nemzetisport.hu
2019.02.06 11:50 Frissítve: 2019.02.06 11:57

Anglia: hollywoodi filmbe illő történet a 29 évesen visszavonuló futballistáé

Inspiráló pályafutásnak vetett véget kedden Joe Thompson: a daganatot kétszer is leküzdő angol futballista bejelentette, hogy befejezi a profi labdarúgást, mivel fizikailag már nem képes magas szinten teljesíteni. A 29 éves középpályást többször is nagy megpróbáltatások elé állította az élet, de felülkerekedett, és fontos gólokkal hálálta meg klubja, a Rochdale bizalmát. Egy hihetetlen történet Angliából.

 

Joe Thompsonnál először 2013-ban (akkor még a Tranmere Rovers játékosa volt) állapítottak meg Hodgkin-limfómát, de a nyirokcsomó-daganatot leküzdötte, és 2014-ben visszatért a pályára. Alig három évvel később, 2017 márciusában kiújult a betegség. Sokan ekkor már úgy vélték, többet nem láthatjuk futballpályán, ő azonban elszántságával és kitartásával rácáfolt a kétkedőkre.

A 2017–2018-as idény végén újra futballcipőt húzott, és örökre beírta magát a Rochdale történelmébe. A harmadosztály (League One) utolsó fordulójában a Rochdale-nek győznie kellett a Charlton ellen, hogy bennmaradjon. Thompson a 67. percben lépett pályára, majd két minutummal később meg is szerezte a mérkőzés egyetlen találatát. „Azt mondta az edzőnk, mielőtt pályára küldött, hogy gólt kell szereznem. Azt válaszoltam neki, hogy bízza rám. Ennél jobban nem alakulhatott volna a meccs.”

LIBABŐRÖS PILLANATOK: AZ A BIZONYOS GÓL A CHARLTON ELLENA remekül sikerült visszatérés ellenére Joe Thompson mégis úgy döntött, nem folytatja profi pályafutását.

„Életem eddigi legnehezebb döntése volt. Megvívtam a legkeményebb csatákat, és én győztem. Ugyanakkor folyamatosan a teljesítőképességem határán voltam. Mentálisan megerősödtem, ám az elmúlt hat évben kapott intenzív kezelések miatt már nem tudok fizikailag megfelelni a modern labdarúgás elvárásainak” – idézi a BBC a 29 esztendős középpályást.

Thompson karrierje során 235 tétmérkőzésen lépett pályára, 26 gól és 16 gólpassz fűződik a nevéhez. Elképesztő pályafutásának egyik személyes csúcspontja, hogy a Rochdale színeiben játszhatott a Wembleyben, méghozzá a Tottenham elleni FA-kupa-találkozón – gyerekként arról álmodott, hogy egy nap pályára léphet a közel 90 ezer néző befogadására alkalmas stadionban.Vasárnap a visszavonuló középpályás kilátogat a Rochdale Coventry City elleni hazai bajnokijára, és elköszön a szurkolóktól, akik a 15. percben felállva fogják megtapsolni – nem véletlenül ekkor, hiszen ez volt a középpályás mezszáma. Thompsonnak már vannak tervei is a jövőre.

„Hiszek benne, hogy az a feladat adatott nekem, hogy mentorként segítsem a fiatal futballistákat. Úgy érzem, a történetem segíthet másoknak is túljutni a nehézségeken és beváltani a hozzájuk fűzött reményt” – tekintett előre Thompson.2022.12.01 00:00:28

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Boston Red Sox baseballcsapatát is tulajdonló cég alvó óriásként viselkedő, az anyagi csőd szélén táncoló klubot vett meg 300 millió fontért 12 esztendővel ezelőtt, most simán ennek a tízszereséért értékesítheti, igaz, tett is bele rendesen pénzt és munkát. Az utóbbira jellemző, hogy az FSG egy évtized alatt megháromszorozta a Liverpool kereskedelmi bevételeit.

2022.11.16 16:22:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sportolók kivétel nélkül arról beszéltek, az elszántság, a gyakorlás és a szenvedély közvetlen hatással van arra, hogy ki vagy, illetve ki lehetsz. Ha pedig a célszemély nem csupán az eredményei miatt csodálja a főszereplőt, de a mondanivalójával is képes azonosulni, sokkal könnyebben csörög a kassza.

2022.11.14 23:01:12

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A változást érezhetően nem tudja hova tenni.

2022.11.09 17:35:54

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szeptemberben még csak a drukkerek fél (!) százaléka hitt a Newcastle Bajnokok Ligája-kvalifikációjában, illetve nagyjából harmaduk az európai porondra való visszatérésében, azóta mindkét szám jelentősen megnőtt.

2022.11.06 10:41:53

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jürgen Kloppék először nyertek idegenben a jelenlegi bajnokságban.