nemzetisport.hu 2019.02.06 11:50 Frissítve: 2019.02.06 11:57

Anglia: hollywoodi filmbe illő történet a 29 évesen visszavonuló futballistáé

Inspiráló pályafutásnak vetett véget kedden Joe Thompson: a daganatot kétszer is leküzdő angol futballista bejelentette, hogy befejezi a profi labdarúgást, mivel fizikailag már nem képes magas szinten teljesíteni. A 29 éves középpályást többször is nagy megpróbáltatások elé állította az élet, de felülkerekedett, és fontos gólokkal hálálta meg klubja, a Rochdale bizalmát. Egy hihetetlen történet Angliából.

 

Joe Thompsonnál először 2013-ban (akkor még a Tranmere Rovers játékosa volt) állapítottak meg Hodgkin-limfómát, de a nyirokcsomó-daganatot leküzdötte, és 2014-ben visszatért a pályára. Alig három évvel később, 2017 márciusában kiújult a betegség. Sokan ekkor már úgy vélték, többet nem láthatjuk futballpályán, ő azonban elszántságával és kitartásával rácáfolt a kétkedőkre.

A 2017–2018-as idény végén újra futballcipőt húzott, és örökre beírta magát a Rochdale történelmébe. A harmadosztály (League One) utolsó fordulójában a Rochdale-nek győznie kellett a Charlton ellen, hogy bennmaradjon. Thompson a 67. percben lépett pályára, majd két minutummal később meg is szerezte a mérkőzés egyetlen találatát. „Azt mondta az edzőnk, mielőtt pályára küldött, hogy gólt kell szereznem. Azt válaszoltam neki, hogy bízza rám. Ennél jobban nem alakulhatott volna a meccs.”

LIBABŐRÖS PILLANATOK: AZ A BIZONYOS GÓL A CHARLTON ELLENA remekül sikerült visszatérés ellenére Joe Thompson mégis úgy döntött, nem folytatja profi pályafutását.

„Életem eddigi legnehezebb döntése volt. Megvívtam a legkeményebb csatákat, és én győztem. Ugyanakkor folyamatosan a teljesítőképességem határán voltam. Mentálisan megerősödtem, ám az elmúlt hat évben kapott intenzív kezelések miatt már nem tudok fizikailag megfelelni a modern labdarúgás elvárásainak” – idézi a BBC a 29 esztendős középpályást.

Thompson karrierje során 235 tétmérkőzésen lépett pályára, 26 gól és 16 gólpassz fűződik a nevéhez. Elképesztő pályafutásának egyik személyes csúcspontja, hogy a Rochdale színeiben játszhatott a Wembleyben, méghozzá a Tottenham elleni FA-kupa-találkozón – gyerekként arról álmodott, hogy egy nap pályára léphet a közel 90 ezer néző befogadására alkalmas stadionban.Vasárnap a visszavonuló középpályás kilátogat a Rochdale Coventry City elleni hazai bajnokijára, és elköszön a szurkolóktól, akik a 15. percben felállva fogják megtapsolni – nem véletlenül ekkor, hiszen ez volt a középpályás mezszáma. Thompsonnak már vannak tervei is a jövőre.

„Hiszek benne, hogy az a feladat adatott nekem, hogy mentorként segítsem a fiatal futballistákat. Úgy érzem, a történetem segíthet másoknak is túljutni a nehézségeken és beváltani a hozzájuk fűzött reményt” – tekintett előre Thompson.2021.11.28 16:43:47

Angol labdarúgás D. Á.

Michael Carrick együttese szinte végig védekezésre kényszerült, de egy pontot ellopott a Stamford Bridge-ről.

2021.11.23 22:33:03

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Solskjaer szinte valamennyi játékosa lelkében megtalálta azt a húrt, amelytől edző és futballista egyszerre rezonál. Főnök, akit szerettek a labdarúgói – annyira ritka eset, hogy már-már életszerűtlen. Részben talán azt is magyarázza, miért kellett vége szakadnia ennek a mesének.

2021.11.21 19:12:31

Angol labdarúgás T. Z.

A korábbi szélső jelentős fejtörést okozott Sir Alex Fergusonnak és számos más menedzsernek.

2021.11.20 18:09:00

Angol labdarúgás H. Á.

Ha a friss válogatott Aaron Ramsdale nem véd ilyen remekül, ki tudja, mennyi lett volna a vége.

2021.11.09 22:20:13

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Ha négy játékost igazolsz, de kettő nem válik be, az nem a világvége. Viszont menedzserből csak egyet szerződtethetsz, és ha ő nem jön be, az katasztrófa. Majd jön a kérdés: mikor harapjak bele a citromba, hogy elismerjem, ez bizony rosszul sült el?”