozta meg neki, ahogy berúgta az angol élvonal ajtaját, egyből lehetőséget kapott a holland válogatottban, és a topklubok kívánságlistájának élére került. A magánéletében sem ment minden simán. Rengeteg bírálatot kapott, amikor kiszivárgott üzenetváltása Georgie Lyall pornószínésznővel, ami arra enged következtetni, hogy megcsalta várandós párját, Rike Nooitgedagtot, s azt is joggal lehet a szemére vetni, hogy idő előtti szülésre vette rá Rikét, csak azért, hogy bemutatkozhasson végre a holland válogatottban – Guus Hiddink szövetségi kapitány ezért kihagyta őt a csapatból.

A Southampton viszont minden szempontból telitalálatnak bizonyult: az őt odahívó Ronald Koeman bizalmát megszolgálva, hétről hétre kiemelkedően teljesített a világ legerősebb bajnokságában, egy év sem telt el, amikor a klub megújította a szerződését. A következő idény felénél már a csapatkapitányi karszalagot viselte, és ugyan 2017 nyarán kérte a vezetőséget, hogy engedje továbblépni, a váltásra 2018 januárjában került sor. A kérők sorát akkor már többek között a Liverpool, a Manchester City és a Chelsea alkotta, s ő végül a „vörösök” mellett döntött.

„Mérlegre tettem a klubokat – a várost, a klubtörténelmet, a keretet, de a döntésben a menedzser személye befolyásolt a leginkább – nyilatkozta Van Dijk az As-nak. – Jürgen Klopp különleges személyiség. Vidám, jó érzés járja át az embert, ha meglátja, és nagyon inspiráló tud lenni.”

A közös munka gyorsan kifizetődött, ahogy a Liverpool hátsó sora megerősödött a holland védővel, a csapat bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, és ugyan a Real Madrid ellen még alulmaradt (1–3), egy évvel később megnyerte a sorozatot. A következő idény bajnoki címe már-már a „vörösök” angliai egyeduralmát vetítette elő (18 ponttal előzték meg a Manchester Cityt), Van Dijk azonban 2020 októberében súlyos térdsérülést szenvedett, és ez csapata teljesítményére is kihatott. A Liverpool a BL-indulásról is majdnem lecsúszott a hiányában, és a futballista sem járt jobban. Felépülése érdekében kihagyta a 2021-re halasztott Európa-bajnokságot (a válogatottal a katari világbajnokság lehet az első nagy tornája), és mindent arra tett fel, hogy klubjába a lehető legjobb formában térjen vissza. Megérte türelmesnek lennie, az idény során 41 tétmérkőzésen lépett pályára, az angol Ligakupát már megnyerte a csapattal, és esélye van arra, hogy az FA-kupa, a Bajnokok Ligája és a Premier League trófeáját is magasba emelje.

„Amiben reménykedtünk, megvalósult, ismét csúcsformában játszik – áradozott róla Jürgen Klopp az The Athleticnek. – Kellett egy kis idő, hogy felvegye a ritmust, de éppen a legjobbkor, az idény sorsdöntő részéhez közeledve kapta el a fonalat.”

Márpedig, ha Virgil van Dijk elkapja a fonalat, annál jobb előjel nemigen kellhet a Liverpoolnak. S ki tudja, ha további trófeákhoz segíti klubját, a következő Aranylabda-szavazáson talán a szerencse is mellé áll.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. április 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik