Roy Keane állítja: nem Ferguson volt a legjobb edzője

Vágólapra másolva!
2008.08.27. 18:33
1993-ban tehetséges ifjú középpályásként távozott, másfél évtizeddel később tehetséges fiatal menedzserként tér vissza: Roy Keane a Sunderland mestereként érkezik újra Nottinghambe, a szerda esti Ligakupa-mérkőzésre. Keane 150 alkalommal szerepelt a Forest mezében, és élményei egész pályafutását meghatározták: állítása szerint messze a legjobb edző, akivel valaha dolgozott, a Nottingham legendás trénere, Brian Clough volt. Márpedig ez nem kis szó egy olyan volt játékostól, aki karrierje legnagyobb részét Sir Alex Ferguson kezei alatt töltötte.
Az ifjú Keane a Forest mezében: hatott rá a Clough-iskola
Fotó: Action Images (archív)
Az ifjú Keane a Forest mezében: hatott rá a Clough-iskola
Az ifjú Keane a Forest mezében: hatott rá a Clough-iskola
Fotó: Action Images (archív)
Az ifjú Keane a Forest mezében: hatott rá a Clough-iskola
„Clough abszolút zseni volt, nem mondhatok mást. Minden játékosnak, aki a keze alatt játszott, van egy története róla. Semmi kétség, ő volt a legjobb edző, akivel valaha dolgoztam. Szerencsés vagyok, hogy megkaptam ezt a lehetőséget a sorstól” – nyilatkozta Keane az Independentnek.

Az ír tréner szerint alighanem a Nottinghamet két BEK-győzelemig vezető, 2004-ben elhunyt Clough lenne a legjobban meglepve, ha megtudná: egykori játékosából menedzser lett.

„Alighanem nagyon meglepődne. Valószínűleg az összes egykori játékosa közül rám gondolt volna a legkevésbé úgy, mint leendő menedzserre, mert finoman fogalmazva sem volt példamutató a pályán kívüli viselkedésem” – mondta Keane.

„Cloughie és Alex Ferguson is nagyon keményen bántak velem, de általában mindketten nagyon méltányosak voltak, és így szeretnék én is viselkedni a játékosaimmal szemben. Egyszer Jersey szigetén egy ivászat kissé túlzottra sikerült, és Clough azonnal elküldött a csapattól. Tökéletesen igaza volt, sosem voltam angyal” – dicsérte volt mestereit az egykori kitűnő középpályás.

„Ő volt a menedzser, és minden joga megvolt ahhoz, hogy azt csináljon, amit akar. Tudta, hogy még fiatal vagyok, és megértette a hibáimat. Úgy hiszem, manapság is nagyszerű edző lenne, bármely klubnál megállná a helyét.”

„Sok klubnak nincs nagy történelme, a Nottinghamnél ő volt az, aki történelmet írt. A legnagyobb menedzsereknek megmarad a hagyatékuk. A Forestnél ott van a gyönyörű stadion, a sikerek, a trófeák, és az, ahogy játsszák a futballt. Ez mind-mind Cloughie műve. Géniusz volt, és nagyon egyszerű húzásokkal ért el fantasztikus dolgokat. Ezt próbálom meg én is elérni” – mondta Keane.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik