NFL: a Seahawks nem kockáztat, nem kér a térdelő sztárból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.13. 14:48
null
A Seahawks nem kért a himnusz alatt térdelő Colin Kaepernickből (Fotó: mercurynews.com)
Nagy botrány lehet belőle, hogy az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks az előzetes érdeklődés ellenére mégsem kért Colin Kaepernickből – az amerikai himnusz alatti térdeléséről ismertté váló irányító ugyanis épp amiatt perelte be néhány hónapja a profi ligát, mert a 30 éves játékos szerint a klubtulajdonosok összebeszéltek ellene a politikai nézetei miatt.

 

A sztori még 2016-ban kezdődött, amikor is egy bizonyos, akkor még 49erses Colin Kaepernick úgy döntött, tiltakozni fog a hazájában eluralkodó rasszizmus és rendőri brutalitás ellen. Kaepernick először ült a himnusz alatt, majd a háborús veteránok iránti tiszteletből az ülést térdelésre cserélte.

Az irányító után több NFL-játékos átvette ezt a szokást, és az MLS-ben, valamint az egyetemi ligában is volt már rá példa – 2017 augusztusában pedig az ügy átlépett egy mérföldkövet, miután az egyik fehér játékos, Chris Long (Philadelphia Eagles) is kiállt csapattársa, Malcolm Jenkins mellett (igaz, Long nem térdelt a himnusz közben, hanem átkarolta Jenkinset).

Az egész felhajtást aztán maga Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke fokozta, miután olajat öntött a tűzre azzal, hogy nyíltan kritizálta a himnusz alatt térdelő játékosokat, ezt megtűzdelve azzal, hogy az NFL-csapatok tulajdonosait arra kérte, aki ilyet teszt, azt a tulajdonos egész egyszerűen rúgja ki, mondván, szégyent hoz a hazájára. Trump emellett a szurkolókat arra kérte, hagyják el a stadiont, ha olyat látnak, aki tiltakozna.

Colin Kaepernick – aki azóta sokak szemében valóságos nemzeti hős lett, mások viszont „ördögként” tekintenek rá, – karrierje szempontjából mindenképp megszenvedi a történteket: a 30 esztendős irányító képességeit tekintve kijelenthető, hogy gond nélkül beférne rengeteg NFL-csapat keretébe, ennek ellenére a profi liga látszólag egyáltalán nem kér a játékosból.

Amerika-szerte sokan kiállnak Colin Kaepernick mellett (Fotó: AFP)
Amerika-szerte sokan kiállnak Colin Kaepernick mellett (Fotó: AFP)

Kaepernicket a „rossz marketingje” miatt már az előző szezonban is alig-alig hívták az egyesületek próbajátékra, most viszont ezen a téren mondhatni áttörés történt, igaz, nem épp úgy, ahogy arra számítani lehetett – a Seattle Seahawks tudniillik a napokban úgy határozott, nyit a quarterback felé, akit meg is hívott látogatóba.

A Seattle-nél biztosra akartak menni, gyorsan érdeklődtek is róla, hogy Kaepernick hogyan viszonyul az általa kirobbantott térdeléshez, vagyis a csapat konkrétan meg szerette volna tudni, hogy a quarterback tervez-e a jövőben is hasonló módon tüntetni az összecsapások előtt.

Noha Kaepernick állítólag nem adott határozott választ (a bennfentesek szerint azt mondta, nem tudja, hogy mit fog tenni), a Seahawksnál valószínűleg nem akartak kockáztatni, ezért a csapat végül úgy határozott, hogy elhalasztja a Kaepernickkel tervezett próbajátékot, és inkább nem kér a lehetséges következményekből.

Noha a döntés után seattle-i oldalról rögtön reagáltak, miszerint nem a térdelés miatti határozatlansága miatt nem kért az alakulat az irányítóból, többen tudni vélik, hogy a Seahawks az előzetes interjú során több direkt kérdést is feltett a szóban forgó cirkuszról.

Amerika-szerte sokan kiállnak Colin Kaepernick mellett (Fotó: AFP)
Amerika-szerte sokan kiállnak Colin Kaepernick mellett (Fotó: AFP)

A Seahawks és Kaepernick esete azért is lesz érdekes, mert a 30 éves játékos néhány hónapja beperelte az NFL-t, meglátása szerint ugyanis a csapatok tulajdonosai összebeszéltek ellene, és a tüntetések után megállapodtak, senki sem alkalmazza Kaepernicket.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Seattle az esetleges himnusz alatti térdelés miatt fújta le a játékossal tervezett találkozóját, úgy a gárda (és egyébként az egész liga) alaposan ráfaraghat a cirkuszra.

Minden, ami az NFL 2018-as szezonjával kapcsolatban történik, egy helyen!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik